Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám takový netradiční dotaz. Studuji dálkově a musím se rozhodnout. Součástí jednoho předmětu jsou zkoušky buď ze hry na kytaru, nebo klavír. Tyto zkoušky mě čekají za 2 roky
ale ráda bych se začla přípravovat a přihlásila se na nějaké kurzy. Ráda bych volila jednodušší cestu, tak prosím o rady, který nástroj bude snazší ![]()
Asi kytara. Zase na klavíru je to přehlednější. Prostoklad, tóniny, půltóny. To na kytaře tak hezky vidět není. Z kytary bolí prsty. Z not se musíš naučit číst tak či tak.
Tady si myslím bude záležet na tom kolik se chytne kytaristu a klavíristů. Vybrat si budeš muset sama. Fajn by bylo si ty nástroje někde vyzkoušet ne každému padnou.
Asi je to spíš individuální. Hraju od dětství na klavír, tudíž je pro mě daleko snažší jak kytara, na kterou jsem se několikrát pokoušela učit hrát, ale kombinace úchopu krku a bolavých prstů po doteku se strunou mi naprosto shodila sebevědomí
. Tím mi přijde hra na klavír pohodlnější. Nevýhoda zase je, že si ho prostě na vandr nebo k táboráku prostě nevezmeš. Abys ale dosáhla nějaké fakt dobré úrovně (nevím, jak je to u Tebe) je třeba cvičit i pár hodin denně. ( ale to u kytary asi taky). Z kytary budeš mít zase lehce ukroucenou ruku a bolavé prsty, i když se dají sehnat i jemnější struny. No a co zkusit osahat oboje a vybrat, co Ti víc sedne?
@Hankagreg píše:
Ahoj, mám takový netradiční dotaz. Studuji dálkově a musím se rozhodnout. Součástí jednoho předmětu jsou zkoušky buď ze hry na kytaru, nebo klavír. Tyto zkoušky mě čekají za 2 rokyale ráda bych se začla přípravovat a přihlásila se na nějaké kurzy. Ráda bych volila jednodušší cestu, tak prosím o rady, který nástroj bude snazší
Za dva roky se spíš naučíš na kytaru, abys obstojně něco zahrála
Pro mě byl klavít vždycky lákavější, ale chodila jsem normálně do hudebky.
Opravdu je jednodušší kytara, a umět na ni zahrát je velká výhoda.
I u těch měkčích strun to na začátku bolí. Prsty musí zpevnit. Pro ty co mají krátké maličký je to o rychlosti. Na klavír se říká, že by měli být dlouhé prsty
. Dvouruč na klavír mi nešla NIKDY.
Ono taky bude záležet na tom jak moc kvalitně bude muset hrát. Jestli stačí zahrát pár lehkých věci a udržet rytmus nebo bude muset hrát složité skladby. pedagogické školy budou na jiné úrovni jak konzervatoř ![]()
Tak ale klasická kytara fakt zas tak jednoduchá není. A když chceš jenom trampskou, tak k tomu musis zpívat, že, aby tam byla ta melodie
A to už není jednoduché tím tuplem. Na klavír se dá hrát písnička bez zpěvu
navíc z kytary mas zničené prsty a mozoly na briskach. Když je tam nemáš, bolí te to. A klavír nemusíš sama ladit!
a taky ho nemusíš nikam nosit.
Příspěvek upraven 24.05.23 v 14:05
@Semtex píše:
Tak ale klasická kytara fakt zas tak jednoduchá není. A když chceš jenom trampskou, tak k tomu musis zpívat, že, aby tam byla ta melodieA to už není jednoduché tím tuplem. Na klavír se dá hrát písnička bez zpěvu
Tak pokud se hlásí na peďák, tak doufám, že zpívat umí ![]()
@Hankagreg Co do jednoduchosti tak rozhodně kytara. Sice z toho bolí prsty, ale to časem přejde
Na druhou stranu na kytaře se nenaučíš noty, harmonii atd. Asi studuješ pedagogiku, u předškolní by měly stačit základy. Pro první stupeň teda nevím, jak bývají nároční
@Russet píše:
Tak pokud se hlásí na peďák, tak doufám, že zpívat umí
To by měla, jenže s tou kytarou jsem já konkrétně měla problém, ze kazda ruka dela úplně něco jiného, úplně jiný druh pohybu, a ještě jak se musím při zpívání hodně snažit, aby to za něco stalo, a soustředit se, neumela jsem u toho hrát
když se hraje na klavír, obě ruce dělají stejný druh pohybu, i když mackaji jiné klapky. Ale porad lepší, než jednou rukou nahoru dolu a druhou doprava doleva a ještě zpívat
![]()
@Atisia píše:
I u těch měkčích strun to na začátku bolí. Prsty musí zpevnit. Pro ty co mají krátké maličký je to o rychlosti. Na klavír se říká, že by měli být dlouhé prsty:. Dvouruč na klavír mi nešla NIKDY.
Ono taky bude záležet na tom jak moc kvalitně bude muset hrát. Jestli stačí zahrát pár lehkých věci a udržet rytmus nebo bude muset hrát složité skladby. pedagogické školy budou na jiné úrovni jak konzervatoř
Blbost
jako neexistuje nevhodný tvar prsa na kojení, tak neexistuje nevhodný tvar ruky na klavír
obecně ale se samozřejmě co se týká rozpětí kláves hraje lépe chlapům, mají ty ruce celkově větší. Ale tím se zakladatelka nemusí trápit ![]()
@Semtex píše:
To by měla, jenže s tou kytarou jsem já konkrétně měla problém, ze kazda ruka dela úplně něco jiného, úplně jiný druh pohybu, a ještě jak se musím při zpívání hodně snažit, aby to za něco stalo, a soustředit se, neumela jsem u toho hrátkdyž se hraje na klavír, obě ruce dělají stejný druh pohybu, i když mackaji jiné klapky. Ale porad lepší, než jednou rukou nahoru dolu a druhou doprava doleva a ještě zpívat
![]()
![]()
S kytarou jsem pouze koketovala, snad se někdy ještě hloub poznáme. Každý nástroj chce čas a cvičit. Ona pak ta hlava vede prsty tak nějak automaticky a stihne myslet i na zpěv. Všichni ti zpěváci s kytarou jsou toho důkazem ![]()
@Semtex píše:
Blbostjako neexistuje nevhodný tvar prsa na kojení, tak neexistuje nevhodný tvar ruky na klavír
obecně ale se samozřejmě co se týká rozpětí kláves hraje lépe chlapům, mají ty ruce celkově větší. Ale tím se zakladatelka nemusí trápit
Já mám ruce poměrně malé a hendikep to nebyl. Na neprofesionální hraní to docela stačilo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.