Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je mi 50+ a jediné, s čím jsem se léčila, byla ostruha. Ale už je to ok, mohu říct, že jsem zdravá.
Padesat mi jeste neni, ale pres 40 uz jo. Zlobi me akorat koleno. Jsem pecival, ale nadvahu nemam. Mozna 3-4 kila. Kourim. Pesky chodim s kocarkem, ale zadne tatry.
Geneticke dispozice ze vech stran hrozive. Cukrovka, srdce rakovina, autoimun. onemocneni..
Bojim bojim
Ale ze bych zacla jist korinky a cvicit jogu, to zas ne.
Mne je 33 a jsem na odpis už teďka. V dobe pred 100 lety uz by tady nebyla polovina lidí, co znám vč mého syna, který by pravděpodobně umřel na spálu. Život je boj, prostředí ve kterém zijeme zdravé rozhodně není vč stravy. Maso plné hormonů. I bio maso vzivotě nevidělo denní světlo a kurata se chovají v halách a krmí směsí vitaminů a minerálních látek. Vajíčka ani nemluvim. Jídlo se tepelně upravuje a ztrácí tak další živiny. Dlouho se dováží, dozravá v kontejnerech misto na stromě. Zelenina stříkaná, voda chlorovaná, vzduch plný prachu a nečistot. Vnitřní prostředí budov taky nic moc. Lidi se málo hýbou, stresujou a visí na mobilu. Divím se, že ještě žijeme tak dlouho.
Vítej v klubu. Ber to tak, že máš aspoň témata ke kávě s kamarádkami.
Jsi na tom celkem dobře, jako ja nikoho 100% zdravého neznam ani ve své věkové kategorii (20-30) natož padesatniky
kazdy ma něco. Asi nejde udelat vic nez se zdravě stravovat, hybat se, vyhybat se stresu… genetika taky neco udela no, nekdo muze zit sebezdraveji a stejne ho to dozene.
Hehe, pred 20 lety jsme probirali, kde kdo byl na jake akci, v jakem baru, dnes probirame, kdo byl u jakeho doktora na jakem vysetreni
Ale porad se stejnym humorem ![]()
Soucastky se vekem opotrebovavaji, to uz tak proste je
![]()
@Anonymní píše:
Mne je 33 a jsem na odpis už teďka. V dobe pred 100 lety uz by tady nebyla polovina lidí, co znám vč mého syna, který by pravděpodobně umřel na spálu. Život je boj, prostředí ve kterém zijeme zdravé rozhodně není vč stravy. Maso plné hormonů. I bio maso vzivotě nevidělo denní světlo a kurata se chovají v halách a krmí směsí vitaminů a minerálních látek. Vajíčka ani nemluvim. Jídlo se tepelně upravuje a ztrácí tak další živiny. Dlouho se dováží, dozravá v kontejnerech misto na stromě. Zelenina stříkaná, voda chlorovaná, vzduch plný prachu a nečistot. Vnitřní prostředí budov taky nic moc. Lidi se málo hýbou, stresujou a visí na mobilu. Divím se, že ještě žijeme tak dlouho.
Asi tak nějak. Nebýt vědy a zdravotní péče, kterou si „kupujeme“ čas, tak by se to tu sakra vylidnilo. Všelijaké choroby byly i když příroda tolik zatěžována nebyla. Teď se k tomu jen o to víc přidaly ty civilizační.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny. Za pár dní mi bude padesát a čerstvě jsem po odstranění dělohy a vaječníků.
Věk vůbec neřeším, myslím, že vypadám a hlavně se cítím na daleko míň, jsem štíhlá, hodně chodím pěšky, kolo, hory atd, zdravý životní styl, ale nic nepřeháním. Jediné, co začínám hodně řešit jsou přibývající neduhy. Kromě úrazů typu zlomená ruka, meniskus, tenis loket, jsem předloni onemocněla autoimunitní nemocí, vylízala se z toho, pak začaly opary, infekce, taky vyléčeno a letos ženské problémy, teď po operaci.Kdyz se dívám kolem sebe, znám v tomto věku snad jednu, dvě osoby, které jsou absolutně zdravé. Naopak spousta mých vrstevníků a mladších má zkušenost s rakovinou a to nešlo o kuřáky, obézní atd. Nekteri už mezi námi nejsou. Čím to je, věkem, stresem, genetikou, stravou, spěchem? V jaké jste kondici a má někdo to štěstí a je úplně zdravý?
Prosím anonym, nebo smazat. Hodně osobních údajů o zdravotním stavu.
Zatím je mi 44 a jsem absolutně zdravý člověk. Mámě je skoro 69 a je zdravá jak rybička, babička zemřela v 86 náhle, zcela zdravá, druhá se dožila 95 s cukrovkou. Doufám, že to máme tak trochu geneticky dané.
Moje mamka má 52 a zdraví - jak se to vezme - nadváha, žlučník zlobí, od 30 bez štítné žlázy a na lécích, věčně unavená, což k té chybějící štítce bohužel patří i přes dobrou medikaci hormonů. Zuby v pr…, protože o ně řádné nedbá a u zubaře byla před XY lety. Jinak ji nic netrápí až na občas bolavá záda (kvůli nadváze a práci v pekárně, kde celou směnu stojí a lítá jak včela, což pro lidi s nadváhou je peklo). K doktorům raději nechodí, protože by jí určitě našli dalších XY věcí, které by musela léčit.
Můj otec je podobného názoru, má tedy už 58 (vyšší tlak, hraniční cukrovka, nadváha). Celkově po 50 to prostě jde zejména se ženami (i díky přechodu) prostě fyzicky dolů. Roli hraje strava, fyzická kondice (zde je nutno vybírat vhodné aktivity a třeba chůze pěšky či kolo nemusí být pro vás dobrá volba, když jsou zablokované a zkrácené hluboké svaly podél páteře a člověk má nesprávný postoj - a že ženy na to trpí od 20-30 let jak nic, natož v 50) a také geny. Nehledě na psychickou stránku věci - kdo se tím trápí, just o to víc bude mít problémy.
Moje máti se tím netrápí a otec taky ne, takže jsou v těch problémech už leta „na stejné úrovni bez progrese“.
@Anonymní píše:
Zdravím všechny. Za pár dní mi bude padesát a čerstvě jsem po odstranění dělohy a vaječníků.
Věk vůbec neřeším, myslím, že vypadám a hlavně se cítím na daleko míň, jsem štíhlá, hodně chodím pěšky, kolo, hory atd, zdravý životní styl, ale nic nepřeháním. Jediné, co začínám hodně řešit jsou přibývající neduhy. Kromě úrazů typu zlomená ruka, meniskus, tenis loket, jsem předloni onemocněla autoimunitní nemocí, vylízala se z toho, pak začaly opary, infekce, taky vyléčeno a letos ženské problémy, teď po operaci.Kdyz se dívám kolem sebe, znám v tomto věku snad jednu, dvě osoby, které jsou absolutně zdravé. Naopak spousta mých vrstevníků a mladších má zkušenost s rakovinou a to nešlo o kuřáky, obézní atd. Nekteri už mezi námi nejsou. Čím to je, věkem, stresem, genetikou, stravou, spěchem? V jaké jste kondici a má někdo to štěstí a je úplně zdravý?
Moje maminka je v 60 úplně zdravá, tchýně to samé a nejsou nijak aktivní, máma věčná dieterka (nejí). V padesáti vůbec jak lanky
jsou plnostihle, na svůj věk vypadají, extra nesportuji, klasika plotna, zahrada, výlety.
Moji mame bude pristi rok 70 a trapi ji jen horsi sluch. Otec ma 74 a netrapi ho vubec nic
ja budu mit letos 46 a zatim jsem uplne zdrava.
Tak, kdyz zacne telo zeny jit do prechodu tak u vetsiny zen zacnou zdravotni neduhy.
Ja tomu rikam podraz od prirody ![]()
Tuk, tuk, mne je 46 let, absolutne zdrava, neberu zadne leky.
Ale pred 2 lety, kdy u me zacaly prave vykyvy hormonu kvuli zacinajicimu prechodu jsem se uplne sesypala.; Prestala jsem spat, vyhorela jsem, mela jsem tezke uzkosti, ohromne bolesti kloubu, myslela jsem ze mam artrozu a zacala jsem pribirat v pase. V podstate se da rict, ze jsem se uplne zblaznila.
Vsechno jsem srovnala prirodnima doplnkama a zmenou zivotniho stylu. Ted jsem v pohode. Beru kapsle s prirodnima hormonama, doplnuju vitamin D a zelezo, protoze s tim mivam problemy, pred menstruace a behem ni zobu aminokyselinu 5HTP, ta mi pomaha spat a nemit PMS uzkosti, omezila jsem kofein a co se tyka stravy, tu uz si hlidam hodne let. Zadnou artrozu samozrejme nemam, byly to jen hormony, uz zase spim a raduju se ze zivota.
Se sportem to neprehanim, delam jen co me bavi, takze chuze, plavani, joga, pilates Nikdy jsem nebyla vyslovene hubenour, vzhledem k me stavbe tela to ani nelze. Ale nejsem obezni, mam pas a mam zenske tvary.
Jako prevenci rakoviny jim cely zivot syrovy cesnek. Nevim, co je cukr, uz jsem ho nekolik let ani nekoupila. Pokud nahodou jednou za ctvrt roku pecu, tak sladim pouze medem a to velmi malo. Nejim pres 20 let lepek, musela jsem ted kvuli prechodu prestat i s mlekem, proste mi vadi. Jim hodne masa, vajec, zeleniny a ryb, protoze proste potrebuju vitamin D a omega 3. Z priloh v podstate v rozumne omezene mire pouze brambory, basmati ryzi a domaci quinoa chleba. Nejim roky zadne potraviny s chemikaliema, pouze obcas si dam sunku nebo pastiku s nitratama.
Ale kdyz to shrnu, tak uplne nejdulezitejsi je podle me, mit se rada a delat, co te bavi a byt opravdu tim, kym jsi!!!" Proste psychika je cislo jedna a od toho se odviji vse ostatni. Takze mit se rada, takova jaka jsi, mit se rada i kdyz ti neni zrovna ouvej, Mit porad nejake cile, zajmy, sny…
A to ja hodne dlouho neumela a naucila jsem se to az po te ctyricitce a ted je ten zivot uplne super a prozivam nejstastnejsi obdobi meho zivota. A to i presto, ze ode me pred pul rokem odesel manzel po 25 letem manzelstvi, i presto, ze jsem sama s postizenym ditetem, do toho me cekaji dva velmi tezke zaverecne roky vysokoskolskeho zivota.
Fakt muzu napsat, ze se ted citim perfektne!!!
To je prostě kombinace faktorů ![]()
Oba přes 60 let, stejná strava a životní styl
Tchýně má super imunitu, nebývá vůbec nemocná, ale už má po operaci páteře, operace haluxů…
Tchán chytne kde co, má za sebou boreliózu, ale fyzicky maká, jak za mlada i ve svém věku vyleze na strom, hodí si vnučku za krk, přitáhne se na hrazdě…