Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, pomozte. Má dcera bude jí tři roky trpí pořád zácpami. Nechce tlačit a vůbec nechodí třeba i týden. Nevíte co pomůže? Zkoušela jsem vše možné kompot švestkový, fazole, povidla s máslem aj. Děkuji.
Lactulosa, snad se to tak píše. Prodávají v lékárně, je to nenávykové.
Švestková šťáva z DMka, laktulóza, forlax…
Změna stravy, víc tekutin
Koupila jsem Duphalac, ale zatím bez úspěchů.
Jako u nás, syn sice jde ob dva dny, ale je to většinou tuhé - takže ho to bolí a řve. Je to pořád dokola, kadí do kalhot a už si s tím nevím rady. Dr. prý ať ho trestáme. S tím ale nesouhlasím, mám strach že mu tak způsobím akorát chronickou zácpu. Hodně mi pomohla ta lactulosa. Je bez předpisu, zpravidelné stolici. Nemůže to ale jíst do konce života ![]()
A jak se stravuje? Kolik sní denně ovoce a zeleninz?
V první řadě by měla sníst nejméně 5 porcí ovoce a zeleniny denně, pak teprve přistoupit k dalším krokům.
@xsvoj37 píše:
Koupila jsem Duphalac, ale zatím bez úspěchů.
jo to je to stejné jako lactulosa
@xsvoj37 taky jsme měli Duphalac u nás to trvalo přes měsíc než se ty střeva srovnali. Takže vytrvej a teď máme Laktuloza Sandoz stejné složení jako Duphalac myslím že je levnější.
ať hodně pije to já furt musím připomínat no ovoci a zelenině moc nedá. Občas okurka no žádná sláva. ![]()
@marggitka píše:
@xsvoj37 taky jsme měli Duphalac u nás to trvalo přes měsíc než se ty střeva srovnali. Takže vytrvej a teď máme Laktuloza Sandoz stejné složení jako Duphalac myslím že je levnější.
ať hodně pije to já furt musím připomínat no ovoci a zelenině moc nedá. Občas okurka no žádná sláva.
Já myslela, že to zabere do dvou dnů, to se musí brát dlouhodobě?
Laktulózou zaděláváš dítěti jen na problémy, střeva si zvyknou, pracují pomaleji, později bude muset brát silnější projímadla.
Nejprve je třeba se zamyslet nad způsobem stravování, pak přidat probiotika, jak bylo řečeno, ale bez dostatečného množství vlákniny nemohou střeva správně funguvat.
Jaký je jídelníček malý?
@Sidsel píše:
Laktulózou zaděláváš dítěti jen na problémy, střeva si zvyknou, pracují pomaleji, později bude muset brát silnější projímadla.Nejprve je třeba se zamyslet nad způsobem stravování, pak přidat probiotika, jak bylo řečeno, ale bez dostatečného množství vlákniny nemohou střeva správně funguvat.
Jaký je jídelníček malý?
Ráno jí dám jogurt, a nyní švestkový kompot. Na svačinu jablka, oběd nyní fazole nebo rybu, odpoledne ovoce a zeleninu a večer chleba.
Zkus nejprve dát ráno k jogurtu nakrájené jablíčko, k obědu přidat zeleninu (rybu, zeleninu, přílohu) a místo chleba večer zeleninovou polévku… tak bych to zkusila alespoň 14 dní, pak přidala probiotika a teprve za měsíc můžeš dělat nějaké závěry. Na projímadla mí takhle malé dítě dost času. A vynechat nebo co nejvíce omezit bílý cukr.