Konec MD a dítě doma

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4373
3.5.11 19:12

Vzítí nejsme… Tak to je hustý teda to můžu jít pod most v tom případě :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
3.5.11 19:16

Hele risknout to samozrejme muzes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
3.5.11 19:19

ted nevím co přesně myslíš… já nemůžu být doma bez peněz to by přítel sám neutáhl… lze si chodit přivydělat když bych byla vedená jako osoba pečující o dítě do těch 7let? Dcerka bychodila do soukromé školičky ale jen na 3dny v týdnu to msjí na 5-6h… tak v těch dnech bych dělala brigádu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
3.5.11 19:21
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
3.5.11 19:24
ManDarinka90 píše:
ted nevím co přesně myslíš… já nemůžu být doma bez peněz to by přítel sám neutáhl… lze si chodit přivydělat když bych byla vedená jako osoba pečující o dítě do těch 7let? Dcerka bychodila do soukromé školičky ale jen na 3dny v týdnu to msjí na 5-6h… tak v těch dnech bych dělala brigádu…

No jit na ten urad prace muzes risknout treba te nikam neposlou.
Myslim ze privydelat si muzes ale dite nesmi navstevovat skolku dyl jak 4hodiny denne.A doufam ze ted nekecam.To skolkou jsi sem jista ale tou praci ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
3.5.11 20:51

Pokud jsi osoba celodenně pečující o dítě do 7 let, tak nemáš nárok na sociální dávky - maximálně na příspěvek na bydlení ze SSP a přídavky, ale ne na dávky životního minima od městského úřadu - předpokládá se, že vás živí manžel, nebude vás živit stát. Tam je podmínka, že se snažíš najít si zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.11 13:28
Jana206 píše:
Pokud jsi osoba celodenně pečující o dítě do 7 let, tak nemáš nárok na sociální dávky - maximálně na příspěvek na bydlení ze SSP a přídavky, ale ne na dávky životního minima od městského úřadu - předpokládá se, že vás živí manžel, nebude vás živit stát. Tam je podmínka, že se snažíš najít si zaměstnání.

Jano myslím, že nemáš pravdu. Na dávky životního minima má nárok každý, bez diskriminace, tedy bez ohledu, jestli má dítě do 7 mi let nebo ne.
Samozřejmě že pokud manžel existuje a může živit, tak na žádné dávky žena nedosáhne, ale pokud manžel neživí (a živit objektivně nemůže), tak nárok na dávky je - bez ohledu, jestli a jak staré je dítě.
Něco jiného je, že musíš být úplná socka, co vůbec nic nemá a nemá co jíst, aby ten směšný doplatek do ŽM dostala, ale to je na jinou diskuzi.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.5.11 13:35
kattkka píše:
ManDarinka90 píše:
Ahoj holky, nás taky nevzali do školky… MD mi končí v červnu a musím na ÚP a nevím jak tam pochodím :zed:
Nepochodis.Pokud nemas zajistene hlidani kdyby toi nabidli misto.

Logicky bys neměla pochodit, přece na úřad práce se registruješ proto, že práci hledáš a ne proto, že nemůžeš pracovat.
Ale znám dost případů, kdy pochodili v pohodě, nikdo se na nic neptal a podporu dostali.
Musíš to otočit: jsem s dcerou doma, protože jsem nezaměstnaná. Jsem doma, tak ji přece nebudu dávat do školky a platit školné. Jakmile práci seženu, tak ji do školky dám nebo si zařídím jiné hlídání (a zaplatím ho z platu).
Po RD stejně budeš mít minimální podporu, třeba ti to radši daj, než aby se s tebou hádali…

• Citovat
  • Upravit
44197
4.5.11 15:06
Anonymní píše:
Jana206 píše:
Jano myslím, že nemáš pravdu. Na dávky životního minima má nárok každý, bez diskriminace, tedy bez ohledu, jestli má dítě do 7 mi let nebo ne.
Samozřejmě že pokud manžel existuje a může živit, tak na žádné dávky žena nedosáhne, ale pokud manžel neživí (a živit objektivně nemůže), tak nárok na dávky je - bez ohledu, jestli a jak staré je dítě.
Něco jiného je, že musíš být úplná socka, co vůbec nic nemá a nemá co jíst, aby ten směšný doplatek do ŽM dostala, ale to je na jinou diskuzi.

Já se nebudu hádat, samotnou by mě to zajímalo, jak to je.
Víš, já jsem pracovala právě na těchto dávkách, ale už je to 5 let zpět. Od té doby se ještě zpřísnily zákony. To, že zůstanu i po skončení RD s dítětem doma, je moje svobodná volba a můžu tak zůstat, jen, pokud si to můžu dovolit a mám někoho, kdo mě živí. Klienti bez rozdílů - kromě těch, kteří pobírali mateřskou nebo RD, museli jedenkrát měsíčně nosit potvrzení, že se byli někde ptát na práci a byli odmítnuti..

Dnes je to tak, že osoba, která už nemá nárok na RD a pobírá tyto dávky, musí po určité době na veřejně prospěšné práce. Má to tak sousedka, je na těchto dávkách 9 měsíců a poslali ji tam - jakoby si odpracuje, že doplatek do ŽM pobírá.

Logicky mi z toho vychází, že ani dnes nemůže tyto dávky pobírat matka, která se dobrovolně rozhodla, že bude se zdravým dítětem doma i po ukončení RP, nemůže čekat, že ji bude živit stát :nevim:

Na tyto dávky např. nemá nárok ani matka samoživitelka s neurčeným otcovstvím - to vím jistě, platí to i dnes, samozdřejmě s vyjímkami, kdy má matka rozhodnutí soudu, že určené otcovství být nemusí, ale je to vyjímka vyjímek..To bychom přece podle Tvé logiky mohli taky označit za diskriminaci..

Pokud se pletu, dej mi sem odkaz na nějaké zdroje nebo napiš zdroj, kde jsi to zjistila..Já sama říkám, nevím to jistě, vím, jak to bylo dřív a myslím si..Ráda bych taky zjistila, jak to je..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
4.5.11 15:15

A ještě jsem si vzpomněla, že podmínkou k pobírání těchto dávek, které se dnes už jmenují trochu jinak, byla registrace na UP - u osoby, která nebyla na mateřské nebo rodičovském příspěvku, taky musel UP potvrdit, od kdy do kdy byl nárok na podporu, v jaké výši..

Tyto dávky jsou fakt pro úplné socky, v tom s Tebou Anonymní souhlasím, nepočítají se jen příjmy, ale taky majetek, např. spořicí účty, stavební spoření, životní pojištění. Když má např. někdo rezervu na účtu, není to hmotná nouze. Každý pohyb na účtu se musí vysvětlovat.
Fakt si myslím, že by neměla nárok matka, která se dobrovolně rozhodla zůstat se zdravým dítětem doma a nesnaží se najít práci vlastním přičiněním, nemůže čekat, že bude pobírat životní minimum..

Ale teoreticky by mě to taky zajímalo :mrgreen:

Co se týče dávek SSP, pro zdravé běžné občany dnes už jen příspěvek na bydlení, na ten za určité situace nárok je, protože se tam počítají příjmy i náklady na bydlení. Tam se neprohlíží celý účet, nezjišťuje majetek a taky vím o matce, která je v domácnosti a příspěvek na bydlení pobírá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.5.11 15:35
Jana206 píše:
To, že zůstanu i po skončení RD s dítětem doma, je moje svobodná volba a můžu tak zůstat, jen, pokud si to můžu dovolit a mám někoho, kdo mě živí.

Jano ale tady se nepsalo o svobodné volbě. To, že zůstane s dítětem doma, je důsledek nedostaku školek, ona udělala vše, aby se mohla sama živit.

Jana206 píše:
Na tyto dávky např. nemá nárok ani matka samoživitelka s neurčeným otcovstvím - to vím jistě, platí to i dnes, samozdřejmě s vyjímkami, kdy má matka rozhodnutí soudu, že určené otcovství být nemusí, ale je to vyjímka vyjímek..To bychom přece podle Tvé logiky mohli taky označit za diskriminaci..

Nechápu, jakou logiku mi podsouváš. KAŽDÝ člověk, aby dosáhl na dávky hmotné nouze, musí uplatnit veškeré svoje pohledávky. Naštěstí nejde vzdát se alimentů a chtít místo toho dávky od státu… co já vím, tak matka musí žalovat i otce o příspěvek na sebe.

Spravedlivě podle mě, mě nejvíc točí chytráci, kteří otce - živitele odhlásí z TP a matka pobírající RP s několika dětmi si jde žádat o příspěvek na bydlení :cert: :cert: :cert: vyjde jí pěkná suma. Doufám, že ten zákon brzy změní…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.5.11 15:38
Jana206 píše:
Pokud se pletu, dej mi sem odkaz na nějaké zdroje nebo napiš zdroj, kde jsi to zjistila..Já sama říkám, nevím to jistě, vím, jak to bylo dřív a myslím si..Ráda bych taky zjistila, jak to je..

Podle zákona matky s dětmi do 7mi let nejsou vyloučeny z pobírání dávek hmotné nouze. A o jedné co je pobírala i vím. Opravdu ale plnila všechny podmínky (nic neměla, práci hledala…) Fakt jste u vás ty matky s malými dětmi odmítaly?

• Citovat
  • Upravit
44197
4.5.11 15:42
Anonymní píše:
Jana206 píše:
Pokud se pletu, dej mi sem odkaz na nějaké zdroje nebo napiš zdroj, kde jsi to zjistila..Já sama říkám, nevím to jistě, vím, jak to bylo dřív a myslím si..Ráda bych taky zjistila, jak to je..
Podle zákona matky s dětmi do 7mi let nejsou vyloučeny z pobírání dávek hmotné nouze. A o jedné co je pobírala i vím. Opravdu ale plnila všechny podmínky (nic neměla, práci hledala…) Fakt jste u vás ty matky s malými dětmi odmítaly?

Anonymní, matka s malými dětmi měla nárok na RD, ta nemusela hledat práci.
Vyloženě matku, která zůstala s dítětem doma po 4. roce věku a žádala o tyto dávky, s tím jsem se nesetkala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin