Zaměstnavatel mě poslal do karantény, i když oficiálně neměl

Anonymní
17.3.20 08:46

Koronavirus a zaměstnavatel

Dobrý den mám dotaz,
včera jsem se vrátila z dovolené v Čechách do práce a můj zaměstnavatel mne dal do karantény i když v ni byt nemám jelikož jsem nepřešla v pátek ve 12 žádný hranice…hotel byl v Čechách kousek od německých hranic a byli v něm i Němci a to jim vadí. Takze mne poslali domu…ostatní zaměstnanci normálně funguji a teď se ptám na co mám nárok a jak se zachovat mám jít na marodni nebo jak to budu mít placené? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
17.3.20 09:02

Pokud tě tam poslal zaměstnavatel, tak bys měla být na překážkách v práci. Nesplňuješ v tuhle chvíli podmínky pro kranténu od lékaře (což je pro tebe výhodné, protože překážky v práci znamená víc peněz pro tebe, než nemocenská).

pokud máš ještě nevybranou dovolenou, tak ti nařídí vybrat si dovolenou (je to pro tebe výhodnější volba, protože nechceš aby ti zaměstnavatel zkrachoval)

Nemůže ti nařídit neplacené volno.

https://www.mpsv.cz/…b1e256a64bcd

Jo a pochopitelně - fakt zůstaň v karanténě. Německo mělo komunint šíření dříve než my, takže je možné že si byla viru vystavená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7986
17.3.20 09:07

@Ou jak jsi přišla na to, že na překážkách zaměstnavatele je víc peněz? Nám taky zaměstnavatel nabídl být doma na překážkách na straně zaměstnavatele za 60% platu (důvodem, že nejsou respirátory, jsem zdravotník). Nemocenská je také kolem 60%, rozhodně ne méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
17.3.20 09:20

Překážka ze strany zaměstnavatele je 100% platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.20 09:29

Samozřejmě ze zůstanu doma…jde mi o to, ze nevím jaký papír si mám vyřídit jestli nemocenskou nebo kde bude napsáno ta překážka ze strany zaměstnavatele? Nebo proste mám byt jen doma jen tak a běží mi mzda?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.3.20 09:31

Znami meli zamestnavatelem narizenou 14 dni absenci v praci, byli na 100% platu. Byli na Valentyna v Italii, jen ten den, pak odjeli :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
17.3.20 09:33
@Anonymní píše:
Samozřejmě ze zůstanu doma…jde mi o to, ze nevím jaký papír si mám vyřídit jestli nemocenskou nebo kde bude napsáno ta překážka ze strany zaměstnavatele? Nebo proste mám byt jen doma jen tak a běží mi mzda?

když ti posílám odkaz na mpsv, tak na něj klikni. Jinak to řeš s personálním oddělením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.3.20 09:39
@Anonymní píše:
Znami meli zamestnavatelem narizenou 14 dni absenci v praci, byli na 100% platu. Byli na Valentyna v Italii, jen ten den, pak odjeli :nevim:

A byli doma jen tak nebo si vyrizovali u lékaře nějaký papír? Já vůbec nevím jak to chodí abych měla těch 100%?

• Citovat
  • Upravit
7803
17.3.20 10:28

Zdravím, mně bylo taky řečeno, že 60 % a ne 100 %. Nejedná se o důvod, že bychom byli v cizině, ale všechny velké evrospké automobilky začínají zavírat a to za chvíli můžeme i my.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli byste zůstali doma s 60 % nebo si raději vzali dovolenou, kolegyně říkala, že si radši vezme dovolenou. Ale já mám úplné zákonné minimum dovolené (20 dní) a nechce se mi to plýtvat, na druhou stranu, v létě nebo na Vánoce už třeba ani žádnou práci mít nebudu.
Co byste zvolili vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7708
17.3.20 10:41

Překážka v práci na straně zaměstnavatele je 100 % průměrné mzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107576
17.3.20 11:43
@AjaF píše:
Překážka v práci na straně zaměstnavatele je 100 % průměrné mzdy.

mám taky překážku v práci..a máme 70 procent.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
17.3.20 12:03

V tuto chvíli je překážka ze strany zaměstnavatele na 60%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
17.3.20 12:55

Pokud je překážka na straně zaměstnavatele způsobená poklesem odbytu po jeho výrobcích, potom vydáním směrnice o částečné nezaměstnanosti nebo dohodou s odbory může opravdu nechat zaměstnance doma s náhradou 60% platu.
Pokud je to překážka z jiného důvodu, potom náleží zaměstnanci 100%, ale pokud zaměstnavatel nevyrábí roušky nebo jiné ochranné prostředky, tak klesající odbyt bude mít určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4341
17.3.20 13:45

Já celkově dost žasnu, co koronavir rozvířil emocí, všímáte si toho? Až to skončí, myslím, že budu mít o čem přemýšlet. Někteří mí kolegové jsou tam připo, že kolem nich nemůžete ani projít, jeden člen vedení mě včera seřval, že se zdržuji moc dlouho v cizí kanceláři, aby dneska seděl v jiné hodinu…je mi jasné, že až to šílenství skončí, že to přinese velké poučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7708
17.3.20 22:24
@maarkeeta píše:
Pokud je překážka na straně zaměstnavatele způsobená poklesem odbytu po jeho výrobcích, potom vydáním směrnice o částečné nezaměstnanosti nebo dohodou s odbory může opravdu nechat zaměstnance doma s náhradou 60% platu.
Pokud je to překážka z jiného důvodu, potom náleží zaměstnanci 100%, ale pokud zaměstnavatel nevyrábí roušky nebo jiné ochranné prostředky, tak klesající odbyt bude mít určitě.

My jsme úřad, proto asi 100 %…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+