Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
chtěla bych se zeptat, kontrolujete klukům varlátka jestli jsou tam kde mají být, velikost atd. A u starších jestli je vedete k samo kontrole?
Synovi jsou čtyři a už mu na to nechci zbytečně šahat, snažím se ho vést k sebekontrole. Ale mám pocit, že z toho má spíš srandu a moc nechápe o co jde. Nevím, jestli moje snaha není zbytečná.
To snad ze začátku u miminka kontroluje doktor, a když jsou jednou sestoupená, tak už nahoru zpátky nepolezou, ne?
@Praha Michle ano kontroluji i u skoro 5 letého při koupání automaticky stejně jako pomalu zkoušíme předkožku. A Do budoucna ho povedu ke kontrole varlat (nejčastější je rakovina u mladých 20 letých), pak to bude brát automaticky jako hygienu předkožky.
@lemanka píše:
To snad ze začátku u miminka kontroluje doktor, a když jsou jednou sestoupená, tak už nahoru zpátky nepolezou, ne?
To jsem si taky myslela, ale není to pravda. Synovi kamarádky zjistili v sedmi letech, že tam jednu kuličku nemá. Doktor jí vysvětlil, že se může stát, že se třeba kluk bouchne ani to nebolí, ale kulička se zatáhne do bříška a jak je už větší tak se zasekne.
Navíc se bojím dalších nemocí co s tím může mít a všude teď píšou jak je samovyšetření teda u mužů důležité.
@HankaHK píše:
@Praha Michle ano kontroluji i u skoro 5 letého při koupání automaticky stejně jako pomalu zkoušíme předkožku. A Do budoucna ho povedu ke kontrole varlat (nejčastější je rakovina u mladých 20 letých), pak to bude brát automaticky jako hygienu předkožky.
S předkožkou taky bojujeme.
Já mám pocit, že už by pod dozorem mohl tuto péči zvládnou sám. Zatím to bohužel vypadá, že moc nechápe co po něm chci.
Ale jsem ráda, že to má někdo stejně.
Kontroluji u obou kluků při koupaní. Zatím neprotestují a já mam klid, že je vše v pořádku.
@lemanka píše:
Náš malý je měl do svých 2 měsíců na správném místě a pak se mu zatáhly do bříška, nešly vůbec za žádných okolností dolů, paní doktorka na endokrinologii je nahmatala, ale vracely se hned do bříška, tak podstoupil kůru pregnylem, to mu pomohlo a snad to i tak zůstane.
Ahoj, kontrolujte neustále, syn měl obě vždy kde mají být, ale 2 roky nazpět mu začali zajíždět do břicha. Je rok po operaci, zafixovali mu je do pytlíku. Jinak, nejsou stále v pytlíku, když je zima, tak se schovají do vnitř. V teplé vaně by měli povolit. Já si toho všimla a myslela si, že je to zimou. Na 9 leté preventivce se to dr. nelibilo ;( tak jsme to 3 měsíce hlídali a zajížděli fakt často ;( operace v pohodě, po operaci to bylo asi týden omezení chůze a 4 týdny nesměl skákat.
Muj syn je malinky, ale kontroluji mu, zda jsou v sourku, masirujeme v teple vane predkozku, dle navodu a rad pediatry, nejde mu vubec zatim pretahnout:) myslim, ze tak do tech 6 ti let si to umim predstavit, ze se kontroluji, mozna bych to nechala na manzelovi.. v dnesni pseudouchylna doba.. abychom pak nebyli za pedofily-…
![]()
@MarieOVMUC píše:
Muj syn je malinky, ale kontroluji mu, zda jsou v sourku, masirujeme v teple vane predkozku, dle navodu a rad pediatry, nejde mu vubec zatim pretahnout:) myslim, ze tak do tech 6 ti let si to umim predstavit, ze se kontroluji, mozna bych to nechala na manzelovi.. v dnesni pseudouchylna doba.. abychom pak nebyli za pedofily-…![]()
Já mu to zatím taky kontroluju, ale říkám si právě už chodí do školky, už je doba kdy by si tam měl převážně šmátrat sám.
Předkožku taky nepřetáhnem, ale to už zkouší sám a já na něj jen koukám.
No syn nechtěl ukazovat a když jsem byla u dr. chirurga, tak mu domluvil, že musí ukazovat, že je to duležitý inštrument
sem se nasmála, jak mu to vysvětloval.
pak se i vyptával na co…
Poslechl, ale teď už nechce ;( ukazuje tatinkovi, ale moc jim nevěřím… Ale nic jinýho mi nezbyde. Jinak předkožka bylo dilema…náš dr. Chtěl hned od 6 týdnú stahovat…pak sem četla různé názory. A to jsme to do roka museli mít celý;( tak možná do 3 let jsme to zmákli.