Kokr v bytě?

Anonymní
2.12.22 08:29

Kokr v bytě?

Dobrý den, měla bych na vás zkušenější několik otázek. Předem děkuji za odpovědi. Z útulku jsme si vzali štěňátko, bylo opravdu malinké. Paní z útulku řekla, že tento pejsek má být malinký, ano nikdy se to u těchto pejsků neví přesně, to je jasné. Postupem času pejsek rostl a, nyní má 8 měsíců, takže stále štěně. Podle vzhledu spoustu lidí i paní z útulku říká, že to vypadá na kokršpaněla. Začala jsem si načítat info o jeho chování, povaze, jak s ním pracovat a podle toho, co jsem načetla bych i řekla, že povahou atd. to i nějak odpovídá. Bydlime v bytě a chtěli jsme spíš tedy bytového pejska. Toto štěňátko jsme jako klasicky začali učit chodit na záchod ven a prostě nějakým návykům. Myslím si, že teď už docela chápe, co chceme. Samozřejmě loužička mu i ujede, ale to je jasné. Predtim jsem měla boloňáka, takže oproti tomuto pejsku veliký rozdíl. Jsme teda sportovně založení, chodíme často do hor a pesana bereme sebou, je tam spokojenej. Vždy když jdeme na delší výlet, je vidět, že je spokojenej a doma nevymýšlí. Vždy když odcházím pryč z domu a pejsek doma zůstává, tak jdeme na hodinovou procházku svižnou, aby se pejsek vyblbnul a doma byl v klidu. Od začátku ho učíme, že když je doma sám, je to v pořádku, že se vrátíme. Po návratu jsme ho vždy chválili. Ze začátku nic neničil. Pak docela začal, tak jsem mu vždy dala množství různých hraček, hader, kokina různé zabalená, aby se k nim musel dostat, klacíky, šišky. Vždy ho nechám v jedné místnosti. Někdy je úplně zlatej a přijdu domů a vše ok, jindy je vše naruby a to mohu s ním byt dlouho před tím venku, mohu mu nabídnout spoustu věcí v mé nepřítomnosti. Začínám mít pocit, že si dělá co chce. Je den, kdy je ukázkový, poslechne a pak den, kdy si z nás dělá vyloženě srandu. Ničí vše i když jsme doma, i po nekolikatem napomenutí se ke stejné věci vrátí, i když mu jako náhradu nabídnu něco jiného, ze stolu bere jídlo, po napomenutí dělá jako kdybysme nic neřekli. Nejspíš dělám něco špatně a pejsek mě nerespektuje a zkouší, já ale nevím, co bych mohla zlepšit. Co dělat když se vrátím domů a b bytě rozbité věci a on to moc dobře ví, protože si sedne ani za mnou nepřijde, a když nic neudělá hned přijde za mnou když vejdu do dveří, takže podle toho bych řekla, že ví, že něco provedl.Co tedy zlepšit, abych ho zabavila, když je sám. Jak jinak přistoupit k výchově nejspíše křížence kokra, abychom se nám společně žilo dobře. Je to opravdu aktivní pejsek, nevím, zda je to tím, že je steňátko, nebo celkově bude aktivní pejsek. To nám nikdo z útulku neřekne, což chápu, neví přesně, co to je za pejska. Ale já bych mu chtěla poskytnout co nejlepší péči, aby mu bylo dobře. I přes různé hry, aktivity, výlety, vycházky mi přijde, že je to pro něj i málo, že by chtěl více, možná i pobytu na zahradě u domečku, kde by sám běhal, bohužel já jsem v bytě a tak žádnou zahradu nemám. Máte taky někdo kokra v bytě? A jak fungujete? Děkuji za odpovědi. Věřím, že zase z nich získám info a budu moct použít na pejska, aby to bylo ještě lepší.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
226
2.12.22 08:45

V první řadě bych pejska naučila odpočívat. Jde teď do puberty a to je docela náročný období pro obě strany… Ještě, že už mám dvouletého pejsana.
A v druhé fázi bych dotaz vznesla i na ifaunu. Je tam spousta lidí, co dokáže poradit, jen bych vynechala vsuvku, že pes ví co provedl.. To je jak červený hadr na býka.
A k psovi se chovat jako k psovi.
Taky mám doma křížence, ale ten náš není skoro nikdy sám, je furt se smečkou, takže usměrnění přijde hned, jak chce něco provést.. Na odloučení ho naučeného máme, ale třeba jen na dvě hodiny… Takže v ostatním ti moc neporadím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
2.12.22 09:00

Puberta, musíš to vydržet a být tvrdá, neustupovat. Bude to lepší. Si myslím tedy, je samozřejmě možný že nebude, ale tipla bych to na pubertu. Můj pes byl úplně to samý. Někdy ukázkově vychovaná, doma spala, někdy udělala sajgon. Úplně to přešlo tak kolem dvou let. Teď s ní je potíž jen když hárá, ale to je dvakrát ročně, tak se to dá zvládnout. Myslím že to máš správně nastavený a zbývá jen vyčkat a vytrvat, bude to dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
2.12.22 09:17

Měli jsme kokrenku, byla zlatá, povahově naprosto bez problémů. Ale v té psi pubertě to s ní taky nebylo snadné. To byla jak demoliční komando. Jednou rozkousala boty návštěvě, zatímco jsme seděli v obýváku. Nikdy jsme ji nebili, ani srolovanyma novinama, ale tónem hlasu jsme dali najevo, když jsme ji přistihli při činu. Když jsme přišli, až když bylo dokonáno, tak s tím se moc dělat nedá, ten pejsek si to zpětně nespojí, že se na něj zlobíš, protože před dvěma hodinami rozkousal ovladač. On jen vnímá, že se zlobíš, ale neví proč. Ale je teda fakt, že provinile výrazy měla zmaknute dokonale.😄
Chce to trpělivost a důslednost. Co nesmí, tak na tom trvat, třeba že neexistuje, aby si bral jídlo ze stolu. Jinak když půjdete pryč, snažit se dát všechno, co by mohlo podlehnou skaze, z dosahu. A taky není špatne absolvovat pár hodin na cvičáku. A trpělivost. Ale zase ne přehnanou měkkost, pejsek musí jasné vědět, na jaké pozici ve smečce je, takhle jsou nastavení. Když v tomhle nebude mít jasno, tak bude pořád zkoušet, co může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
2.12.22 09:25

Měli jsme psa, příbuzného kokrspanelovi, v bytě. Byl milionový, ale kolem roku měl pubertu a to bych mu obrazně řečeno liskla :lol: Takže vydrž, proste mas doma pubertaka, bude lip

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
2.12.22 09:42

Máme čerstvě stafbulku, od prvního dne učíme na klec. Je to super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
2.12.22 10:06

Dej ho do ohradky, pokud jsi pryc. Pes zacne vymyslet a nicit byt a ty ho pak nemuzes potrestat, protoze si u toho nebyla. Pro RR jsme meli rok ohradku, nez jsem si ujistila, ze je hodna a nic neznici. Ted mame jorka taky 8 mesicu a kdyz nejsme doma nebo v noci je v ohradce. Nijak jim to neublizi a maji svuj klid. Do ohradky nepoustim dcery, je to jen jeho misto. Ohradka nema byt ani moc velka ani mala, pokud bude vetsi ohradka, pes tam bude curat, kdyz je mensi nepocura se( nebude si chtit spinit svuj prostor). Do ohradky zaviram unaveneho psa, nas uz tam lezi a ani se nehne kdyz zaviram. Kdyz jsem doma ohradka je otevrena a pes coura. Jinak koupit hodne hracek, hlavolamu. Pokud je pes chytry zkus ucit nejake triky. To psa zamestna a nebude vymyslet. Pes musi i umet odpocivat, hodne spat. Pokud spi, nebudim. Kdyz jsme pryc, pes taky spi, odpociva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
826
2.12.22 10:07

Ahoj, taky jsme měli doma kokra a v pubertě taky občas něco zlikvidoval. To se dalo vydržet, co bylo horší, byl jeho absolutní nerespekt vůči některým členům rodiny - hlavně teda vůči mamce. K ní si dovolil všechno, ke mě a k tátovi naopak nic. Mně se na něj stačilo podívat a přesně věděl, co po něm chci.
Tím jen chci říct, abys byla důsledná a hlavně mu neustupovala. Jsou to velmi chytří psi a jakmile zjistí, že mají navrch, dokážou toho rychle využít :)
Hodně štěstí a ať vám dělá pejsek jen radost :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
2.12.22 11:47

No máš doma puberťáka.

Přejde to, pokud ho tedy mezi tím neporoucháte.

V mezičase pokračujte v tom co děláte a ještě teda začněte chodit někam na cvičák, bude stačit něco kde se dělá pozitivní výchova a pracujte s tím psem. Alespoň 40 minut deně aktivního tréninku.

A ne proboha - opravdu to zvíře nezavírej do klece. Speciálně menšího křížence s kokrem tím prostě jen začneš deprivovat a neurotizovat.

To že to dělají lidi, co si pořizují nevhodná plemena d nevhodného prostředí, která neumí zvládnout vážně není doporučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.12.22 13:07

Hledas duvod, proc dat psa pryc…?
Kokr muze byt klidne v byte.
Ale chce to z nej docasne udelat holobyt, idealne mu vyhradit jednu mistnost (treba predsin), kde nema co znicit. A tak do roku a pul to okousavani vydrzet, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.12.22 13:11

@Lucie_Sx určitě nehledám důvod, proč dát psa pryč. Hledám řady a zkušenosti dalších, abychom se s pesanem sladili a bylo to v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
Aleriga
2.12.22 13:20

My jsme třeba odstraňovali absolutně všechno z psího dosahu. Dnes může ležet na lince šunka, ani se k ní nepriblizi.
Kokr je trochu oříšek, ale teď je hlavně v pubertě.
Zaměstnat, učit lehnout a odpočívat, odstranit všechno z dosahu. Chválit, chválit.
Klec, prosím, prosím, ne, to je zrůdnost.

• Citovat
  • Upravit
5010
3.12.22 19:24

Mám v pořadí už druhého amerického kokříka v bytě, takže to určitě jde. Tohle už je kokří dědula plný zdravotních neduhů. Ale jako plemeno to je pro nás nádherný tvor. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný