Kotě se mi zadýchává

14
25.10.22 11:58

Kotě se mi zadýchává

Ahojky chtěla jsem se zeptat, máme doma 2 ragdollky jedna 3,5roku a druhá 3měsíce. Je u nás 5dnů a už se docela skamarádili, malá je plná elánu a hrozně hravá, ale všimla jsem si že když dovádí dýl pak dýchá pár vteřin s otevřenou tlamičkou jako pes kterému je vedro, nechci malovat čerty na zeď, ale u starší jsem si toho nevšimla když byla kotě.
Samozřejmě se zeptám jak půjdeme malou očkovat ale naše veterina je taková že nám nacpe vše jakékoliv vyšetření a já tam nechám spoustu peněz, ne že by mi nešlo o zdraví kotete ale veterinář to dělá zámerně aby jsme tam nechali co nejvíc, zkušenosti se starší kočkou.
Psala jsem panovi který nám jí prodával je bez papíru jako starší kočka a rodiče udajně netrpí na HCM-kardiomyopatii.. děkuji za odpovědi :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4072
25.10.22 12:10

Údajně… to je ten problem s tema domacima mnozkama no. Jednak nevis, kde v historii to ma pribuzne krizeni, kde se tam naopak pritoulala smeska a nemas zaruku, ze netrpi dedicnymi onemocnenimi.
Muze mit kote jen nejaky virus, muze byt hodne zacervene, může mit problém se srdcem. to ti rekne prave a jedine veterinár a pokud ke svemu nemas duveru, tak jedte jinam, ne?
Navic vyšetření muzes odmitnout, muzes rozhodovat o léčbě. Ja teda uz par veterin zazila, ale vzdy mi nabidli ruzne možnosti, vzdy se mnou mluvili i o ceně atd. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
25.10.22 12:15
@Villanelle píše: Údajně… to je ten problem s tema domacima mnozkama no. Jednak nevis, kde v historii to ma pribuzne krizeni, kde se tam naopak pritoulala smeska a nemas zaruku, ze netrpi dedicnymi onemocnenimi.
Muze mit kote jen nejaky virus, muze byt hodne zacervene, může mit problém se srdcem. to ti rekne prave a jedine veterinár a pokud ke svemu nemas duveru, tak jedte jinam, ne?
Navic vyšetření muzes odmitnout, muzes rozhodovat o léčbě. Ja teda uz par veterin zazila, ale vzdy mi nabidli ruzne možnosti, vzdy se mnou mluvili i o ceně atd. :nevim:

Odvěrvená je, dneska zkusím zavolat na jinou veterinu, ale ja doufam že je to jen z hraní, litala kolem takové “ pyramidy” ve ktere jsou balonky snad 20min a takhle dýchala asi 5vterin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9768
25.10.22 12:27

Jo, může to být kardiopmyopatie. A údajná informace o bezproblémovosti nepapírového kotete mi úplně relevantní nepřijde.
Mmch, ta zbytečná vyšetření veterinář používá místo křišťálové koule, je to totiž o dost přesnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
25.10.22 12:32
@Jahru píše:
Jo, může to být kardiopmyopatie. A údajná informace o bezproblémovosti nepapírového kotete mi úplně relevantní nepřijde.
Mmch, ta zbytečná vyšetření veterinář používá místo křišťálové koule, je to totiž o dost přesnější.

Nikdo tady nemluvi o křistalové kouli ale když se mi něco nezdalo u starší kočky měli hloupé připomínky až by si ze mě dělali srandu kočce vzali krev udělali nejruznejsi vysetrení vyplázla jsem tam 4tisice aby mi rekli ze ji nic neni a jeste mi doporučovali dalsi vysetreni za 3,500tisice. Kočka je nastesti zdravá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
25.10.22 12:38

Jedna nase kocka byla tak trochu magor - litala po domě, rotovala po zdech a nadšeně vriskala - no a pak sebou plácla a funela jak bernardyn s otevřenou tlamkou.

Byla proste přehrátá, ale jinak normálně zdravá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.22 12:43
@Dennyex píše:
Ahojky chtěla jsem se zeptat, máme doma 2 ragdollky jedna 3,5roku a druhá 3měsíce. Je u nás 5dnů a už se docela skamarádili, malá je plná elánu a hrozně hravá, ale všimla jsem si že když dovádí dýl pak dýchá pár vteřin s otevřenou tlamičkou jako pes kterému je vedro, nechci malovat čerty na zeď, ale u starší jsem si toho nevšimla když byla kotě.
Samozřejmě se zeptám jak půjdeme malou očkovat ale naše veterina je taková že nám nacpe vše jakékoliv vyšetření a já tam nechám spoustu peněz, ne že by mi nešlo o zdraví kotete ale veterinář to dělá zámerně aby jsme tam nechali co nejvíc, zkušenosti se starší kočkou.
Psala jsem panovi který nám jí prodával je bez papíru jako starší kočka a rodiče udajně netrpí na HCM-kardiomyopatii.. děkuji za odpovědi :?

mame nekolik kocek (papirove i zachranene), pri hre se normalne kotata zadychat muzou (dycha chvili po dovadeni tlamickou, brzy to ustane), tak i pri vysokem stresu (prepravka, cesta, premisteni dospele kocky do noveho prostredi, atd)

• Citovat
  • Upravit
14
25.10.22 12:58
@Anonymní píše:
mame nekolik kocek (papirove i zachranene), pri hre se normalne kotata zadychat muzou (dycha chvili po dovadeni tlamickou, brzy to ustane), tak i pri vysokem stresu (prepravka, cesta, premisteni dospele kocky do noveho prostredi, atd)

Kotatko takhle vyvádí s takovou pyramidou 3patrovou kde jsou balonky, hrala si sní 20minut urcite a takhle dychala asi 5-10vterin pak už dobrý. Ale ne pokazde tohle jsem u ni viděla po 2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
25.10.22 13:05
@Dennyex píše:
Odvěrvená je, dneska zkusím zavolat na jinou veterinu, ale ja doufam že je to jen z hraní, litala kolem takové “ pyramidy” ve ktere jsou balonky snad 20min a takhle dýchala asi 5vterin

Ja ted aktualne docaskuju par kotat od 4 týdnů vys a nezadychava se žádné, a ze radej slušně. Kocky se takhle chladit můžou stejne jako psi, takze musíš vedet sama, jestli opravdu ta namaha byla az tak velká, nebo se ti to nezdá a radsi to nechas zkontrolovat. Stejne ji před ockovanim bude doktor poslouchat. Každopádně na veterinu, kde neveris, ze s tebou jednaji rovne bych asi uz nejezdila, pokud neni jedina siroko daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
25.10.22 13:16

Tak naše norské lesní kočky to dělají běžně. Dvě jsou papírovky z řádně testovaných chovů. Jedna je také z chovatelské stanice, ale tam to testování trochu vázlo - takže ta je vyšetřená veterinářem (UZ srdce) a je v pořádku.
Když je chytí divoká a lítaj jak magoři, tak pak také takhle funí. Mají prostě pořádné kožichy a brzy se uhřejí. Pokud to kotě během chvilky přejde a jinak prospívá, tak bych v tom žádný problém neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
25.10.22 13:17

@Villanelle koukala jsem na přiznaky
zrychlené nebo ztížené dýchání, dýchání s otevřenou tlamkou, letargie, intolerance zátěže, zvracení, úbytek chuti k jídlu

Spinka normalne s tlamičkou zavřenou papa pije, vše jak má byt, pokuď si normálně hraje tak se nechladí, tohle jsem u ní viděla dnes poprvé, trvalo to 5-10vterin a byla v pohodě, na jinou veterinu se snažim dovolat ale zatím marně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
25.10.22 13:23
@azalia píše:
Tak naše norské lesní kočky to dělají běžně. Dvě jsou papírovky z řádně testovaných chovů. Jedna je také z chovatelské stanice, ale tam to testování trochu vázlo - takže ta je vyšetřená veterinářem (UZ srdce) a je v pořádku.
Když je chytí divoká a lítaj jak magoři, tak pak také takhle funí. Mají prostě pořádné kožichy a brzy se uhřejí. Pokud to kotě během chvilky přejde a jinak prospívá, tak bych v tom žádný problém neviděla.

Mě to zaskočilo u starší jsem to nikdy neviděla, na veterinu samozřejmě zajdeme, musíme malou naočkovat, ale jak pisu hrala si 20min a litala a dýchala takhle 5-10vteřin spinka se zabrenou tlamickou jí a pije normálně, tak se modlím ať je zdravá 🙏🏻. Mam to i natočené skoda ze video zde nelze vložit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
25.10.22 13:33

Neviděla bych v tom problém. Hele my když si s nimi hrajeme a proháníme je nějakým mávátkem nebo laserem, tak to, že začnou takhle funět, tak je to pro nás známka, že mají dost. I děti učím, že když tohle vidí, tak chlupáčové potřebují odpočinek. A v létě nám ten největší a nejhuňatější kocour nevydrží běhat ani 5 minut a už funí.
Dokonce jsem viděla jeden díl Má pekelná kočka a tam ten Galaxy, nebo jak se jmenoval, cíleně učil majitele zlobivé kočky jí před spaním takhle ulítat, aby se v noci chovala slušně.
Pokud takhle funí chvilku a pak je zase normální, tak to není problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.10.22 13:45

No máš kotě z množírny a pán ti lže. Můžeš čekat libovolné zdravotní komplikace a jo, bude tě to stát spoustu peněz.

A najdi si lepší veterinu.

A ne - malé kotě fakt nemá co funět, je tam celkem jasné podezření na problém se srdcem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
25.10.22 13:47

Pamatuji si, že nejstarší dcera takhle jednou uhnala toho největšího kocoura. Ta drnda ho honila mávátkem i po schodech. Měli jsme ho tenkrát asi 14 dní. On pak chudák lehnul, funěl, až se zalykal a lapal do dechu. Pak si i položil hlavu na zem a funěl, až se rosila podlaha. To mu vydrželo asi čtvrt hodiny.
Ty jo, já tenkrát měla nahnáno. Když si položil tu hlavu, tak jsem si řekla, že teď ho šmejkne a je po něm a jak to budu chovateli vysvětlovat.
Veteriny byly v tu dobu samozřejmě všude zavřené. Takže jsme ho oňuňávali a čekali, jestli se sebere. Dobrý to bylo a dcera dostala čočku, že takhle ho teda prohánět fakt nesmí. Jenže on byl malé kotě a ta koťata také neví, kdy přestat, prostě lítaj dokud je za čím a nezastaví se, i kdyby chcípnout měly. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný