Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je tu prosím někdo, kdo byl autem na Korsice? Začínáme plánovat dovolenku na příští rok a hodily by se mi nějaké tipy. Děkuji ![]()
@radkka Super
Provní dotaz
Trajekt z Janova nebo Livorno? Díky ![]()
My jeli z Livorna
Trajekt jsme zajišťovali strašně dlouho dopředu, jestli si to dobře pamatuji, tak půl roku. Nenapadá mě, na co upozornit, vše proběhlo v pořádku, takže se klidně ptej ![]()
Projeli jste ji celou nebo část? Co stálo opravdu za to a doporučíš nějaké místo? Mam zatím zamluveno první ubytko, ráda bych ještě jedno dvě. Pojedeme na 14 dní. Chceme vidět hory, moře, nějaké památky. Pojedeme s klukama 5 a 9, takže tak nějak v klídku. Díky ![]()
@Alex Adrian Jeli jsme z Livorna (trajekt jsme taky kupovali hodně dlouho dopředu, byla na to i nějaké akce, už si to nepamatuju), objeli jsme téměř celou, ale ten severozápad nijak extra záživný není (ke konci sezóny už je tam hodně vyprahlá zem, úzké silnice a zatáčky jsou docela škola řízení). Doporučuju nevynechat skály Calanche, ve vnitrození městečko Corte (jestli se pustíte do hor, tak opatrně, značeno je to většinou jen kamennými mužíky, které si postaví každý idiot, takže je občas docela těžké najít cestu), pěkné je údolí Manganello, pak určitě oblázková pláž a západ slunce v Portu, bílé útesy na jižním cípu (Bonifacio)…
My jsme si dali pěšky GR 20, takže jsme se kochali hlavně po téhle trase, podle ní bych řekla, že se Korsika dělí napůl, jedna část je strášně suchá, ale to vám vadit nebude, pro nás to byl v horách občas trochu problém. Na trase byly krásné soutěsky a jezera, to se mi moc líbilo
Všude tam potkáš prasátka, z těch jsem byla taky unešená
A doporučuji ochutnat kaštanovou marmeládu, první lžička mi nechutnala, ale od druhé je to to nejlepší, co jsem kdy jedla!!!
Jinak mě napadá strážná věž v Portu, jestli se nepletu, tak někde na Korsice žil Napoleon, už nevim, jak se to jmenovalo, ale bylo tam hezké muzeum
, vůbec Scandola stojí za to.
My jsme nejvíce času byli na GR 20, takže pak jsme projeli ta nejznámější místa, která najdeš asi v každém průvodci.
Promiň, že píšu zmateně, jednou nohou houpu s kolíbkou, rukou krmím druhého ďábla a manžel mi vypráví zážitky z celého dne ![]()
@zrcadlo To je pravda, když jsme šli z vrcholu nejvyšší místní hory (která už samozřejmě nevím, jak se jmenovala
), tak jsme se ztratili…přitom jsme myslím už zdatní horalové, tohle značení je ale někdy fakt na prd ![]()
@radkka píše:
@zrcadlo To je pravda, když jsme šli z vrcholu nejvyšší místní hory (která už samozřejmě nevím, jak se jmenovala), tak jsme se ztratili…přitom jsme myslím už zdatní horalové, tohle značení je ale někdy fakt na prd
Jo jo, Monte Cinto - my se ztratili už cestou na vrchol, resp. vybrali jsme si méně frekventovanou variantu výstupu (v domnění, že se vyhneme proudu turistů), a vrchol už jsme měli na dohled, ale jaksi bez horolezeckého vybavení těžko dostupný (vzdali jsme to v momentě, kdy jsme vystoupali pár metrů, otočili jsme se dolů a nevěděli jsme, kudy jsme přesně po tom kousku skály vylezli - a všude okolo průrvy). No nic, byli jsme kousek pod vrcholem, přiště půjdeme většinovou cestou.
@zrcadlo píše:
Jo jo, Monte Cinto - my se ztratili už cestou na vrchol, resp. vybrali jsme si méně frekventovanou variantu výstupu (v domnění, že se vyhneme proudu turistů), a vrchol už jsme měli na dohled, ale jaksi bez horolezeckého vybavení těžko dostupný (vzdali jsme to v momentě, kdy jsme vystoupali pár metrů, otočili jsme se dolů a nevěděli jsme, kudy jsme přesně po tom kousku skály vylezli - a všude okolo průrvy). No nic, byli jsme kousek pod vrcholem, přiště půjdeme většinovou cestou.
My jsme vrchol nemohli najít (jo, zní to vtipně
), ale to se povedlo, nicméně cestou dolů jsme se několikrát zamotali. Turistů tam bylo mraky, byli jsme tam v červenci, jestli si dobře vzpomínám…
@Alex Adrian
Také jsem byli, neplánovaně dopředu. Pluli jsme z Livorna, trajekt jsme dopředu zajištěný neměli a nebyl problém zajistit na místě, pár hodin dopředu. Korsika je celá moc hezká, vřele doporučuji.
@novomamča píše:
@Alex Adrian
Také jsem byli, neplánovaně dopředu. Pluli jsme z Livorna, trajekt jsme dopředu zajištěný neměli a nebyl problém zajistit na místě, pár hodin dopředu. Korsika je celá moc hezká, vřele doporučuji.
Ano, my jsme se museli vrátit dřív, než bylo v plánu - místa se narychlo sehnat dala, to nebyl problém, ale bylo to podstatně dražší ![]()
Korsika je jedno z nejhezčích míst, kde jsem byla a to jsme toho procestovali řekla bych dost, byla jsem na mnohem vzdálenějších a exotičtějších místech, ale tohle je to jediné, kam se chci vrátit ![]()
@Alex Adrian Známý byl s partou na motorce. Jeli taky z Livorna. Říkali, že zpětně by nejeli sever, že byl špinavý a nezajímavý. Střed a jih je prý lepší.
Trefily pár dnů v roce, kdy tam bývá škaredě :/
Víc neporadím, nejsem cestovatelský tip, tak jsem se víc ani nezajímala (mám ráda ČR). Jen mě to tak napadlo, když jsem četla název.