Korpus dortu

30
9.5.16 23:08

Korpus dortu

Ahoj holky pecete nektera dorty? Strasne me to bavi a rada bych se tomu venovala ale problem je ze mi piskot pokazde vyleze malo…poradite jak to delate aby bylo testo vysoke?? Pecu z 10 vajec. Dekuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5808
10.5.16 01:47

Hodně sněhu a kypřícího prášku, nebo sody, nebo toho vinnýho kamene…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
10.5.16 04:56

Mě taky vždycky vylezl málo a minule jsem šlehala jak divá a málem mi vylezl z trouby :lol: Fakt asi 10 minut jsem šlehala žloutky a pak hodně tuhý sníh. Kypř. prášek jsem dala málo, protože mi vadí jeho chuť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
10.5.16 05:54

Kyprici prášek by do korpusu moc neměl přijít, navíc způsobuje právě nafouknuti a sfouknuti po vytažení. Záleží co znamená vysoký a jak velká je forma, protože když si představím u mě z deseti, tak by mi opravdu prelezl až nevím kam :lol:. Základ je si prostě upravit a zkoušet recept tak, až to bude dokonalý a myslím, že u každého to bude trochu jiné… nevytirat stěny formy, dát papír pouze na spodek. A nejlepší korous se mi z těch sta pokusu :think: :) povedl s postupem vyslehat sníh, přidat cukr, doslehat do pořádné pevné pěny, zaslehat zloutky a až nakonec tam přidat po částech prosatou mouku, nějak je to lepší než opačně… :palec:. Tak ať se daří

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
10.5.16 06:23

Pořádně našlehat sníh, s těstem pracuj velice pomalu…péct také pomalu. Jinak asi záleží i na receptu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 07:13

Mám výborný recept, večer pošlu recept, začala jsem si sama i dorty potahovat marcipánem, který si dělám také vlastní. Také mně to baví. Dělám bud korpus 22 cm nebo 26 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
990
10.5.16 08:04

Já už nepeču jiný než tento https://www.youtube.com/watch?… , když to pak promažu, tak mám krásně vysoký dort a korpus je super!!! :palec: :palec: jo a já teda peču dort 26 cm ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
10.5.16 08:15

@Michalaaa kypřící prášek vůbec nedávám.. peču recept mojí mámy - kolik vajec, tolik lžick cukru i mléka - nejdřív žloutky s cukrem, pak do toho jemně sníh, po lžících polohr. mouku, nakonec trochu oleje a hotovo.. vyleze vždy :think: ale spíš se suší jak peče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 08:28

Zde jsou recepty :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 08:30

Mramorový korpus

Tak došlo k chybě, zkusím nahrát znovu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 08:32

MRAMOROVÝ KORPUS
4 vejce, 210g cukru, 1 vanilkový cukr, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa. Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Dělala jsem takto i srdce, jde to se všemi tvary:-)
Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení. Z pěti vajec jsem pekla hodinu na 170 a byl akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 08:32

Mléčný marcipán na figurky i na potahování + jak potáhnout

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept jsem si udělala pomocí receptů Zdeničky a Arielll, u Zdeničky se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u Arielll že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný. Na potažení dortu ze 6 vajec, průměr 24 cm potřebujete dvě dávky a ještě zbyde na ozdůbky. Pokud budete dělat jen ze 4 vajec a jednou prokrojíte, pak stačí dávka i jedna.

Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.

Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.

Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.
Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody.

Hmota by měla být na způsob tužší modelíny - to na výrobu figurek a kytiček apod. Tahle hmota rychle schne a figurky se nebortí, je možné i druhý den dát na dort.
Pro potažení se mi osvědčilo mít hmotu měkčí - docílíte opět namočenými rukami a prodělat. Před potažením dortík pomazat z vrchu i z boku máslovým krémem může být i marmeláda nebo nutela) - ale rozhodně žádná šlehačka apod aby marcipán tekl - ani ovoce nesmí přijít do kontaktu s ovocem. Dort nechat řádně vychladit nejlépe přes noc v ledničce a pak teprve potáhnout marcipánem nejméně 3 mm tenkou - spíš víc než míň, pak by marcipán tekl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
10.5.16 08:49

@Michalaaa Bez kypřícího prášku těsta tolik nevyběhnou. Je nutné s tím počítat. Nicméně mám pár vychytávek, které nemusí platit pro všechny recepty/postupy:
1. Důležité je pořádně vyšlehat žloutky s cukrem, popř. vodou…záleží na receptu. Základem je, aby žloutky s cukrem byly vyšlehané do světlé pěny a cukr se v té pěně docela rozpustil. Někde jsem četla, že by se mělo šlehat min. 5 minut, budeš-li šlehat déle, nic se nestane. Těsto si pak tolik nesesedne při smíchávání s jinými ingrediencemi a při pečení/upečení.
2. osvědčilo se mi šlehat bílek dohromady s cukrem krupicí/krystalem. Samozřejmě záleží na receptu, ale mám rada ty, kdy se to tak šlehá. Tj. část cukru se žloutky, část s bílky. A je to tak, že nejdříve šleháš bílky na nízké otáčky. Až se začne tvořit pěna, přidáváš postupně cukr krupice/krystal a pak šlehač pustíš na největší výkon.
3. při pečení se mi osvědčilo péct (postup asi také není univerzální pro všechna těsta/trouby), že prvních 20 minut peču ve vyhřáté troubě na 190 stupňů a pak snižuji na těch 150 - 160 stupňů. Všimla jsem si, že korpus tak vyběhne rovnoměrně a po snížení teploty se jakžtakž drží ve stejné úrovni.

kypřící prášek dávám velmi nerada a když je v receptu, dám ho vždy o 1/2 až 2/3 méně a preferuji recepty bez kypřicího prášku. Raději udělám těsto z více vajec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
10.5.16 08:54

@Petrule78 Super! Tak ukaž ještě nějaké foto. Jo a jaký typ sušeného mléka používáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
10.5.16 08:57

@LadyLada Sušené mléko polotučné, u nás v TESCU např. nebo v Albertu mají pouze jeden druh, myslím BOHEMILK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí