Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat, kontrolujete vašim chlapečkům varlátka nebo spoléháte jen na kontrolu u dětské?
Popravdě mně nenapadlo je nějak kontrolovat, ale nedávno mi volala kamarádka, že zjistila, že její malý nemá jedno varlátko v pytlíku a za pár dní mají jít na operaci. Narazila jsme ještě na web http://www.maskoule.cz/, tak mně napadlo jestli bych neměla kluky od mala vést k sebekontrole.
Já kontroluji, jsem matka hysterka…klukovi jsou tři a tak jednou za měsíc mu na ně šáhnu a on řve mamínko na paň dokťou né, né…asi si pamatuje, že mu na ně šahala dětská nebo nevím ![]()
@Mirka Dušínová píše:
Já kontroluji, jsem matka hysterka…klukovi jsou tři a tak jednou za měsíc mu na ně šáhnu a on řve mamínko na paň dokťou né, né…asi si pamatuje, že mu na ně šahala dětská nebo nevím
Mně to právě nějak vůbec nenapadlo kontrolovat, říkala jsem si dětská na to koukne a nic neříká tak je vše ok. Ale starší jde na další až v 5ti letech to je víc jak za rok. A šáhneš jako, že tam jenom jsou a nebolí?
Určitě je kontroluj…po mé zkušenosti, kdy jsem naprosto stejně jako ty věřila, že paní doktorka vše hlídá, tak se náhodou v synových osmi letech zjistilo, že jedno varle není tam, kde má být. Paní doktorka dělala, jakože v pohodě, ono se jen schovává…
…a já blbec jí věřila. Náhodou jsem byla se synem na pohotovosti na chirurgii a tam mu to zjistili. Byla jsem jak opařená, operace okamžitě…no a teď se modlím, aby bylo v budoucnu všechno v pořádku. Paní doktorku jsme vyměnili… ![]()
@Jitulkas3 No, jestli jsou stejně velká a jsou tam, nijak to zdlouhavě nestuduji…jako v jeho věku už v šourku asi zůstanou, tak spíš kontroluju, aby se mu jedno třeba nezvětšilo nebo tak něco…
Určitě kontroluj, já to taky hlídám. Lepší předcházet než pak řešit.
Nejlépe po koupaní. Zkoukneš tvar, polohu, velikost. Varle může zmizet i v pozdějším věku, například kdyz se chlapeček bouchne a ono instikvně zaleze a zůstane tam.
Ano 4 letému i ročnímu, jednou za čas při koupání kontroluji přítomnost a tvar, malej nic neříká a staršímu už jsem vysvětlila proč sahám stejně jako jsem vysvětlila proč se musí opatrně umývat a přetahovat nenásilně pindík co předkožka dovolí. Chápe a nebolí ho to.
@HankaHK píše:
Ano 4 letému i ročnímu, jednou za čas při koupání kontroluji přítomnost a tvar, malej nic neříká a staršímu už jsem vysvětlila proč sahám stejně jako jsem vysvětlila proč se musí opatrně umývat a přetahovat nenásilně pindík co předkožka dovolí. Chápe a nebolí ho to.
Klukům jsem to taky vysvětlila, když jsem je splašeně hned šla zkontrolovat potom co volala kamarádka.
Od teď když to tady čtu je budu kontrolovat pravidelně a nebudu spoléhat jen na dětskou. Předkožku jsem zkusila párkrát, ale vůbec to nejde.
@Jitulkas3 synovi to taky jde minimálně. Ještě ve 3 letech mu skoro nebyla vidět ani močová trubice, postupně za ten 1 1/4 roku to hezky postoupilo a je vidět asi 0,5cm dírka, ale děláme to postupně, pomalu, jen co samo v teplé vaně jde. Žádné potíže nemá, takže do puberty času dost.
Asi hloupá otázka, ale kde mají být varlátka? mám pocit že syn je má moc vysoko (jsou mu čtyři). Nikdy je nemá, že by je měl dole v pytlíku, ale vždycky někde tak uprostřed. Mám s tím jít za Mudrou? Syn je docela stydlivka, není rád když mu na to koukám já, natož někdo jiný, tak abych ho zbytečně neztresovala.
Mají být v šourku - přesné umístění není, ony ty potvůrky putují, navíc je každá jinak vysoko. POkud pochybuješ, zda je to správně, určitě není od věci navštívit dr.
@martina.se píše:
Mají být v šourku - přesné umístění není, ony ty potvůrky putují, navíc je každá jinak vysoko. POkud pochybuješ, zda je to správně, určitě není od věci navštívit dr.
V šourku je má, jen když stojí tak bych čekala, že budou v pytlíku dole. Ale on je má někde tak v půlce. Jsem zkoušla hledat na internetu, ale nic jsem právě o tom nenašla.
DIky za tuhle diskusi, vubec jsem nemela potuchy, ze se to ma kontrolovat. ![]()
Jak casto? A kdy jste zacaly pomalu pretahovat kuzicku? Ja mu na nej vice mene nesaham, jen obcas mu to jen lehce nadzvednu, moc to teda nejde a umyju. Bude mu rok. Je to v poradku?
@Anonymní píše:
V šourku je má, jen když stojí tak bych čekala, že budou v pytlíku dole. Ale on je má někde tak v půlce. Jsem zkoušla hledat na internetu, ale nic jsem právě o tom nenašla.
nemusí být úplně dole. Ony se fakt hýbou a pokud je v místnosti chladno, stěhují se blíž k tělu
je to normální. Špatné by bylo, kdyby byly úplně nahoře, na tříslech. Ale dr to kontroluje.
@kar-maa u nás to kontroluje dr, takže já ne.. ani u staršího jsem to nedělala. Přetahovat? nepřetahuju - tedy u malého musím, když odebírám moč, ale tím to hasne.. zatím není třeba (je mu 5 m)..