Kolik mít našetřeno na dítě?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Kolik mít našetřeno na dítě?
Zdravím,
během příštího roku bychom se chtěli začít snažit a tudíž se už teď začínám připravovat finančně. Ráda bych se zeptala, kolik vám v dnešní době přijde adekvátní mít našetřeno na dítě, tak aby člověk nemusel být ve stresu?
Máme vlastní byt a to bez hypo, tudíž naše náklady na bydlení jsou jen cca 6 tis. měsíčně. Po mateřské jdu zpět do práce (pracuji doma) a o dítě se bude doma starat manžel, než půjde do školky. Já vydělávám okolo 70 čistého, manžel ještě studuje a vydělává jen pár šlupek a proto bude doma s dítětem
můj příjem vypadne vlastně jen na dobu mateřské, tzn. půl roku.
Zajímalo by mě, s jakou počáteční investicí se obecně počítá, tzn. kočárek, nábytek a podobné věci, které je potřeba nakoupit jednorázově na začátku. děkuji!
Příspěvek upraven 11.09.24 v 11:34
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@wondearlice7 píše: Více
Tak to záleží, jak velký finanční pokles nastane vypadnutím manželova platu po dobu RD. Já měla před porodem našetřenou částku (jedno jakou), na kterou jsem vlastně ani nesáhla, protože jsme vyšli v pohodě s manželovým platem a mým rodičákem
Dítě moc nestojí, pokud nejsou nějaké problémy, takže tvoření rezervy je spíš takové všeobecné coby kdyby, a takovou rezervu byste měli mít i kdybyste dítě neplánovali ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bez stresu? Tak 20M? Teď vážně, asi tak obecně na alespoň půl roku pro úplný výpad příjmů. A to bez ohledu, jestli je či není dítě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spočítej si o kolik ti poklesne příjem. Plus si k tomu přičti cca náklady na dítě jako pleny, UM když by nešlo kojit, nějakou lékárnu apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží jak moc jste nároční. Někomu stačí kočárek z druhé ruky za 2 tisíce. Někdo chce nový za 40k. My kupovali kočárek nový, vajco taky, postýlku taky, a oblečení atd tak 50 na 50. Výbavičku jsme pořídili za 100k před rokem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty jednorázové investice na začátku můžou být někde mezi 10k a 100k, záleží, jak jsi náročná.
Já moc náročná nejsem, takže u nás to bylo tak do 15k vše (kočárek z druhé ruky, oblečení z druhé ruky, porodní kalhotky a tak. Sedačka samozřejmě nová). Plat jsem měla před MD skvělý, nebylo to „z nouze“, jen mi přišlo fakt zbytečné dávat 30k za nový kočárek, když stejně nevím, co od něj zrovna já chci a jaký mi bude vyhovovat, tak jsem to řešila levnými variantami.
Překvapivě po narození dítěte mi skokově extrémně klesly výdaje, ale to je tím, že my jsme hodně aktivní - výlety, dovolené, restaurace etc. a to jsem s malým miminkem prostě najednou omezila. Takže v součtu mě to i s miminkem vyšlo levněji, než dříve.
K otázce, kolik má být nasetreno:
Současné rodinné měsíční výdaje krát 6 (doba MD) mínus výše mateřské. Víc není třeba.
Navíc i při MD se dá part time pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodujici asi je, zda budes kojit, kojenim usetris nejvic
plinky si muzes predem spocitat, vybavicku a kocarek atd taky.
A pak je otazkou, zda budes pracovat naplno dal, i kdyz na rodicaku bude manzel. Muze to byt dost narocne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ad výbavička - podle mě dva normálně pracující lidé na ní nemusí nijak dopředu šetřit, prostě se průběžně kupují věci během těch cca 9 měsíců, tak jako jiné potřebné věci (tu zimní bunda, tu nová pračka, tu matrace do postele atd.)
Pokud nejedete na dřeň, a to snad ne, když se chystáte těhotnět, tak z dvou výplat v pohodě koupíte kočárek aniž by vás to položilo, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono to moc drahé není, výbavičku jsme kupovali většinou z druhé ruky, ale vždy jen věci které nenesly známky opotřebení. Něco nové a odhadla bych to někde kolem 40-50tis.
a zbytek během roku z manželova platu cca 5-10tis. / měsíc. Spočítej výdaje si na 6 měsicu + min. 3měs. rezervu +80 až 100 a máš to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme toho hodně dostaliba stavěli jsme dům, tak vůbec nemám spočítáno…jen teď vím, že máme dvě děti a v pohodě vyjdeme, našetříme na dovolenou, doděláváme dům, takže moje výplata bude bonus, abychom rychleji splatili hypo a mohli cestovat a zajistit děti…
- Citovat
- Upravit
Pro dvojčata (!) jsem vše (tedy před dost lety) zvládla z druhé ruky nakoupit za cca 25tisíc, byly to věci fakt jako nové, takže mi přijde zbytečné utrácet deseti/statisíce za předražené designové nesmysly, ale tohle má každý jinak…
jinak kojené mimino zas tolik nestojí.. náklady rostou s věkem dítka… aktuálně v pubertě jsou to slušné rakety a vstupní investice je proti tomu zrnko v písku ![]()
takže určitě pár platů mít našetřených je OK, ale nedělala bych z toho žádnou noční můru.. zvlášť, jestli hodláš po mateřské zas nastoupit do práce ( ovšem - hodně štěstí, ono to tak snadné a rychlé být nemusí..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak pokud máš 70 čistého a náklady na bydlení máte jen 6 tisíc, tak nemusíš mít našetřeno nic a veškeré drbky pokryje tvá výplata.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak. pispu ostatní - vybavicka a názor na ni je asi hodně rozhodující. Dále zda budeš kojit.
Když jsem počítala nejvyšší ceny - nekojeni, dražší UM, kosmetika atd byla jsem na nějakých 6-7.000 mesicne, s tím, že se dalo vždycky šetřit.
Vybavicka u me je celá z druhé ruky od známých a příbuzných. Většinou stylem - postýlku jsme vůbec nepoužili, kočárky jsme měli dva, dítě tak rychle rostlo že jsme ho stačili oblict jen 1×… takže téměř fungl nové věci.
Větší nákupy plánujeme až tak se skolkou.
Celkem počítám max 20.000 pokud kupuješ jen nějaký doplňkový nábytek, plenky a za ty věci das pár drobných.
Když jsem počítala tak nákup všeho nového mi vyšel přes 100.000. Pokud bychom nešetřili a koukali i na kvalitu.
Nasetreno by mohlo být tak 100-200.000 pro případ nějakého výpadku, nahle velké výdaje, nemoc atd. Záleží jak je na tom vaše auto, spotřebiče atd.
Vydělávas dost a nemáš hypotéku tak bych se toho nebála- jsou tu holčiny na tom mnohem hůře.
Chválím že si to počítáš- známá si udělala dítě a teď řeší kde bydlet protože biologické hodiny byly důležitější než finanční gramotnost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem možná trochu extrém, čekám teď druhé a mám našetřeno tolik, že s ním můžu zůstat doma cca 2 roky, i kdyby nás manžel zítra opustil a nic neplatil. S tím, že bych utáhla vysokou hypo co teď máme ![]()
Ale já jsem starší ročník (nemůžu se spoléhat, že mě se dvěmi dětmi bude zachraňovat švarný junák) ![]()
Jinak výbavička na první dítě mě vyšla cca 50 tisíc pár let zpátky.
Kočárek byl něco přes 20 tisíc, tam si myslím, že to byla docela zbytečnost pro nás. Používali jsme de facto jen korbu, po 8 měsících byl kočár fuj a už jsem výhradně nosila v nosítku.
Autosedačka/vajíčko asi 10 tisíc.
Pak už jen postýlka, přebalovák, pár kousků oblečení - neměla jsem zavinovačku a hnízdečko “na míru” ani načančanej pokojíček - tam se to pak určitě nasčítá ale jsou to všechno věci spíš pro radost mamince/rodičům ![]()
Další věci jsem pak nakupovala postupně. Byl covid a já v zahraničí takže jsem neměla nic pro mimi z druhé ruky.
Pak jsem měla dítě na UM a jednorázových plenách. Záleží na značce ale výdaj cca 5-6tisíc měsíčně (taky pár let zpátky, musím kouknout jak se to teď pohnulo).
- Citovat
- Upravit