Koma po autonehodě

Iveta89
4.5.12 14:38

Koma po autonehodě

Ahojky,potřebovala bych prosím zkušenost někoho kdo měl někoho blýzkého v tomto stavu.Má švagrová (19let) měla autonehodu 17.1.2012 byla udržována v umělém spánku asi 14dní poté se ji pokusily vzbudit ale nevzbudila se,do dneška je v komatu.Dívá se na nás,hýbe se,ale nemluví a ani o nás nejspíš neví.Už jsme všichni z této situace zoufalí,hlavně tchán i muj přítel.Už nevíme kudy kam.Prosím vás o nějaké zkušenosti stímhle stavem,nebo i příběhy at víme jak jsme na tom nemám v okolí lidi který někoho takového znají nebo si tím prošli na internetu jsem vyčerpala veškeré příběhy i informace ale není tam toho mnoho.Děkuji za jakoukoli reakci. :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14090
4.5.12 14:42

Znám dva příběhy s komatem a ani jeden nedopadl dobře takže nevím jestli to mám vůbec psát :roll: Jeden se už nevzbudil bohužel selhalo srdce, ale určitě to byla jiná situace… No a kamarádky 8letý syn se po 3měsících po nehodě na kole probral, ale musel se učit znova chodit mluvit prostě všechno a dodnes je bohužel postížený :(
Přeji Vám aby to u vás mělo šťastný konec švagrová je skutečně hodně mladá :( je mi to moc líto :hug: :hug: :hug: Tyhle případy se asi nedají srovnávat jelikož u každého je určitě jiné zranění atd přeji hodně štěstí :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.5.12 14:42

@Iveta89 ivetko, ona se hýbe účelně nebo to jsou neúčelné pohyby. Zkus si vyhledat termín vigilní kóma (koma), apalický stav, apalický syndrom.

Příspěvek upraven 19.02.15 v 21:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.5.12 14:44

Jinak, Ivetko, ještě cokoliv o bazální stimulaci, je kniha od Karolíny Friedlové, vydala to Grada. Záleží, kde švagrová leží, na ARO stále?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
4.5.12 14:46

A k tomu vigilnímu komatu si rovnou zkus najít termín bazální stimulace. Koukám se, že jsi z Plzně, tam určitě bude někdo, kdo se tomu bude věnovat. Na ktrém oddělení teď leží? Je napojená na dýchací přístroj?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35420
4.5.12 14:46

Predne chci rict, ze me to mrzi :(
Kamaradka byla po autonehode v komatu (cca. mesic :think: ) a dneska je naprosto v poradku :dance: Nevim moc podrobnosti, nerada o tom mluvi :hug: Nicmene, pry vsechno vnimala, slysela, jen nemohla reagovat 8o
At je dobre :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Iveta89
4.5.12 14:49

Ona se hýbe máchá rukama i nohama a když ji řekne tchán Simčo jestli my slyšíš zmáčkni my ruku a ona to udělá i kouká pohledem za ním.Už není na ARU je na oddělení pro dlouhodobě ležící nebo tak nějak.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Iveta89
4.5.12 14:51

Dýchá si sama jen jí dávají jidlo přes břicho a má tracheu moc se v tom nevyznám.

• Citovat
  • Upravit
134
4.5.12 15:00

No, tak to jsou zatím všechno moc dobrý zprávy! TO má švagrová velikou šanci, že se z toho dostane bez nějakých velkých následků. Určitě pohledejte něco o té bazální stimulaci. Je to určitý ošetřovatelský přístup k nemocným, který napomáhá jejich uzdravování. Stimuluje mozek a jeho nervová spojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5631
4.5.12 15:02

Je mi to líto. Bohužel bych také řekla, že se jedná o apalický syndrom. :think: Tento stav může trvat různě dlouho. Poslední zkušenost - tatínek kamarádky - a v tomto stavu je již od září loňského roku. :,(
I na praxi jsem se stím setkala. A vždy to byli lidi, kterým zůstaly zachované vitální funkce, pouze je krmili nasogastrickou sondou. :nevim:

edit, protože jsem to odeslala nedopsané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Iveta89
4.5.12 15:14

To ona dělá neustále nějaké pokroky ale člověk je už prostě zoufalý.Jeden říká to a druhý to já věřím tomu že bude zdravá a taková jaká byla ale pak mě chytí taky taková beznaděj :,( :nevim: měla ted dokončovat školu měla z ní být zdravotní sestřička dětská.Všecky rány co se jí staly při nehodě jsou už zhojené po fyzické stránce je zdravá,srdíčko všecko jde prostě tak jak má jít.Měla už i náběh na pláč,i se směje zlatíčko,už bych jí tu chtěla mít :,( :,(

• Citovat
  • Upravit
4.5.12 15:15

Má švagrová dělá na chirurgické jipce. Říkala, že nedávno tam měli případ mladého kluka, který spadl opilý z okna na hlavu. Nejdřív mu nedávali žádné šance, nakonec se po pár měsících z komatu probral a vypadá to, že bude v pořádku - snad i bez následků.
Je důležitý za ní chodit, pouštět hudbu, kterou má ráda, nosit jí to, co má ráda (vůně, zvíře…) mluvit na ní.. určitě to má nějaký smysl a snad se její stav bude postupně zlepšovat a nakonec se probere.
Přeji vám hodně štěstí a trpělivosti :hug: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.5.12 15:29

http://www.bazalni-stimulace.cz/
zkus si projít odkaz. Dr. Friedlová do kurzu bere i lidi, kteří mají takto nemocného rodinného příslušníka a chce se to naučit a pomoci svému blízkému. většinou i ví, jak se kdo v kterém špitále tomuto věnuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.12 15:30

Popisují to doktoři jako vigilní koma? Pokud ano je to špatné a to jak to popisuješ by an to sedělo docela :( ale je u toho taky taková jako by laicky řečeno svalová zatuhlost, nemají ty pohyby prostě přirozené, ale takové jako kdyby trošku v křeči…
Každopádně moc přeju aby se stal zázrak a holčina se z toho dostala :srdce:

• Citovat
  • Upravit
17310
4.5.12 15:40

Ahoj, to vypadá na vigilní koma jak psaly holky. Zkus popátrat po tý bazaální stimulaci :hug: Leží v Plzni na DIP? Tam se tím hodně zabívají :idea: A znám tam sestřičku, je to tam opravdu fajn. Zkuste jí dát na uši MP3 s hudbou co poslouchala, její polštářek, její parfém, rozvěste tam fotky s vámi…To je něco málo z té bazální stimulace :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí