Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda není nebezpečné si pořídit na vánoční svátky živý stromek. Nedávno jsem se dočetla, že klíště přežije jak mrazy, tak i pod vodou a začínám mít (možná zbytečné) obavy, že je šance, že si doneseme na živém vánočním stromku klíště. Když pominu, že se zakousne do dětí a bude z nich sát krev, tak mám především obavu, aby nás nenakazil klíšťovou boreliozou nebo encefalitidou. Má někdo zkušenosti nebo rady?
Nečíst.
Živý stromek máme každoročně už nějakých 30 let. A nikdy, opravdu nikdy, jsme z něj neměli klíště. Nikdo.
@makovkai
no… nevím jak vy, ale my dovnitř stromek dáváme postupně, takže případný breberky si z něj můžou vystoupit než se dostanou do samotnýho obývacího pokoje
Ne nebojím se. Jako děti jsme měli stromeček z lesa a klíště fakt nikdy. A mužů se zeptat, děti nechává s venku běhat po trávě a nebo můžou jen po betonu? Protože i v te trávě jsou klíšťata, tak pozor na to.
![]()
Pravděpodobnost, že se z vánočního stromku vynoří klíště, vleze na děti je milionkrát menší, než že dítě chytí klíště v přírodě.
Mozna bys mela vedet, ze klistata nezijou na stromech, ale ve vysoké trávě.
Tak si přid umělý stromek, když máś strach, už dělají velice pěkné. Osobně jsem ale nikdy neslyšela, že by klíště ze stromku napadlo rodinu.
Podle mě je vetší pravděpodobost, že do dětí uhodí blesk, než že by se nakazily boreliozou od klíštěte z vánočního stromku.
Si kupte umělý a borovicový sprej.
To myslíš jako fakt vážně?! Tipuju, že tak polovina lidí mívá živý stromek a kolik znáš lidí, že by si na něm přinesli klíště?
Jinak my míváme živý stromek tak posledních 15 let, nikdy na něm klíště ani jiná breberka nebyla.
A jen tak mimochodem, klíšťata se na stromy moc nehrnou, jejich prostředím je obvykle vysoká tráva.
To je vtip? Nebo provokace?
Ne rozhodně se nebojím, stejně jako se nebojím dítě pustit kdykoli do vysoké trávy, lesa a kamkoli jinam. Až bude mít klíště tak mu ho prostě vytáhnu a konec..
Kliste zije na trave a nizsich krovinach… To ze na lidi skace bungee jumping ze stromu je hloupost.
Ale bacha na veverky… bylo to v jednom filmu
A na ty scene se bavim pokazdy, kdyz to vidim… ![]()
Vím, jakým způsobem se staví tyhle senzace a zaručené zprávy - protože pak se toho chytají čtenáři jako zakladatelka. Ber to jako informaci, že je to taky teoreticky možné - stejně tak, jakože v důsledku kolísání teplot mezi dnem a nocí se může na Václaváku navečer zvednout tornádo a poponést Vencu o pár kilometrů dál. ![]()
Me teda pobavilo to, ze se zakousne do deti… Jako nejdriv si kousne do jednoho, pak si cucne z druhyho a pak se v noci tajne vplizi do loznice, kde zahryzne mamu s tatou…
To je normalne vanocni horor ![]()