Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
zakládám takové téma, u kterého se snad nikdo nepohádá
.
Zajímá mě, jak se díváte na kolektivní tresty pro děti? Třeba ve škole, třídě nebo i klidně doma mezi sourozenci.
Dítě (3. třída) dnes přišlo s tím, že jim paní učitelka zrušila výlet. Takový menší výlet do vedlejšího města - do muzea. Prý proto, že pár kluků zlobí…
Výlet jako takový už sice měli, ale slíbila jim i tenhle menší.
Doma jsme se sice nad tím pozastavili, nijak jsme to ovšem neřešili. Zamrzelo mě sice, že jim to paní učitelka slíbila, nicméně je to její rozhodnutí, tudíž respektujeme „bez keců“.
Není to její první kolektivní trest, kdy celá třída odnesla nějaký průšvih pár hajzlíků (znám osobně všechny tři a slovo hajzlík není přehnané, jsme z jedné vesnice). Už takhle nejeli i do divadla a nešli na procházku. Paní učitelka jim řekla, že se budou učit.
Za sebe - kolektivní tresty nemám ráda, neuznávám je, ale pokud se učitelka takto rozhodne, nediskutuji - respektuji.
A co vy?
Kdyby tu přispěly i kantorky svým pohledem a řešením takových situací, bude to super
.
Chapu, ze s nimi nechce jet. Da se to sice vyresit tak, ze vylet bude vyberovy, ale kdokoli z rodicu to muze napadnout. Je-li to soucasti vzdelavani, tak by to melo byt pro vsechny. Ucim nekolik let, kolektivne resim veci nerada. Jenze nekdy je tezky najit praveho vinika. Jakoze komu treba pipl mobil v hodine a podobne.
@radúna Taky nejsem moc pro kolektivní tresty, pokud mají ve třídě tři děti co dělají problémy neustále, tak není moc fér že ten zbytek pořád pyká i za ně. To se pak nedostanou nikdy nikam. Trest by pak už měly dostat ty tři, třeba tak že půjdou do jiné třídy a zbytek na výlet pojede ![]()
Taky je neuznávam, nevidím v tom žádný výchovný efekt. Nám ve škole říkali, že je to výchova kolektivem
že ostatní by měli působit na ty, co to všem kazí, ovšem u dětí mi není jasné jak. Sami učitelé pár zmetků nezvládnou a stejně staré děti by je měli převychovat.
A bude hůř. Nedivím se učitelkám, že se s bandou dětí nikam nehrnou. A budou to holt odnášet i ty slušné děti (těch už dnes moc není).
Nechápu, proč kolektivní trest, když „pár kluků zlobí“ a je tedy jasný viník. V takovém případě je podle mě učitel nebo rodič slaboch, který si s tím prostě nechce lámat hlavu. Jako dítě jsem to zažila mockrát, jak doma tak ve škole a ta „výchova kolektivem“ teda nikdy nefungovala. Viníci byli vysmátí, ostatní naštvaní a ukřivdění a ten kolektiv to tak akorát rozeštvávalo.
@eva valoi klidne souhlasím, jeden za vsechny, vsichni za jednoho! Ucitelky obdivuju, jet s bandou deti na vylet, to je dneska jednou nohou v kriminále!
Spratky nechat v jiný třídě a jet. No je mi jasný, že to dost dobře asi nejde
Tohle nemám ráda, když někdo něco od.sírá za druhý. Ale ono to tak je často, naučí se tim možná tak to, že život neni vždycky spravedlivej, ale nevim no
Učit bych teda nechtěla, byla bych marná, to vim jistě ![]()
Chovam se spatne - dostanu trest, chovam se dobre - stejne dostanu trest. Na co je to dobre? Ze vychcanci se maji vzdycky lip?
@Overlook ja si v zivote prosla leccim, ale nejmene spravedlivi byli stejne ucitele zakladka - gympl
Kolektivní tresty nesnáším, ať nejezdí ti, co zlobí. Od toho tam je učitel, aby ty spratky zvládnul a ne aby byli potrestaní všichni.
@ProfZav píše:
Chapu, ze s nimi nechce jet. Da se to sice vyresit tak, ze vylet bude vyberovy, ale kdokoli z rodicu to muze napadnout. Je-li to soucasti vzdelavani, tak by to melo byt pro vsechny. Ucim nekolik let, kolektivne resim veci nerada. Jenze nekdy je tezky najit praveho vinika. Jakoze komu treba pipl mobil v hodine a podobne.
u nás rozhodně nesmí být výlet výběrový.
@shanin píše:
Nechápu, proč kolektivní trest, když „pár kluků zlobí“ a je tedy jasný viník. V takovém případě je podle mě učitel nebo rodič slaboch, který si s tím prostě nechce lámat hlavu. Jako dítě jsem to zažila mockrát, jak doma tak ve škole a ta „výchova kolektivem“ teda nikdy nefungovala. Viníci byli vysmátí, ostatní naštvaní a ukřivdění a ten kolektiv to tak akorát rozeštvávalo.
učitel nesmí vyloučit dítě z výletu, protože zrovna něco provedl. Kdyby na ně rodič poslal inspekci, tak má škola průšvih.
@eva valoi píše:
A bude hůř. Nedivím se učitelkám, že se s bandou dětí nikam nehrnou. A budou to holt odnášet i ty slušné děti (těch už dnes moc není).
Však ať nejezdí, ale slíbit to a pak odpískat kvůli pár zlobivým klukům je hodně nefér vůči ostatním a bohužel to svědčí jenom o tom, že to učitel nezvládl.
@PaníBovaryová píše:
@Overlook ja si v zivote prosla leccim, ale nejmene spravedlivi byli stejne ucitele zakladka - gympl
To mi připomnělo, jak jsme na prvním stupni ZŠ jednou přišly s kamarádkou pozdě do školy, já teda trochu zaspala, pak jsem se ještě stavovala pro tu kamarádku, jako stihly bysme to, jenže ona doma nestíhala, já na ni blbka čekala na chodbě, do třídy jsme vletěly obě stejně, já asi vykoktala nějakou omluvu a popsala situaci, to už nevim a poznámku jsem dostala jen já
Odůvodnění bylo takové, že ale Zuzanka nezaspala ![]()