Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Mám chlapečka starého tři týdny. Plně kojím ale je to boj. Přes den to ještě jde, ale jak se začne blížit večer vzteká se u prsa, odtahuje se a brečí. Myslím, že hlady protože si cpe ruce do pusy. Včera už jsem nevydržela a po dvou hodinách kdy jsem ho měla u prsa a on stejně řval, jsem mu dala UM stříkačkou přes prst. Vypil 40ml a spal. V noci už to bylo zase lepší. Mám pocit, že k večeru prostě dojde mléko nebo co.
Ve čtvrtek jsem byla u laktační poradkyně, samozřejmě technika kojení úplně blbě. Takže ukázala jak správně kojit. Řídím se její radou a malého tak přikládám. Problém je v tom, že on při přisátí sice otevře do široka pusu ale pak ten spodní ret jakoby vytáhne nahoru a zase má v puse jen bradavku. Takže ho dám pryč a zkouším znovu třeba desetkrát a on pak většinou začne strašně řvát. Nevím vůbec co s tím. Ještě zkoušíme polohu na fotbalistu ale u toho se po chvíli taky vzteká. K laktační jdeme zase až ve čtvrtek a nevím jestli do té doby nezešílím.
Jinak malý přibíral pěkně a první týden 280g druhý týden 250g a na další vážení jdeme až za 10dní. Plínek má tak 12 počůraných za den.
Strašně moc chci kojit ale zase ne trápit malého. Máte nebo měl jste to tak někdo podobně? Jak to nakonec dopadlo? Pomohla vám laktační poradkyně?
Předem děkuji za odpovědi.
Ahoj, asi nebudeš chtít aliset zrovna tohle ale co kojící kloboučky? Nebo odsavat a dávat na noc svoje ale ze stříkačky?
Taky jsme bojovali s kojenim. Maly když byl novorozenec, hodne u prsa usinal, kojila jsem i 50 minut, aby se najedl. v noci to bylo desny a ja unavena. Koupila jsem pak odsávačku a davala mu MM přes lahev AVENT-ma hodne maly otvor a kombinovala jsem to s kojenim. Pozde vecer cca kolem 22:00 jsem často mela krize, mlika bylo min, tak jsem nakojila a doplnila UM. Urcite delas dobře, ze UM davas stříkačkou, at si nezvyka na lahev
Ahoj, já to tedy neměla podobně, ale napadlo mě, co zkusit klobouček? Když se malý špatně chytá, třeba by mu to šlo líp ![]()
Jinak doporučuji snaž se být v klidu, abys ještě stresem nepřišla o mlíčko ![]()
Jo a třeba naše malá se večer taky vztekávala a bylo to kvůli prdikum
@frozendarkness Když při pití vytahuje ten ret nahoru, zkus mu prso nebrat (to je jasné, že se rozčílí), ale jen mu ten rtík ohrnout zpátky dolů. Prstem ho vem za bradičku a jakoby ji stlač dolů, aby muůsel víc rozevřít pusinku. Přitom může stále pít. Na zvýšení laktace si zkus koupit bylinky Pískavice (Řecké seno) a Benedikt lékařský (poradila mi to LP, u nás krásně zabralo) - užívá se současně. Jinak chápu, jak je to náročné, ale je velká pravděpodobnost, že to zvládnete, vydrž. U nás to bylo mnohem horší, mezi 3. a 5. měsícem jsme překonávali bojkot kojení, kdy js, em malého do každého pití musela vysloveně nutit (mléko jsem měla, problém byl jinde), dva měsíce boje, ale zvládli jsme to a jsem ráda. Malý má 8 měsíců a dál kojím, teď už dávno pije bez problémů. Byl to děs, ale stálo to za to, protože si teď kojení zase užíváme.
Zdravím, z me zkušenosti-pomohlo mi kojit v leze…mezi kojením odstrikavat (aspoň trošičku) a přikládat miminko často- klidne po hodině a půl…jedno kojeni nam ze zacatku taky zabralo spoustu času, ale upravilo se to.
Na druhou stranu-lepší kombinovat kojeni s UM a mít klidne a spokojené mimco, nez se stresovat a snažit se za každou cenu a mimi hladové… Ať se vám daří a jste zdraví! ![]()
Odsávačku nemám, a po zkušenosti s prvním synem kdy jsem defakto nic neodsála nevím jestli kupovat. Odstříkávám ale taky to není žádná sláva jestli dám za celý den tak 50ml možná ani to ne. Snažím se co nejvíc ho přikládat ale je pravda že někdy se dožaduje prsa ale jen si u toho usne to už na něm poznám že není hladový ale brečí protože mu nejde usnout.
Jinak ty bylinky mám a od včera užívám tak uvidím co to udělá protože homeopatika na mě nezabraly ![]()
Resim teď to samé až na to že je mu týden
kojim přes kloboučky protože mě malej totálně rozkousal. Nechtěl se už v porodnici přisávat takže jsme hodně bojovali. Teď se sice přisaje ale podle mě si neumí mlicko tak dobře vytáhnout a po hod a půl co kojim se mi mléko nestačí udělat
pořád řve. Už jsem několikrát musela dát UM. Takže kojim, odsavam a krmim UM. Trochu na palici. UM mu 70ml nestaci, tak nevím co to mám za Jedlika…
Chce to asi vydržet, a ten spodní rtik mu roztahují při každém kojení. zatlacim na bradicku a on tu pusinu víc otevře je to lepší.
Kvalitni LP vetsinou prijde k tobe domu co nejdřív po zavolání, ja mam nejlepsi zkušenosti s poradkyněmi od Mamily..kojeni je ze zacatku boj, ale urcite to nevzdával
mrkni na stránky www.mamila.sk a malého hodne nos, udržujte kontakt tělo na tělo, klidne si dnes zalezte do postele, oblož se jídlem a pitím a zadny stres ![]()
Já jsem taky musela vždycky ten spodní ret ohrnout dolu, nejlíp to šlo v poloze vleže. A bezvadně zabral čaj z pískavice a benediktu..
Já mám bradavky úplně v pořádku naštěstí ani mě to při kojení nebolí ale vím že špatnou technikou si nevytáhne tolik mléka co by mohl
Me treba nekdy taky drzi jen kousek bradavky ale neboli to a slysim ze poradne pije tak neresim
Pokud ti nesedí laktační poradkyně, zkus jinou, to pomohlo mně.
Jinak kojit, kdykoli si řekne, po každém kojení odstříkat zbytek mléka (třeba do umyvadla), aby se stimulovala tvorba mléka, opravdu hodně pít. A jestli máš možnost, zkus si zvážit, kolik vypije za jedno kojení.
Heleď, LP pomůže, jak kdy… třeba mě kojení hoooodně bolelo, i když jsem měla techniku ok… a když si prsa konečně zvykla, přišel bojkot ![]()