Kmotr bez křtu

1
13.12.22 19:02

Kmotr bez křtu

Zdravím.
Jsem těhotná, s partnerem nejsme ani jedem pokřtěni a stejně tak žena, kterou bychom rádi za “kmotru” dítěte. Chceme, aby zastávala roly kmotry v plném významu, tedy nejen stála po boku nám i malému, ale HLAVNĚ byla tím, komu bude dítě svěřeno do péče, pokud se nám něco stane.
Vim, že kmotrovstvi je původně otázkou víry, ale dá se to dnes řešit i ve světě nekatolíků? Např. závětí rodičů, kde to oba uvedeme apod.?
Prosím, nechci z toho nebatu “víra ano nebo ne” či něco podobného. Díky za rady. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9296
13.12.22 19:11

Kmotr musí být pokřtěný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
13.12.22 19:12

Ne, když se Ti něco stane, jsou oslovevení nejbližší příbuzní.
Kmotra je trochu něco jiného, pomáhá rodičům vychovávat dítě ve víře. A ano, musí být pokřtěná, jinak se stát kmotrou nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
13.12.22 19:14

Myslím si, že ani řádně provedený křest by nebyl zárukou toho, že dítě půjde v případě vaší smrti ke kmotrovi. Mohlo by k tomu být přihlédnuto, že jste si to tak přáli, ale soud by asi prvně řešil umístění v přímé rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
13.12.22 19:50

Zajděte za právníkem, že chcete sepsat něco na způsob poslední vůle, ale o dítěti. Dělá to spousta lidí v rodinách, kde jsou špatné vztahy a chtějí mít jistotu, že třeba v případě autonehody nebude najednou dítě dané k prarodičům, kteří si rádi dají větší množství alkoholu apod…Pak byste měli mít u sebe by jeden papír a ona jeden(kdyby se třeba ten váš hned nenašel).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
13.12.22 19:54

Či sepsat zmocnění k opatrovnictví u právníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
13.12.22 21:02

Dříve to bývalo zvykem, ze v případě, ze se s rodiči něco stane, převezme zodpovědnost kmotr, ale dnes tomu tak vůbec byt nemusí, pokud kmotr není zároveň blízká rodina. Také doporucuju řešit s právníkem.

Jinak u křtu muže byt krome kmotra (ten byt musí a musí byt pokřtěný) také tzv “svědek křtu” - tam už žádné podmínky myslím nejsou, poslání je stejne. Ale o to ve vašem případě nejspíš nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
14.12.22 08:53
@Michelle_M píše:
Myslím si, že ani řádně provedený křest by nebyl zárukou toho, že dítě půjde v případě vaší smrti ke kmotrovi. Mohlo by k tomu být přihlédnuto, že jste si to tak přáli, ale soud by asi prvně řešil umístění v přímé rodině.

mas pravdu, s peci v pripade smrti rodicu nema kmotrovstvi nic spolecneho, snad v historii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43039
14.12.22 08:54
@Fiveone píše:
Zajděte za právníkem, že chcete sepsat něco na způsob poslední vůle, ale o dítěti. Dělá to spousta lidí v rodinách, kde jsou špatné vztahy a chtějí mít jistotu, že třeba v případě autonehody nebude najednou dítě dané k prarodičům, kteří si rádi dají větší množství alkoholu apod…Pak byste měli mít u sebe by jeden papír a ona jeden(kdyby se třeba ten váš hned nenašel).

to se zohlednuje pri stanoveni opatrovnika?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1968
14.12.22 12:40

Také se s dovolením přichlípnu. Též mám v rodině osoby, kterým bych děti nedala a nad touhle otázkou jsem už párkrát uvažovala. Nejraději bych za případné opatrovníky své švagry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
14.12.22 12:44
@Ruxas píše:
Také se s dovolením přichlípnu. Též mám v rodině osoby, kterým bych děti nedala a nad touhle otázkou jsem už párkrát uvažovala. Nejraději bych za případné opatrovníky své švagry.

děti nemají otce? postupuje se logicky podle nejbližší příbuznosti - otec dětí, rodiče matky, rodiče otce, sourozenci matky… atd.
a svagři by chtěli do péče tvé děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24867
14.12.22 12:52
@Pudloslava píše:
to se zohlednuje pri stanoveni opatrovnika?

Pochybuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
14.12.22 13:55

@Pudloslava Asi jo, já nevím, jak se to přesně jmenuje, ale vím, že to existuje a už jsem od pár lidí četla, že to mají sepsané pro případ úmrtí obou rodičů, tak by si s tím mohl právník poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1968
14.12.22 14:06
@stinga píše:
děti nemají otce? postupuje se logicky podle nejbližší příbuznosti - otec dětí, rodiče matky, rodiče otce, sourozenci matky… atd.
a svagři by chtěli do péče tvé děti?

Já myslela v případě kdyby se nám něco stalo. Oběma. Jinak logicky pokud se něco stane jenom mě, tak zůstanou s manželem, o tom žádná. Ale mamky se mi nezdají vhodné už jenom z důvodu věku. A chtěla bych z případného výběru vyškrtnout svého bratra, ne kvůli němu, ale kvůli švagrové. A švagrové z logických důvodů děti nemají a neměli by s tím problém, být opatrovníky kdyby se nám něco stalo.
A než se zeptáš na naše otce, jeden je mrtvý a druhý pokud žije, tak někde chlastá. Slyšela jsem o něm naposledy pred 22 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2595
14.12.22 14:07

Taky by mě moc zajímalo, jak se dá zařídit, aby po vaší smrti byly děti raději s kmotrem, než s prarodiči.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí