Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Udavač je ten kdo práská na své spoluobčany vrchnosti, tak to bylo je a bude. Ze strachu, z donucení, z prospěchu, pro prachy, z idealismu nebo jen tak ze srandy či mindráku. Tak či tak, vždycky je to špatně a skoro nikdy to není omluvitelné. Zdravá společnost udavači pohrdá a trestá je.
Já jsem vyrůstala v době kdy kromě informátorů a konfidentů StB prosperovali i domovní důvěrníci, uliční výbory, pomocná stráž VB, lidové milice a další institucionalizované skupiny práskačů. Jsem podstatou spíš anarchista a volnomyšlenkář, lidi vnímám i s jejich slabostmi, ale práskači jsou pro mně „kurvy a svině svinuté“. A mám opravdu divný pocit, že lidi co se narodili o 10 let později to mají jinak a s komunistama by se klidně dali do holportu.
Ja jen vim ze muj tchan byl kvuli jednomu takovymu praskaci v kriminale, a nebyl to tam pry zadnej med. Nerespektovali se zakladni lidska prava a vyslychaci metody komunistu muselo byt doslova muceni, dodnes ma na tele jizvy jak o nej ti hajzllove tipali cigarety. Dotycnej praskac se po prevratu odstehoval, pac ten tlak okoli neunesl, vsichni vedeli co delal.
To ze nekdo podlehne a upise se jim pac ma rodinu a deti, to teda neberu. Na moje prarodice taky tlacili, pac moc dobre vedeli ze vychovavaji dve deti. Ale i tak to proste nepodepsali, mneli z toho samozrejme problemy jak svi.a, ztezovali jim to jak to slo, ale drzely se svych zasad, a za to jsem je obdivovala.
Nesmis se divit ze lidi to neberou, nekteri proste maji svoji hrdost, a nezapominaji. Udelal chybu a musi za to platit a musel pocitat s tim ze si to vyzere i jeho rodina, tak uz to bohuzel byva.
Taky mame v rodine pripad ze zena byla kadrovacka a muz byl zarytej antikomunista, rozesli se samozrejme, a chlapik nema s lidma problem, ale ji vsichni odsuzuji dodnes, deti ovsem se spolecnosti problem nemaji.
taky naše rodina trpěla díky sousedum práskačum a je vlastně fajn že se vám to stále vrací .Je mi jasné že ty za to nemužeš,ale těší mě že se to tvímu otci aspon trochu vrátí ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
taky naše rodina trpěla díky sousedum práskačum a je vlastně fajn že se vám to stále vrací .Je mi jasné že ty za to nemužeš,ale těší mě že se to tvímu otci aspon trochu vrátí
Jenže jestli je svině, tak je mu to ukradený a akorát chudáci děti.. ![]()
Děti nemůžou za své rodiče..
BaraF píše:
Udavač je ten kdo práská na své spoluobčany vrchnosti, tak to bylo je a bude. Ze strachu, z donucení, z prospěchu, pro prachy, z idealismu nebo jen tak ze srandy či mindráku. Tak či tak, vždycky je to špatně a skoro nikdy to není omluvitelné. Zdravá společnost udavači pohrdá a trestá je.
Já jsem vyrůstala v době kdy kromě informátorů a konfidentů StB prosperovali i domovní důvěrníci, uliční výbory, pomocná stráž VB, lidové milice a další institucionalizované skupiny práskačů. Jsem podstatou spíš anarchista a volnomyšlenkář, lidi vnímám i s jejich slabostmi, ale práskači jsou pro mně „kurvy a svině svinuté“. A mám opravdu divný pocit, že lidi co se narodili o 10 let později to mají jinak a s komunistama by se klidně dali do holportu.
No jo, uplne se mi to vraci…kolik toho clovek zapomene. Je mi nanic.
Já do toho tedy nevidím, protože to znám jenom z filmů. Udavačů mi líto rozhodně není, ale je mi líto jejich dětí, třeba zrovna zakladatelky. Láska k vlastnímu rodiči se bije s nenávistí k jeho charakteru a chování. Musí to být hodně těžké.
papavlinka33 píše:
Ja jen vim ze muj tchan byl kvuli jednomu takovymu praskaci v kriminale, a nebyl to tam pry zadnej med. Nerespektovali se zakladni lidska prava a vyslychaci metody komunistu muselo byt doslova muceni, dodnes ma na tele jizvy jak o nej ti hajzllove tipali cigarety. Dotycnej praskac se po prevratu odstehoval, pac ten tlak okoli neunesl, vsichni vedeli co delal.To ze nekdo podlehne a upise se jim pac ma rodinu a deti, to teda neberu. Na moje prarodice taky tlacili, pac moc dobre vedeli ze vychovavaji dve deti. Ale i tak to proste nepodepsali, mneli z toho samozrejme problemy jak svi.a, ztezovali jim to jak to slo, ale drzely se svych zasad, a za to jsem je obdivovala.
Nesmis se divit ze lidi to neberou, nekteri proste maji svoji hrdost, a nezapominaji. Udelal chybu a musi za to platit a musel pocitat s tim ze si to vyzere i jeho rodina, tak uz to bohuzel byva.
Taky mame v rodine pripad ze zena byla kadrovacka a muz byl zarytej antikomunista, rozesli se samozrejme, a chlapik nema s lidma problem, ale ji vsichni odsuzuji dodnes, deti ovsem se spolecnosti problem nemaji.
Tak jak u koho zase. U nas byl jeste „prusvih“, ze bratr babicky (jeho zeny) utekl ve 48 na Zapad. Ty tlaky tam byly desny. Mozna bylo lepsi, ze deda umrel, i kdyz je to teda priserny. Nedovedu si predstavit, co prozival.
Jinak ja osobne bych nepodepsala proto, aby se deti dostaly na skolu a pod. To mi prijde rozhodne min dulezity, nez moje moralni sebevrazda. ![]()
Vzdyd to rikam, byli to bezpaterni krysy, co jim nevadilo ze za jejich ciny bude tezce platit i jejich rodina, i kdyz to samozrejme museli vedet do predu, bylo jim to proste jedno.
papavlinka33 píše:
Vzdyd to rikam, byli to bezpaterni krysy, co jim nevadilo ze za jejich ciny bude tezce platit i jejich rodina, i kdyz to samozrejme museli vedet do predu, bylo jim to proste jedno.
No oni ale nevedeli, k cemu dojde. A kdyby nedoslo, nebo zmena byla jen kosmeticka, nikdo by moc nepykal
Ted ale nepisu o konci 80. let, myslim, ze po pulce 80 let uz podepisovali predevsim prospechari.
Děkuju holky, jste zlaté
Já věděla, že na emiminu se dá zjistit vše
Podle toho v jaké situaci se nacházel(bezdětný, měl dům, takže mu o byt nešlo) a podle jeho povahy(závistivý sobec, nikdo se nemůže mít líp než on) bych usuzovala, že byl v tom dobrovolně a to z prostého důvodu-aby se měl líp než bylo běžné… Je mi z toho smutno… Zklamal mě a to nejen tím
Nedá se s tím už nic dělat, ale aby pracovně trpěl můj přítel, který s tím nemá nic společného, ani ty geny, je moc.
A kdepak je dnes náš JURA?
![]()
Kamča.dalmatinka píše:
taky naše rodina trpěla díky sousedum práskačum a je vlastně fajn že se vám to stále vrací .Je mi jasné že ty za to nemužeš,ale těší mě že se to tvímu otci aspon trochu vrátí
Kami ani se ti nedivím. A ty by ses divila kdo jsem, „známe“ se
![]()
Lizbeth píše:Kamča.dalmatinka píše:Jenže jestli je svině, tak je mu to ukradený a akorát chudáci děti..
Děti nemůžou za své rodiče..
Je sobecká svině a myslím, že je mu to jedno. Nezáleží mu na nikom jen na sobě. Když jsem se hodně trápila, nepomohl mi i když jsem ho prosila a pomoc a doteď mi to vyčítá
Nemáme spolu dobré vztahy, proto po něm ani nebudu chtít vysvětlení i když bych ho ráda znala. Kdybych tím trpěla já, neřeknu, ale že to musí snášet přítel je mi líto ![]()
Anonymní píše:Kamča.dalmatinka píše:Kami ani se ti nedivím. A ty by ses divila kdo jsem, „známe“ se
taky naše rodina trpěla díky sousedum práskačum a je vlastně fajn že se vám to stále vrací .Je mi jasné že ty za to nemužeš,ale těší mě že se to tvímu otci aspon trochu vrátí![]()
![]()
ježiš ![]()
Kamča.dalmatinka píše:Anonymní píše:ježišKamča.dalmatinka píše:Kami ani se ti nedivím. A ty by ses divila kdo jsem, „známe“ se
taky naše rodina trpěla díky sousedum práskačum a je vlastně fajn že se vám to stále vrací .Je mi jasné že ty za to nemužeš,ale těší mě že se to tvímu otci aspon trochu vrátí![]()
![]()
Když slíbíš, že neprozradíš, napíšu ti ![]()
Anonymní píše:Kamča.dalmatinka píše:Když slíbíš, že neprozradíš, napíšu tiAnonymní píše:ježišKamča.dalmatinka píše:Kami ani se ti nedivím. A ty by ses divila kdo jsem, „známe“ se
![]()
to je jasné
![]()