Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte,
mám čtrnáctidenního chlapečka a dnes jsem si všimla, že má na tělíčku (bříško, hrudníček, zádíčka), červené flíčky (nejsou nějak vystouplé), vypadá to jako kopřivka. Nevíte, co by to mohlo být? Kojím ho, včera jsem snědla docela dost rajčat a taky čokolády, myslíte, že by to mohlo být z toho? Doufám, že to drobečka moc nesvědí…
Sama jsem atopik, ale četla jsem, že ekzém se u dětí projevuje až později.
AE se projevuje nejčastěji mezi 2-6měsícem, ale není pravidlem.
Kopřivka je vystouplá, je to takový pupenec, nebo plastická mapa u velkého rozsahu.
Nemáš foto?
Kůže novorozence je dráždivá, reaguje na kdeco (i to cos snědla někoho dráží…), buďto to samo zmizí, nebo se mi osvědčil Imazol krempasta lehounce potřít - ale když nevidím, tak přesněji neporadím.
Určitě to může být z těch rajčat, ty jsou dost „agresivní“. Ale taky to můžou být potničky, ty bývají u novorozenců časté, zkus koupit Excipial u Lipolotio a mazat, ten nám moc pomáhal ![]()
@zzuza Moje malá to měla taky. Řekla bych, že to udělali ty rajčata s čokoládou
Dcerka měla v šestinedělí takovou „kopřivku“, vždy trvala tak jeden den. později se rozvinul atopický exém…
@zzuza ten excipial lip. je moc dobrý. Tím bych začala + vyvarovat se alergenů, které jdou do mlíčka(ořechy, rajčata, čokoláda, celer, jahody!!!)
Díky. Excipial mám doma, tak můžu zkusit.
Vystouplé to není, jen takové jakoby flíčky, červené tečky nebo jak to nazvat. Foto bohužel nemám. Zkusím se vyvarovat alergenů.
Teď mi došlo, že shodou okolností jdeme dnes k pediatričce, tak se zeptám.
Jen doufám, že AE z toho nebude ![]()
Naše malá to měla taky a to hlavně z čokolády a kakaa. Přestala jsem to jíst a pít a je pokoj ![]()
Když sním rajčata, tak můj půlroční se osype na čelíčku, červená krupice..namažu to kalciovkou a do rána to má pryč..čokoláda naštěstí nic, bez ní bych umřela
miluju ji.
Ahojte
Může být kopřivka i z nastydnutí? Setkala jste se s tím některá?? (četla jsem na netu, že ano, ale moc se mi to nezdá) Dřív malý (5 týdnů) nebýval sypaný tak často (měl jen kopřivku při narození, která s emu pomalu ztratila), a to i když jsem do sebe rvala čokoládu po tunách. Teď je každé ráno osypaný, tak si lámu hlavu, zda je to jablky, čokoládou nebo rýmou, co má už týden. Vím, že nejlepší bude vynechat určité potraviny (i když jsem na čokoládě skoro závislá), ale jde mi o to, zda by to mohl mít z té rýmy.
Ahoj, nestalo se vám některé, že malému naskočila kopřivka po vínu (alkoholu)? Dala jsem si včera skleničku a dneska dopoledne koukám zase vyrážka. Nejedla jsem žádné ovoce, jen koblihu, biskupský chlebíček a jogurt. Mohla by to mít fakt z toho vína? ![]()
@Hermio Mám alergii na víno. Není to přímo na alkohol, ale něco mi prostě vadí v tom víně, udělají se mi hrozné červené fleky po obličeji a na hrudníku. Proto ho už hodně dlouho vůbec nepiju.
Takže ano, mohl by mít kopřivku po tom víně.