Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Telku jsem mela z domu od rodicu, a kupovali jsme sedacku, pracku, lednici, mikrovlnou troubu, stenu do obyvaku, a tohle nas vyslo na 30 000 zhruba…
![]()
Ahoj, ja som za vybavenie (mimo kuchyne) utratila cca 120 tisíc. Komplet ložnice, sedaňa do ob., skrinky, tv, práčka, botník, stol do kuchyne a ešte nejaké drobnosti. Už si nespomeniem, ale bolo to také to najnutnejšie a pred 9 rokmi…
@Jaja87 děkuji, snad sem napíše víc lidí
ještě váhají v tom zda si koupit byt na splátky a splácet a nebo jít do nájmu…
co myslíte? ![]()
Jinak telku moc nesledujou, tak nějaká ta menší položka, nábytek asi z ikei no uvidí ![]()
@avinka Tak samozřejmě nejlepší je investice do vlastního, to je samozřejmé. Mít vlastní bydlení na důchod je základ. Platit nájmy do něčeho, co nebude nikdy moje a na stará kolena na to nebudu mít, není nijak výhodné.
To záleží od príjmu a jeho stability, ale vždy je lepšie platiť „svoje“ ako nájom, to sú prachy vyhodené von oknom…
Tak my kupovali do obýváku stěnu, stolek, sedačku, televizi, pak pračku, mikrovlnku, lednici, postel, dvě komody, jídelní stůl a 4 židle. To nás vyšlo na 65 000. Plus nutné vybavení jako hrnce, nádobí, ložní prádlo atd. cca 15 000, takže dohromady zhruba 80 000. Pokud nemá našetřeno, bude se muset spokojit s minimem.
@avinka Lepsi je mit svuj vlastni byt!!
No ja psala zaklad ciste jen, protoze postel manzelkou mam taky z domu od rodicu, jen jsme si kupovali skrin do loznice a ta stala okolo 6000kc. Sedacka stala okolo 8000 rohova, kuchyn zde je, to nic, lednice stala 7000kc, pracka taky tak nejak, mikrovlna trouba okolo 1000kc, hrnce apod, se dokupovalo a to uz nevim kolik stalo, i rodice pomohli..
Stolek do obyvaku, stul do kuchyne mi dala teta neveslo se ji to nikam. Lozni pradlo mi dala mamka, a neco koupila.
@avinka píše:
@Jaja87 děkuji, snad sem napíše víc lidíještě váhají v tom zda si koupit byt na splátky a splácet a nebo jít do nájmu…
co myslíte?
Jinak telku moc nesledujou, tak nějaká ta menší položka, nábytek asi z ikei no uvidí
Pokud seš si jistá, že se nebudeš chtít stěhovat jinam, tak určitě raději do vlastního, i kdyby na hypotéku. Ono peníze dáš měsíčně stejné, ale jdnou to bude tvoje. Zatímco v nájmu sponzoruješ majitele. ![]()
No, ono to zalezi na kazdem… do sveho prvniho samostatneho bydleni jsem sla s pritelem cca v devatenacti letech, byla jsem asi tri mesice v praci, takze zadne penize, zadna rezerva, nic…
Stalo nas to tak deset tisic, maximalne… nabytek a vybaveni jsme meli kdo co ze znamych dal, akorat jsme museli koupit novou pracku a matrace ![]()
Ted, kdyz uz mam bydleni, kde predpokladam, ze budu minimalne dalsich dvacet let, presahlo to i s kuchyni tech 250 tisic… ![]()
Za ten základ zhruba 70tis, platila sem to tenkrát já, takže vím kam to šlo. Ono spotřebiče, sedačka je jedna věc, ale pak se najde spoustu takových drobností, jako záclony, závěsy, lůžkoviny, utěrky, ručníky, koberec, vybavení kuchyně atd a to je věc druhá.
Ahoj, no určitě se dá nábytek i posbírat po příbuzných a postupně vyměňovat za nový, pokud jde o peníze. Většinou má každý doma nějakou skříňku nebo tak. My takhle přišli k děsně drahýmu nábytku, ale 30 let starýmu (nábytek má z druhé strany cedulky s cenou a jedna malá skříňka tam má 1500,– kčs
)… takže to jsme nekupovali nic. Teď už budeme muset.
Lednice - 10.000,–
pračka - 7.000,–
sedačka - 8.000,– (trojmístná, rozkládací na spaní s úložným prostorem)
stůl do obýváku - 1.000,–
mikrovlnka - 1000.,–
televizi máme novou až teď, jinak jsme měli takovou obyč starou odněkud z bazaru (nová cena 10.000,–)
linka tu nebyla, takže 13.000,– za linku
sporák máme pronajatý od města za 5,– měsíčně ![]()
docela dost peněz se dalo za vybavení kuchyně - nádobí (asi 1000,–), naběračky, vařečky, misky, mixery (2000,–), hrnce (1500,–), hrnečky, příbory, základní potraviny… (Šla jsem do fakt prázdného bytu a neměla jsem ani ň). To si vůbec netroufám počítat.
Věci navíc:
Třeba nějaký kusový koberec tady doprostřed parket (800,–), věšák (800,–), botník (400,–), sedátko(300,–), zrcadlo na chodbu (500,–) a do koupelny (500,–), nějaký předložky (400,–), aby nezmrzly nohy. Záleží jestli už má ručníky (200,–/ks), utěrky (50,–/ks), žíňky, ložní (800,– kus) a podobný blbiny. Určitě nějakou kytku, záclony, garnýže (500,–) a podobně.
Myslím, že za takový věci se dá peněz nejvíc.
Jinak my to kupovali postupně, peníze jsme neměli, dokupujeme pořád a to bydlím bez rodičů nějakých 5 let.
My jsme se spokojili se vším z druhý ruky, takže nás to vyšlo levně a teď pomalu dokupujeme nový jak jsou peníze.
zaleží na každým.
Omlouvám se že dávám anonymně, je to pro kamarádku. A její známý nemusí vědět že se stěhuje. Chce se zeptat, kolik Vás stála základní výbava do bytu když jste se odstěhovali od rodičů tím je myšleno to nejpotřebnější. Takže nějaký základ do obýváku sedačka, stůl, televize (moc na ní nekouká) ale tak TV bez obýváku je blbá.
Teď půjde do bytu a záleží zda tam bude kuchyň či ne, pak ložnice pračka, ty doplnky, ručníky apod… no znáte to..