Kolik stojí studium medicíny?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Zubní lékařství na LF UPOL, pár let zpět. Zdarma. Nebo asi tolik, kolik jiné VŠ. Ubytko cca 3000, kapesné 1000 na týden (doprava a jídlo). Knížky se daly půjčit v knihovně (bylo jich dost, ale většinu jsem chtěla svých), platila jsem jen kopírování vypracovaných otázek a to pak vyšlo nejlíp koupit si laserovou tiskárnu a tisknout doma. Repliky zubů a nějaké nástroje vyšly max. na 15tis za celých 5 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že spolužáci si onehdá museli kupovat pár drahých knih, zase na spoustu věcí měli skripta.
Takže oproti jiným VŠ náklady nějak výrazně dražší nebyli. Nicméně studium medicíny je opravdu full time studium, průběžne z přednášky na přednášku a z cvičení na cvičení. Takže téměř nulová možnost přivýdělku, ve vyšších ročnících půlka prázdnin bezplatná povinná praxe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to záleží jaké jsou náklady okolo. Ubytování, kolik kdo dá za jídlo a osobní spotrebu… Dále pak skripta a učebnice mohou se koupit nové či už použité z bazaru.
Co se brigád tyčí u studia lékařství toho volného času není zdaleka tolik jako třeba u humanitních studií. ![]()
- Citovat
- Upravit
Na to se nedá jednoznačně odpovědět. Budeš se živit sama či se ptáš, kolik to bude stát rodiče?
Záleží, zda budeš bydlet doma či na koleji/podnájmu, kde a co budeš jíst (s úsměvem vzpomínám na kolínka s kečupem, grankem, jablky+ořechy, rizito co dům dal, špenát s vejcem, chleba s marmeládou…atd. Knihy se dají koupit z druhé ruky, spousta info je na internetu. Některé knihy, které člověk musí mít, jsou ale drahé, s tím se musí počítat. Já od druháku bydlela s klukem v prťavé garsonce, 2× týdně jsem chodila na 2 hodiny uklízet jeden činžák (on studoval ČVUT a pracoval víc), měla jsem stipendium a šlo to. Sem tam nárazová krátká brigáda ( letáky, lepení obálek, balení balíků,…). Času na brigády tolik není jako u jiných oborů, ale lehká brigáda se dá zvládnout. Konkrétní částky neuvádím, je to už pár let
.
- Citovat
- Upravit
Ještě jeden fakt, který může studium prodražit, pokud protáhneš u pětiletého studia o rok, nic se nestane, pokud u šestiletého, jsi pak starší 26 let a platíš si sama zdravotní
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už aby to zpoplatnili! Nevidím důvod, proč by se to pořád mělo platit z daní! Pak si doktůrci frnknou do ciziny a tady je jich nedostatek. Když kapitalismus, tak ať si investici do vzdělání doktůci platí ze svého a nevyžírají státní rozpočet_!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Už aby to zpoplatnili! Nevidím důvod, proč by se to pořád mělo platit z daní! Pak si doktůrci frnknou do ciziny a tady je jich nedo
statek. Když kapitalismus, tak ať si investici do vzdělání doktůci platí ze svého a nevyžírají státní rozpočet_!
Teď jsi to těm doktorům dala! ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Už aby to zpoplatnili! Nevidím důvod, proč by se to pořád mělo platit z daní! Pak si doktůrci frnknou do ciziny a tady je jich nedostatek. Když kapitalismus, tak ať si investici do vzdělání doktůci platí ze svého a nevyžírají státní rozpočet_!
A stydíš se za svůj názor?
@admin
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Wani píše:
A stydíš se za svůj názor?
@admin
Ne, proč? A co ty, respektuješ práva jiných? Moc ne, co? Jinak bys neměla blbé poznámky!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ne, proč? A co ty, respektuješ práva jiných? Moc ne, co? Jinak bys neměla blbé poznámky!
Máš jinou kytku, hridnný anonyme. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kolik vás stálo studium na medicíně? Jaký obor a v jakém roce?
Zakládám anonymně kvůli rodině.