Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dneska jsem se docela nakrkla. Ještě nedávno byla v TV reklama na přípravky Oscillococcinum a Stodal, prezentované jako něco na posílení imunity a sirup proti kašli. Stodal mají v lékárně vystavený mezi sirupy od kašle. Dokonce i tady: http://stodal.cz/…dnim-sirupem výrobce prezentuje Stodal jako šetrnou přírodní léčbu kašle. Při bližším ohledání výrobků jsem zjistila, že jde o homeopatika.
Vím, asi s křížkem po funuse, ale nepatřím mezi ty, kteří si hned letí koupit, co vidí v reklamě, takže jsem se tváří v tvář s tímto setkala až dnes.
Jak je to možné? Nebyla už reklama stažená? Vžďyť je to evidentní klamání zákazníka.
Jak si tohle vůbec může výrobce dovolit? U nás v kašpárkově nemáme nařízení o léčivech?
Muze mi nekdo objasnit ty homeopatika? Docetla jsem se, ze jsou to preparaty obsahujici pouze minimum ucinne latky, coz samo o sobe povazuju za vec v poradku, ale pro by teda Stodal nesmel byt v lekarne mezi prioravky na lecbu kasle?
@ncc1701 píše:
Muze mi nekdo objasnit ty homeopatika? Docetla jsem se, ze jsou to preparaty obsahujici pouze minimum ucinne latky, coz samo o sobe povazuju za vec v poradku, ale pro by teda Stodal nesmel byt v lekarne mezi prioravky na lecbu kasle?
Omyl, to neobsahuje žádnou účinnou látku. Podle udávaného ředění tam prostě nic nemůže být, ani molekula. ![]()
To máš i na GS condro, Kamzíky a podobný krávoviny… Je to prostě jen placebo. Hodně peněz za málo muziky
![]()
@Tiger-lily Tak jsem mimo z tvého příspěvku… Napíše, že byl Stodal prezentován jako sirup proti kašli a pak se divíš, že je vystaven mezi sirupy proti kašli, který je složen z homea?? aa??
Ještě nedávno byla v TV reklama na přípravky Oscillococcinum a Stodal, prezentované jako něco na posílení imunity a sirup proti kašli.
Oscilo je na imunitu a Stoda je na kašel…
@Tiger-lily no a? v reklamě na očkování proti klíšťovce se taky prezentuje, že se Karkulka bát nemusí protože je očkovaná…
všeobecně si myslím, že by reklama na léky a všechny léčivé preparáty měla být zakázaná!
@Cuarentena
Takze funguji na principu placebo efektu? A co v tom teda je? Voda s prichuti haslerek?
Pozor!! Jde o šetrný, účinný přípravek, který mohou užívat děti od dvou let, dospělí i senioři… tam píšou. A v příbalovém letáku je : CO JE STODAL A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Tradiční rostlinný léčivý přípravek používaný na všechny typy kašle…
takže za mě nejde o klamavou reklamu… ani o klamání zákazníka, není to lék, ale léčivý přípravek ![]()
@werunkaw123 No páč to sirup proti kašli vlastně není. To mi přijde, jako bych tam vystavila rohlík a napsala, že je to rohlík proti kašli.
Co je na tom klamání zákazníka? Moc to nechápu.
Homeopatika jsou přírodní, Stodal je šetrný přírodní preparát proti kašli.
@ncc1701 píše:
@Cuarentena
Takze funguji na principu placebo efektu? A co v tom teda je? Voda s prichuti haslerek?
No oni tvrdí, že se ta účinná látka nějak „otiskne“ do té vody, ve které se ředí.
Že si ji ta voda nějak „pamatuje“. No buďme rádi, že tam není ani ta molekula, páč někdy se to dělá z pěknejch dryáků.
![]()
No jo, ale tohle není schválené. Není to léčivo. To mě na tom sejří. Dávat si to můžu jak chci, ale přece to nemůžu vydávat za něco, co to nění.
@ncc1701 Jo ale některý ty léky jsou dobrý, protože obsahují byliny. Nevím, co je v tom Stodalu, ale třeba nedám dopustit na mastičku Cicaderma, je taky homeopatická, ale k tomu obsahuje bylinky a je výborná na drobná poranění.
@Majka12 Ne. Homeopatika mi nepřijdou přírodní. Za přírodní považuju třeba jitrocelový sirup.
Tak na potravinove doplnky a homeopatika reklama smi byt, akorat tam nesmi byt uvedeny fraze jako: leci…, pusobi proti… Misto toho jsou povoleny: muze pomoci pri… Atd. Je to slovickareni. ![]()