Jak probíhá kolonoskopie?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
239
6.6.24 20:57

@adevoj Taky bych ráda doporučení na dobré pracoviště :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
5.8.24 16:31

Ahojte, zkusim jen pro info. Kdo jste měl Eziclen-da se vypít i jen s vodou? Je to cca jako minerálka v lázních? Nebo bude lepší to naředit do džusu? Moc díky jestli se někdo aktivní najde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
5.8.24 16:44

Hromada lidí to vypije s vodou. Lahodné to není, ale běžně to pacienti zvládnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
5.8.24 16:58

Já mám raflux a dost špatný žaludek. Takže co se mu nelíbí posílá ven, ale nějak se snažím uklidňovat, že ty slané minerálky v lázních piju rada a s chutí tak by to třeba šlo 😵‍💫

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
6.8.24 14:27

@Petula306 tak roztok byl nakonec pohodička. Co bylo horší bylo vyšetření. A. Mě zdopovali a pamatuji si jen hroznou bolest a nic víc, vyšetření museli po pár minutách ukončit. Manzrl říkal, že přes všechny dveře mě bylo slyšet i v čekárně jak jsem křičela bolesti( nepamatuji se). Teď mě čekají další vyšetření a na základě toho co zjistí mě to bude případně čekat z očí, tentokrát v celkové anestezii :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
6.8.24 22:50

@Maja.Tom A co bolelo??? Zavedení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.24 06:15

Tohle je normální mučení.
Ve všech západních, civilizovaných zemích se toto vyšetření provádí v celkové anestezii.

Lékař nikdy nemůže předem vědět v jakém stavu má pacient střeva a tedy jestli vyšetření pro něj bude bolestivé, nebo jestli jej zvládne v pohodě.

Mě taky dali injekci a nepomohla, bolelo to strašně, tak mi dali další a taky to nepomohlo. Vyšetření teda dokončili, ale byl to jeden z nejhorších zážitků v životě.
Ve střevech mám srůsty a jizvy, protože mám Crohna, proto ta bolest.
Ale lékaři věděli, že tuto nemoc mám s že vyšetření může být bolestivé. Přesto me přesvědčili, že to není žádná hrůza a oblbovací injekce stačí. Prostě se jim nechtělo otravovat s celkovou anestezií.
Je málo anesteziologů, to je jeden z hlavních důvodů a realita českého zdravotnictví, kterou nijak nejde okecat.
Trpí tím pacienti a bude hůř.

Za mě kolonoskopii už jedině v celkové anestezii.

• Citovat
  • Upravit
451
7.8.24 07:03
@Anonymní píše: Více

Já na tom byla cca 20.let zpět. Za hospitalizace, protože mi ještě nebylo 18. Ale s nějakým oblbovakem. V jednom místě to trochu víc bolelo, ale zvládla jsem to vlastně v pohodě. Teď absolutně nevím co nebo proč. Loni jsem to měla domluvené v místním špitále s hospitalizaci v CA, protože jsem se bála. Ale z jiných zdravotních důvodu jsem to musela zrušit. Velké problémy, dvě hospitalizace během týdne a půl roku léčení. Syn má od té doby doslova přeneseny syndrom bílého plaste- on z doktorů strach nemá, ale doslova má hysterii pokud mám za doktorem jít já. Tak jsem říkala, šlo to jednou proč ne podruhé ať jsem doma a nestresuju ho. Ale zvláštní je, že ta cca 1/3 střeva po ohyb byla klidná a úplně v pohodě, takže nějak nechápu z čeho ta bolest. No a večer jsem se dopovala algifenem, skrze setrvale šílené bolesti. V pátek mě čeká ultrazvuk, udělali odběry právě na crohna a za týden se dle výsledků bude řešit případně opakování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
451
7.8.24 07:05

@Scholzova zavedení si ještě pamatuju. To bylo ok. Dal si fakt jen pamatuji šílenou bolest a že jsem se vzbudila na tom dospavacim pokoji. A prošli nahoru sestupný trávník. Dal to prostě preS tu bolest nešlo. Nevím jestli jsem jen tak moc křičela. Nebo tam sebou i nějak házela. Byla jsem unavená a navíc dokonale zdopovana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.24 07:29

Tak taky napíšu zkušenost.

Na přípravu jsem měla Clensia 2× 1 l, je to hnusně slaný, takže jsem měla vedle ještě sklenici se sladkou šťávou, napila jsem se clensie, pak jsem vyplachla pusu šťávou a zapila to tou šťávou. Což bylo fajn, že nezůstala v puse ta hnusná slaná chuť. Jeden litr jsem pila 1,5 hodiny, přesně po 1, 5 hodině jsem si vzala notebook na WC a hodinu tam posedela. Pak asi hodku byla pauza a pak se totéž opakovalo s druhým litrem. I ráno jsem pak ještě párkrát trochu šla.

(Někde na netu píšou, že na konci by měl být výsledek čirá tekutina, to jsem rozhodně neměla, ani ráno jsem potom neviděla dno mísy, byly tam drouboucke kousky stolice, doktor říkal, že je to ok a bylo.)

A kolonoskopie - já se střevy nic nemám, šla jsem kvůli krvácení, ale potvrdilo se, že to jsou jen vnitřní hemoroidy. Takže žádný zánět střev apod., při kterém určitě může být bolest větší.

Já nechtěla oblbovak, chtěla jsem být zbytek dne funkční a taky jsem na to šla bez doprovodu. Takže mi dali jen Dolsin na bolest (jinak by k němu píchali ještě Diazepam na oblbnuti, vše jde ale v průběhu kdyztak dopichnout, do žíly to účinkuje hned).

Nelituju, bolelo to jen když procházeli ohyby (břicho vlevo nahoře a vpravo nahoře) - bolí to, jak ty střeva nafouknou vzduchem, aby tam tou hadicí bezpečně prošli. Když projdou a vyfouknou vzduch, tak to bolet přestane. A pak jsem byla celý den normálně funkční, což bylo super (i když prý řídit auto se nesmí ani po dolsinu, já autem nebyla, takže jsem to neřešila). Celé to trvalo tak 10 minut.

Pak jsem chvíli ležela na dospavacim pokoji, kde se hlavně zbavite zbytku vzduchu ve střevech (nepachne, protože střeva máte prázdná). Začít jíst se má spíš pomaleji.

• Citovat
  • Upravit
3155
7.8.24 08:05

Hlavně teda koloskopii vnímá každý jinak, každý má jiné břicho, takže někoho bolí a někoho ne. Tady ti strašáci, to je hrozný. Pak chodí lidi s obrovským strachem a na konci řeknou, že to nic nebylo a že měli dlouho strach a úplně zbytečně. A přesně - Máňa povídala, jak to je strašný, že málem umřela bolestí… nedělejte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65417
7.8.24 08:14
@Petula306 píše: Více

Proc Maňa říkala, vzdyt to pisou ze sve zkušenosti. Ja byla poprvé jen s oblbovakem a byl to takovy zazitek, ze dalsi uz jen v narkóze. A nerikala mi to zadna Máňa, si predstav.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.12.24 10:53

za mě pohoda

To vnímání je individuální. Vypít 4 litry Fortransu a k tomu 2 litry vody během 5 hodin nebyl problem. Na konci už z vás teče obvykle žlutá voda, obarvená žlučí, co stále teče z jater. Vyšetření mě nebolelo. Rozhodně je násobně horší třeba takový infekční průjem, kdy máte hrozné křeče a bolesti.
Nechtěl jsem žádné léky, spasmolytika ani sedativa. Když lékař tlačí endoskop do střeva, prochází 3 záhyby. Esovitá klička, a pak 2× na tračníku. Tady se stává, že sestra tlačí na břicho, aby střevo neujíždělo a endoskop se stočil. Jakmile dorazí endoskop dorazí k začátku tlustého střeva, vnikne kousek do tenkého pro kontrolu. Pak už se pomalu vytahuje a sleduje stav sliznice. Pokud je tam malý polyp, tak se ucvakne, nebolí to. Případně se bere biopsie sliznice, nebolí to. Na závěr se endoskop otočí zpět v konečníku, aby se zkontroloval svěrač na hemoroidy. A to je vše.
Naplnění CO2 jsem nevnímal, vše co do mě dali, vodu na ostřik, plyn, to odsáli.
Nebylo to bolestivé, bylo to nepříjemné v místě flexe tračníku. Jsem rád, že jsem neměl žádná sedativa, mohl jsem sledovat odstranění polypu. Rozhodně větší masakr je vrtání zubu. Záleží na konstituci člověka, na prahu bolesti, na stavu střeva, na zručnosti lékaře a sester (to velice). Bál jsem se spíše určité ztráty důstojnosti, ale byl jsem mile překvapen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
14.12.24 23:49

@Sandokanek Noo.. To já sem posera hrozný. Bili plast a už panika, pláč, a klepání, průjem… ☹️ :cry: No mám strach, aby mě ta injekce neboli to uspání zabralo… Mám po císaři a půl těla nestačilo… Stále se vše cítila až mě uspali komplet… ☹️ :cry: A tak se bojím aby to teď nebylo stejný… ☹️ :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
14.12.24 23:53
@Anonymní píše: Více

To obdivuji. Já mám už nervy teď, že to nedám, že tobude hrozně bolet, a že oblbovak nezabere jak má… ☹️ :cry: Na bolesti a křeče sem zvyklá, ale nepotřebuji to zažívat stále… ☹️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí