Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jme včera byli u zápisu do školky, mazec. HOdně dětí a berou jen 27, P ředitelka nechtěla vyplnit, zda máme ppráci či druhé détě na cestě nebo doma. Tak, ale tady si každý vidí do huby, malé město no. Malému budou tři roky v srpnu, chtěla bych aby šel od září. Práci ještě sehnanou nemám, můj zaměstnavatel zkrachoval a musím najít novou. Z čeho žijou matky, kterým nevzali dítě do školky? Přítel to sám fin. neutáhne poplatky, hypo atd.Zažil jste to někdo?
Myslím, že zažil a hodně lidí.
Jen ve svém okolí mám spousty mamin, které nemají školku pro dítě a to práci mají.
Tak já to řešila loni, malá je březnová, takže to byl úplný průser…takže jsem si to holt posichrovala tím, že jsem šla na zápis do více školek…bohužel některé byly i vzdálenější a nespadaly jsme tam částí města, takže taky menší šance, ale u nás je jen jedna, takže jsem moc nepočítala, že by ji vzali sem…zápisy tehdy trvaly 2 dny, první den mě odmítli asi v 7 školkách, ale druhý den jsme měla štěstí, dokonce mě přijali ve školce, kde mě den předtím ujistili, že mi malou nevezmou…
takže jsem byla klidná, i když tam měli dost přísná pravidla a taky bych tam musela každý den malou vozit autem…
asi za týden byl zápis v té naší školce v naší čtvrti, tam jsem šla spíš z principu a ejhle, nakonec nás vzali, máme to doslova 3 minuty od domy pomalou chůzí…paní ředitelka mi to vysvětlila, že prostě letos dala opravdu přednost dětem z naší čtvrti…
Podle metříku sice vidíš, že se by se to nakonec u nás vyřešilo i jinak, do práce nemusím, ale i tak jsem ráda, že malá už do školky chodí, protože vidím, jak je ráda s dětma a my jich v okolí tolik neměli…
Takže radím zkusit i jiné školky a být neoblomná…ale bohužel co tady čtu, tak v některých městech s tím je hodně velká potíž…nevím, odkud jsi…
Tak přeji hodně štěstí, třeba se usměje tak jako na nás loni ![]()
Zažila, ale měla jsem hlídání. Nevzali mi vloni tříletou dceru i když jsem pracovala. Jinak bych musela dát výpověď (třísměnný provoz).Přežít bychom nějak přežili, ale byla by to jen s manželovým platem bída. Teď máme druhé dítě a budu to řešit za čas znovu, dcera je listopadová, jestli bude víc dětí tak nemáme šanci a hlídání už nebude…
Já doporučuju projít předem víc školek a dát přihlášku především tam, kde budou brát větší počet dětí. To záleží na tom, kolik má která školka předškoláků, rámcově by to měli vědět dost dopředu, přesně ale ne, páč rodiče se můžou rozhodnout dát odklad školní docházky až na poslední chvíli.
Ahoj, prožíváme si to právě teď. Náš malej je dubnovej a školky narvané, přesto jsem to loni zkusila v několika- bohužel nikde ho nevzali.
Já jsem zdrav.sestra pracující na směny- dvanáctky, takže jsem se domluvila v práci a snížila úvazek na půlku a navíc mi tak báječně vychází vstříct, že sloužím převážně noční a když denní, tak hlídá manžel (OSVČ), nebo babička (pracující důchodkyně). Ale upřímně přiznávám, že co jsem nastoupila do práce, padám na hubu.
Ahoj holky, nás taky nevzali do školky… MD mi končí v červnu a musím na ÚP a nevím jak tam pochodím ![]()
ManDarinka90 píše:
Ahoj holky, nás taky nevzali do školky… MD mi končí v červnu a musím na ÚP a nevím jak tam pochodím
Nepochodis.Pokud nemas zajistene hlidani kdyby toi nabidli misto.
Kattka a co mám dělat? Budu pobírat aspoň půl roku podporu? Snažíme se o mimi tak snad se brzy podaří ale než nastoupím na další MD tak nevím co dělat bez peněz…
ManDarinka90 píše:
Kattka a co mám dělat? Budu pobírat aspoň půl roku podporu? Snažíme se o mimi tak snad se brzy podaří ale než nastoupím na další MD tak nevím co dělat bez peněz…
5 mesicu bys narok na podporu mela zhruba 3000. Ale problem ti nastane uz pri vypnovani zadosti.Pokud nemas hlidani.Pokud se budes tvarit ze mas a pak te nekam poslou tak krome toho ze vratis veskerou podporu tak budes sankcne vyrazena a tam muze i byt pokuta.
Takze delat to aspon tak ze budes chodit na brigadu v dobe kdy je manzel doma.
Nemysli si ceka me to v lednu taky a budem se takhle stridat jinak to nepujde + skola ale tam mam hlidani na rano.
kattkka píše:ManDarinka90 píše:5 mesicu bys narok na podporu mela zhruba 3000. Ale problem ti nastane uz pri vypnovani zadosti.Pokud nemas hlidani.Pokud se budes tvarit ze mas a pak te nekam poslou tak krome toho ze vratis veskerou podporu tak budes sankcne vyrazena a tam muze i byt pokuta.
Nemysli si ceka me to v lednu taky a budem se takhle stridat jinak to nepujde + skola ale tam mam hlidani na rano.
Takže když jim řeknu že malá do školky nechodí a že do práce nemůžu tak mám s podporou smůlu? A na brigádu chodit můžu? Na podpoře už to nejde ne?
ManDarinka90 píše:
třeba ti druhou dcerku vemou bez problému…
Ja mam jednu.Ale ze budu chodit jeste do skoly.
ManDarinka90 píše:kattkka píše:Takže když jim řeknu že malá do školky nechodí a že do práce nemůžu tak mám s podporou smůlu? A na brigádu chodit můžu? Na podpoře už to nejde ne?ManDarinka90 píše:5 mesicu bys narok na podporu mela zhruba 3000. Ale problem ti nastane uz pri vypnovani zadosti.Pokud nemas hlidani.Pokud se budes tvarit ze mas a pak te nekam poslou tak krome toho ze vratis veskerou podporu tak budes sankcne vyrazena a tam muze i byt pokuta.
Ano mas smulu je tam v podminkach neco ve smysu ze neodmitnes nabidnute misto nevim jak je to presne.
Jinak muzes se nahlasit jako osoba pecujici celodene o dite do 7 let a nemusis platit zdravotni a ni socialni.
kattkka píše:ManDarinka90 píše:
třeba ti druhou dcerku vemou bez problému…Ja mam jednu.Ale ze budu chodit jeste do skoly.
ManDarinka90 píše:Ano mas smulu je tam v podminkach neco ve smysu ze neodmitnes nabidnute misto nevim jak je to presne.kattkka píše:Takže když jim řeknu že malá do školky nechodí a že do práce nemůžu tak mám s podporou smůlu? A na brigádu chodit můžu? Na podpoře už to nejde ne?ManDarinka90 píše:5 mesicu bys narok na podporu mela zhruba 3000. Ale problem ti nastane uz pri vypnovani zadosti.Pokud nemas hlidani.Pokud se budes tvarit ze mas a pak te nekam poslou tak krome toho ze vratis veskerou podporu tak budes sankcne vyrazena a tam muze i byt pokuta.
Jinak muzes se nahlasit jako osoba pecujici celodene o dite do 7 let a nemusis platit zdravotni a ni socialni.
Ale tím pádem nebudu mít nárok ani na korunu od pracáku, že? A od sociálky bych dostala aspon nějaký živ. minimum?
ManDarinka90 píše:kattkka píše:Ale tím pádem nebudu mít nárok ani na korunu od pracáku, že? A od sociálky bych dostala aspon nějaký živ. minimum?ManDarinka90 píše:
třeba ti druhou dcerku vemou bez problému…Ja mam jednu.Ale ze budu chodit jeste do skoly.
ManDarinka90 píše:Ano mas smulu je tam v podminkach neco ve smysu ze neodmitnes nabidnute misto nevim jak je to presne.kattkka píše:Takže když jim řeknu že malá do školky nechodí a že do práce nemůžu tak mám s podporou smůlu? A na brigádu chodit můžu? Na podpoře už to nejde ne?ManDarinka90 píše:5 mesicu bys narok na podporu mela zhruba 3000. Ale problem ti nastane uz pri vypnovani zadosti.Pokud nemas hlidani.Pokud se budes tvarit ze mas a pak te nekam poslou tak krome toho ze vratis veskerou podporu tak budes sankcne vyrazena a tam muze i byt pokuta.
Tak to nevim.Ale spis ne.
Nevim jestli jste vziti ale zapocitava se prijem vsech clenu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.