Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj, čekáme první miminko a potřebovala bych poradit od zkušenějších. 😊 Využili jste doma košík na miminko (na ty první 3-4 měsíce)? Nebo jste řešili jinak? Postýlku budeme mít v ložnici, ale přijde mi, že když např. půjdu vařit do kuchyně, budu muset mimčo nechat v ložnici. Nebude klidnější, když bude se mnou v kuchyni v něčem pojízdném? Nebo půjdu na záchod, mimčo teda do té doby spokojené u mě, položím do postýlky. Jak pak reaguje, začne brečet? Přemýšlím, jestli reálně košík využijeme, ale zase se mi zdá, že jinak budu mít buď plné ruce, nebo bude muset být samo v ložnici. Na šátek / nosítko to zatím nevidím.
Košík jsme využili, podědili jsme, postýlku nikoliv a jinak děti se přes 2 roky kojily a spaly na mně, ano s odchodem na wc se většinou vzbudily…druhorozenou jsem kojila v posteli a tam ji nechávala nebo spala na mne na gauči nebo venku v kočárku a 5m hs portálem jsem na ni koukala
Mame kontaktní děti ❤️
Jojo. Košík na kolečkách. Využívaný první půl rok pořád.
Teď dělají i ty menší cestovní postýlky na kolečkách.
My máme ložnice nahoře v podkroví, takže jsem je raději měla u sebe.
Pokud někdo má menší byt, že udělá 5 kroků a je v ložnici, tak asi není úplně potřeba.
Jj využila sem na maximum na všechny tři děti. Uspávala, vozila sem je tak aby na mě viděli atd. Za mě super pomocník.
Jakože (bdící) mimčo necháš v ložnici a půjdeš vařit do kuchyně? Tak ten byl dobrej ![]()
Já jsem košík nevyužila, ale my jsme neměli ani postýlku. Prostě jsem měla mimino v ruce / na sobě / na klíně tam, kde jsem zrovna byla, a když jsem potřebovala volné ruce, prostě jsem ho položila na gauč / na postel /na zem / na kobereček v koupelně / na zem kdekoli. Stěhovala jsem ho s sebou po bytě jako kočka koťata. Pokud nemáš doma batole nebo psa, tak je to v pohodě. Vozit s sebou ještě košík, to by se mi nechtělo, ani mi nepřišlo, že by dítě mělo být v košíku nějak spokojenější než na zemi.
Měla jsem druhou postýlku v obýváku a ta měla kolečka. Když jsem potřebovala, tak jsem s ní popojela. Ale ne každý na ni má místo. Dnes už dělají i moc šikovné cestovní postýlky. Nejvíc jsem ale využila houpací lehátko (na miminko). Jak se začaly točit, tak na zem. Pěnové puzzle bylo super. Měla jsem velké čtverce, tak se dobře přenášelo.
Jo, prvních pár měsíců jsme ho občas využili, ale ne moc, protože dcery stejně usínaly buď při kojení - a pak už se s nimi nedalo hýbat, nebo v kočárku, a když nespaly, tak byly spíš třeba na dece na zemi.
Ale potom až do odplenkování to bylo výborné místo na skladování plínek (látkových - těch čistých
), byly pěkně po ruce a nezabíraly místo jinde. Ale já jsem zas nikdy nepoužívala žádnou přebalovací komodu/pult atd., tak kdo má něco takového, tak asi skladuje plínky tam.
Moc zatím díky všem za reakce. 😊 A chápu, že je to asi blbý dotaz, ale jak jste řešili záchod? Vydrží tu chvilku bdělé v postýlce i bez pláče, nebo jste právě dávali do košíku a vezli s sebou, aby nebrečelo?
@Rattie píše: Více
Záleží na diteti. Někdy může řvát, někdy být v pohodě.
To nevíš, moje dítě cca dva měsíce spalo přes den v nárůčí a pokud jsem se hnula, tak se probudilo a pokud to bylo moc brzy, tak řvalo. Spalo tedy u kohokoli v náručí. Nějaký košík by mu fakt ke štěstí nestačil, i kdybych ho vozila třeba do tramtárie.
Pak se to nějak zajelo a spalo i jinde a já nemusela mít nohy křížem, když jsem potřebovala na záchod o jídle ani nemluvím, chodili za mnou lidé během celého dne, aby mi podrželi dítě a já se mohla najíst nebo napít.
Já třeba nevyužila nic takového ani na jedno z šesti dětí, to je velmi romantická představa, že by miminko v postýlce po odchodu maminky brečelo, ale v košíku, který si maminka vezme sebou nikoli, nepíšu, že to není nemožné, ale těm miminkům je to opravdu úplně jedno, kde a v čem leží (může to být i obyč. prádelní koš, či dokonce jen papírová krabice), buď zvládnou ležet bez kontaktu, př. očního konta) nebo potřebují kontakt s maminkou a nebo třeba něco, co jim kontakt připomene jako různá houpátka, hamaka a pod., ale úspěch zaručen není, přeci jen vše je jen náhražka toho, co potřebuje od maminky a klidně se může stát, že si maminka nezajde v klidu ani na WC, i taková miminka jsou. Když na to přijde, tak i to nejmenší miminko stejně dobře může mít přímo na zemi v kuchyni dečku a na té ležet s výhledem na maminku, stejně tam nakonec za něco málo měsíců skončí dokonce i bez dečky přímo na holé podlaze ![]()
Ale nejvíc záleží, za co vše chce člověk utrácet… ![]()
Přišlo mi hodně nehygienické, takže, když jsem musela, tak jsem šla i přes plačící dítě. Ale to se stalo opravdu výjimečně.
To bude otázka, jaké to miminko bude no.
Nikdy nevíš. Možná ten koš ani nevyužijete a bude pořád v náručí.
U druhé dcery jsme třeba využili postýlku v ložnici tak první měsíc. Pak musela spat s nama, jinak by se nevyspal nikdo ![]()
Ale ne, s košem jsem na záchod nejezdila.
Maximálně do koupelny, když jsem se šla sprchovat.
Jinak i v koši jsem měla monitor dechu, kdyby náhodou, ale nějaký chvilkový pláč mě moc nebral.
Naštěstí mým dcerám se v koši spinkalo dobře. I to uspávání ježděním jim vyhovovalo.
U starší dcery jsem zase vůbec nevyužila kočárek, nesnášela ho.
Takže tak ![]()
Ahoj, když jsem byla těhotná, přemýšlela jsem hodně podobně jako ty. Po narození spalo miminko asi 2 až 3 týdny v postýlce, když bylo ještě hodně utlumené žloutenkou, pak už spalo jenom se mnou v posteli, pak mělo období kdy spalo jenom v kočáru a chodila jsem třeba pětkrát denně s kočárem. Přemýšlím, co jsem dělala, když bylo vzhůru a většinu času jsem ho kojila, nebo mu chystala a dávala umělé mléko. Teď mi přijde, že většina miminek, obzvlášť v prvních pár měsících, když jsou vzhůru, tak ležet v postýlce nechtějí. Chtějí lidský kontakt, dokud ještě moc nevidí, pak když vidí, tak taky většinou chtějí nosit, protože chtějí koukat. Když miminko bude vzhůru, myslím, že nic neuvaříš. Nebo alespoň já to tak měla. Teď je miminku půl roku a občas stihnu něco udělat v kuchyni a miminko je se mnou na zemi a má tam hrazdičku a mluvím na něj a střídavě na mě kouká a nebo si hraje s hrazdičkou. Ale to první tři měsíce určitě nebylo. Doporučuji zvážit ještě třeba ten šátek na nošení, já bych se jinak třeba někdy nenajedla.
Moc díky. Koukám, že asi zkusíme pár dní počkat, jaké miminko vlastně bude, vyžadovat kontakt atd. A podle toho tedy případně koupíme nějaký košíček. Všem moc díky za reakce, moc mi to pomohlo. 😊