Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost… mám 5 měsíčního chlapečka, který prodělal ve 3,5 měsících akutní bronchitidu a lehkým zápalem plic. skoro měsíc jsme byli hospitalizování, 2 x RTG, 2× na JIP na kyslíku, ATB Augmentin a pak Klacid (fromilid) a nasazeny tři spreje Atrovent, Ventolin, Ecobec…po propuštění nám Atrovent vysadili, ale Ventolin a Ecobec nechali…malý se zdá dobrý, ale občas má takový "přiskřípnutý " výdech a pak to zase zmizí, většinou to dělá při koupání a krémování…
Zajímá mě, jak dlouho jste se z průdušek léčily a jestli máte vychytanou nějakou prevenci, aby se nám záněty průdušek neopakovali a také jak dlouho může být na těchto sprejích? Sice primář mi tvrdí, že Ecobec (kortikoidový sprej) má účinek pouze lokální (pouze na ty průdušky) a do těla se skoro vůbec neodstane, ale slovem nezarmoutíš…
máte někdo podobnou zkušenost?? ![]()
@Helis15 kluk měl zánět průdušek 2× - vždy chytnul od staršího. Pokud to máš podobně, prevence prostě není
u nás stačil klacid a ventolin ![]()
@Helis15 Loni v únoru byl syn- tehdy 7 měs. také hospitalizován na JIP za silnou bronchitidou. A také měl Ventolin a Ecobec. Ventolin byl vysazen hned jak přestal chrčet, ale Ecobec mu zůstal na dalších šest týdnů po propuštění. Mi doktoři říkali, že se může Ecobec užívat i rok až dva v kuse, že je to dokonce menší zlo než Ventolin.
Akorát po vdechnutí to musel vždy dost zapít nebo vyčistit zuby.
No mám právě tříletou dceru a ta to donesla ze školky
zaráží mě, že sem tam pořád ten výdech není ok…nechápu proč a doktoři jen krčí rameny, že asi při námaze…
ale přece to nemůže mít furt ![]()
Ahoj mam syna, byl trochu starší, první hospitalizace v necelem roku, průběh podobny taky atb, inhalace, doma Budiair( taky inh. kortikoid) nemoc byla takhle nějak v zimne, na jaro inhalace vysazeny, přes léto klid, bez nemoci…dalsi zima- necelé dva roky, těžká bronchopneumonie, hospitalizace, kortikoidy do zily, kompletni inhalace jak ty Atrovent, ventolin, budiair, atb…14 dnu v nemocnici, poté preveden na seretide( kombinace kortikoidu a brichodilatans)…vyzazeno opět přes leto kdy klid…
Další podzim, necelé tři roky, zase opakovane hnusne bronchitidy ale už bez nemocnice pouze na tom seretode a asi týden v nejhorším stadiu prednoson( kortikoid tableta)…leto opět vše vysazeno. Tento podzim a zima zatím klid…ano kašle, ale zatím bez bronchitidy, seretide si reguluju podle stavu, když nekasle 1× denně 1 dech, při kasli navysuju až na 2× 2 dechy…
Astma prokázané nemá…takže je šance že z toho vyroste…a ano je vidět posun sezonu od sezony jsou ty prubehy lehčí…pevne nervy, inhalaci se neboj, opravy pomáhají, než pak končit v nemocnici na systemovych kortikoidech…
Jo a máme doma inhalator a jak začíná kaslat inhaluje vincentku, to mu dělá hodně dobre…
Příspěvek upraven 12.01.16 v 12:25
@gabina86 mě právě nechali radši ten ventolin aby mu to pořád roztahovalo ty prudusky a Ecobec mu snížil dávky už jen na 1 ráno 1 večer…snažím se, aby to zapil, ale u kojence je to těžké a dávám mu dávku i v noci a on u toho spí, tak ho nebudím ![]()
@Helis15 kortikoidy nejsou samozřejmě žádná hitparáda, ale pokud měl mrňous takový docela těžký průběh léčby s měsíční hospitalizací, dodržovala bych rady primáře. Bude syn i dále sledovaný na dětské pulmologii? Léky mu ponechal jistě proto, že je šance opakovaných zánětů průdušek, což je menší zlo než opakované léčby atb a hospitalizace.
Syn je od malička astmatik, v batolecím období s těžkými bronchitidami, pak časem opakované bronchitidy s běžným průběhem + laryngitidy - od dětství byl sledován na plicním oddělení, máme super plicní lékařku, která ho vhodně zvolenou medikací (+ indikace lázní) dostala z nejhoršího. Syn, dnes dospělák je již jen na udržovací dávce. Mně trápí průdušky posledních pár let, léky taky musím brát, abych mohla normálně fungovat bez omezení.
I má dr. potvrdila, že jsou to lokální kortikoidy, působící pouze v dýchacím traktu, kdy zabraňují vzniku zánětu a následné reakci průdušek stažením a vzniku tzv. „pískotů“ a „vrzotů“ na průduškách.
Pokud je pan primář lékař na svém místě, určitě se na něj obraťte s dotazy k léčbě miminka, aby vás uklidnil.
@Helis15 Já mám také ještě starší dceru, která chodí do školky a domů nosí bacily neustále. A malý to od ní chytá a téměř pokaždé je z toho bronchitida. Lonskou zimu jí měl čtyřikrát a tet od podzimu zatím jednou. A od té doby opět fouká Ecobec jako prevenci. Jo a jak byl syn v té nemocnici, tak trvalo docela dlouho, než měl dech úplně v pohodě, ale na to mě doktoři upozornovali.
@Helis15 píše:
@gabina86 mě právě nechali radši ten ventolin aby mu to pořád roztahovalo ty prudusky a Ecobec mu snížil dávky už jen na 1 ráno 1 večer…snažím se, aby to zapil, ale u kojence je to těžké a dávám mu dávku i v noci a on u toho spí, tak ho nebudím
Ecobec působí protizánětlivě, tudíž by měl zablokovat vznik zánětu a následný rozvoj bronchitid ![]()
@radulaur no to mě pos…
to jako fakt??? a já si myslela kolik léků, chudáček neměl a vy jste toho měli ještě mnohem víc…nějak se z toho nemuzu srovnat absolutně toto neznám, dcera krom viroz nic a mám hruzu že ted si to vybírám u syna…no snad ne ![]()
@Helis15 píše:
No mám právě tříletou dceru a ta to donesla ze školkyzaráží mě, že sem tam pořád ten výdech není ok…nechápu proč a doktoři jen krčí rameny, že asi při námaze…
ale přece to nemůže mít furt
u nás taky trvalo, než dýchal normálně a to bylo bez hospitalizace ![]()
Jo a taky mam starai dceru co to tahala ze školky…sama max viroza a malý takhle…ti kluci jsou nějaké citlivky…ale dal se to s věkem zlepšuje…pevne nervy a dobrého alergologa/ pulmologa
@radulaur Přesně. U nás stejně. Dcera kašel rýma a malý to vždy odnese bronchitidou.
@KačuliKačka no zatím jezdíme každý týden na kontroly a sledují nás…při jedné kontrole ( zrovna měl službu jiný doktor) se mu nezdálo, že vy ten " přiskřípnutý výdech" byl z průdušek, napsal nám do zprávy je se pravděpodobně jedná o tzv. stridor ( ne uplně zkostnatělá chrupavka v hrtanu) a prý se to časem upraví, ale to se mi nějak nezdá…
říkal že průdušky už má vyléčené…
Zatím nás nikdo na alergologii neposlal…
můžu si o to sama zažádat? nebo spíš mám si o to zažádat?