Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky moc prosim o pomoc už jsem vážně vyřízena. Mam 6-ti tydeni miminko - pravidelně pláče každý den od 8-mi hodin večer do pulnoci - dnes tedy začala už ráno. Není to pláč, ale přímo řev. Je celá červená až se zalyka. Kojim, ale mliko ji nestačí - zkousela jsem vše, abych se vice rozkojila ( laktacni poradkyni, odsavani mlika v noci, fakt vse, ale nejde to, coz me mrzi).Proto, když mala po kojeni pláče a hleda -dokrmim ji UM (většinou tak dvakrát za den přibližně 70 ml a 30 ml- někdy ani tolik nechce, ale je vidět, ze hlad ma, jak to hlta). Přibývá pekne na vaze, ale vzdy kdyz dostane UM (po kojeni pláče a hleda)- 5 minut je klid, vypadá spokojeně a pak začne řvát. Myslela jsem, že je to mlikem - tak driv mela Bebu pro - osypala se, pak Bebu HA - to plakala, proto zmena na Nutrilon HA. Jinak kaka pěkně - vajíčka. Davam espumisan, babycalm. Sama nejim zadny ovoce, zeleninu - nadymave potraviny. Uz jsem z toho vážně nešťastná. Dnes je na ni vidět jak moc by chtěla spat, ale vzdy je tak klid 5min. a pak to zacne.
@kvetka29 zkus nedokrmovat flaškou, jednak zbytečně zničíš kojení, jednak nejspíše jak umí pít z prsu, tak přisává hodně vzduchu a ten může tlačit. A co tak dokrmit mateřským mlékem u prsu - když hledá??? Je potřeba naplnit sací reflex. Ty dokrmy jsou tak maličké, že bys je mohla během pár dní úplně odbourat, tyhle minidokrmy jsou většinou jen na psychiku maminky, že vidí, že aktuálně dítko dostalo něco „navíc“ - ale třeba se tím opravdu přejí a má problém takové množství strávit (a každé dítě, když pak nabídneš flašku, tak se ještě nají… je to vrozený reflex). A když pláče, zkus šátek, nebo dát si miminko pod tričko - nahaté, jen s plenkou, tělo na tělo - kůži na kůži, nebo napustit kyblík a nahřát miminko v kyblíčku, krásně tam zrelaxuje.
@kvetka29 Máš nějaký nosítko? Obvykle pomáhá nosit! Další věc, ať se zbytečně nerozepisuju - víš něco o růstových spurtech?
Ještě jsem zapomněla dodat, ze se trošku zklidní u prsu, ale kdyz nic netece, vzteka se. Dudlik nechce, ten plive obloukem. Děkuji vsem za radu, je to moje prvni dítě, tak možná dělám neco špatně.
@kvetka29 zavin ji pevně ručičky k tělu a pusť jí bílý šum, to pomáhá na to spaní. Večerní pláč bývá normální, dítěti dozrává nervová soustava a musí nějak vybít nahromadenou energii. Bříško jí bolet může, po jaké době menis mléko? Zkus laktobacilky od swissu, ty jsou na prdiky skvělé ![]()
@kvetka29 jo a souhlasím s @Lili5, ty dokrmy jsou fakt zbytečné, zvlášť když pěkně přibývá. Dokrmy jsou na místě, když by ubývalo na váze. Ono může mít to mlíko spíš na uklidnění, než na hlad, víš?
@kvetka29 jen se bojíš, nic více, neboj, bude líp, jen se uvolnit, místo dokrmu lehněte spolu do postele, jen koj, bude klidnější, spokojené, vyrovnaná teplota i dýchání, stačí pár dní, odpočinete si oba a bude to hned lepší.
@kvetka29 A jak dlouho to dělá? Tohle vypadá na naprosto ukázkový spurt ![]()
Zkousela jsem odsavat svoje -asi tri dny ve trech tydnech, ale malá chtěla kojit pres den skoro po hodině v noci po dvou, tak tam zadny mliko nebylo - bud nic, nebo jen par kapek - taky jsem si myslela, ze je to rustovej spurt, ale trva to uz skoro mesic.
@kvetka29 Ahoj, a nezkusila jsi mlíka, která dělají pro citlivé bříško? Jsou při bolení. Sama s nimi zkušenost nemám, ale třeba by to stálo za to. Cvičíte nožičkama, nahříváte bříško?
Podle mě jí bolí bříško z UM já taky dávala UM i moje mléko a malý se trápil celé 2 měsíce než jsem přestala kojit, jinak na prdíky se nejvíce osvědčil Lefax, Espumisan mu vůbec nepomáhal a taky jsem dělala kmínový čaj
Jo a malý taky kakal normálně.
Nositko mám, ale zabere tak na 5-10 minut, davam probiotika biogaia -protektis. Prosim, a jak se jmenuji ty laktobacily od Swiss - jsou taky v kapickach.
@kvetka29 ono je ale taky um umět odsát, jakou máš odsávačku? Pak taky záleží na tom, jak to prsa vezmou, má prsa odsávání pochopila až po měsíci!!! Že mají něco dát odsávačce, takže tři dny odsávání opravdu nejsou vůbec nic, prsa nemají šanci něco odsávačce dát, neb jede pod tlakem, jinak než miminko, tak nic neprodukují.
@kvetka29 probiotika nic akutně neřeší, jejich účinek je teoreticky možný nejdříve za 6 týdnů, většinou ale v té době už je po kolice, takže jsou to vyhozené peníze.
@kvetka29 Hlavně klid. Kdyby náhodou skončila na UM, nic se neděje.
A dál: Hlad určitě nemá, pokud dobře přibývá.(mimochodem kolik?)
Za další: mléko se tvoří na základě poptávky - čím víc kojíš, tím víc máš mléka. Nefunguje to tak, že bys v prsou měla nádrž, a když ji miminko vypije, je konec. Právě naopak. Jen to chce trochu vydržet, kojit klidně i po půl hodině, a tělo se přizpůsobí, a začne tvořit více mléka. Co tak popisuješ, tak to vypadá, že se spurty spojily s větší dráždivostí miminka. Měla by pomoct malou nosit v nosítku nebo šátku. Ideálně ty do půl těla, mimi v plence, do nosítka, a přehodit přes vás velký župan. Kojit podle potřeby klidně neustále.
Poslední věc - pořádně se najez!!! Jak jsem zjistila, ona ta strava zas až tak podstatná není, většinou je to spíš o tom, že miminku se na světě prostě nelíbí a potřebuje z toho vyrůst.
Neboj se, všechno bude dobré ![]()