Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky chtěla jsem se zeptat, máme doma 2 ragdollky jedna 3,5roku a druhá 3měsíce. Je u nás 5dnů a už se docela skamarádili, malá je plná elánu a hrozně hravá, ale všimla jsem si že když dovádí dýl pak dýchá pár vteřin s otevřenou tlamičkou jako pes kterému je vedro, nechci malovat čerty na zeď, ale u starší jsem si toho nevšimla když byla kotě.
Samozřejmě se zeptám jak půjdeme malou očkovat ale naše veterina je taková že nám nacpe vše jakékoliv vyšetření a já tam nechám spoustu peněz, ne že by mi nešlo o zdraví kotete ale veterinář to dělá zámerně aby jsme tam nechali co nejvíc, zkušenosti se starší kočkou.
Psala jsem panovi který nám jí prodával je bez papíru jako starší kočka a rodiče udajně netrpí na HCM-kardiomyopatii.. děkuji za odpovědi ![]()
Údajně… to je ten problem s tema domacima mnozkama no. Jednak nevis, kde v historii to ma pribuzne krizeni, kde se tam naopak pritoulala smeska a nemas zaruku, ze netrpi dedicnymi onemocnenimi.
Muze mit kote jen nejaky virus, muze byt hodne zacervene, může mit problém se srdcem. to ti rekne prave a jedine veterinár a pokud ke svemu nemas duveru, tak jedte jinam, ne?
Navic vyšetření muzes odmitnout, muzes rozhodovat o léčbě. Ja teda uz par veterin zazila, ale vzdy mi nabidli ruzne možnosti, vzdy se mnou mluvili i o ceně atd. ![]()
@Villanelle píše: Údajně… to je ten problem s tema domacima mnozkama no. Jednak nevis, kde v historii to ma pribuzne krizeni, kde se tam naopak pritoulala smeska a nemas zaruku, ze netrpi dedicnymi onemocnenimi.
Muze mit kote jen nejaky virus, muze byt hodne zacervene, může mit problém se srdcem. to ti rekne prave a jedine veterinár a pokud ke svemu nemas duveru, tak jedte jinam, ne?
Navic vyšetření muzes odmitnout, muzes rozhodovat o léčbě. Ja teda uz par veterin zazila, ale vzdy mi nabidli ruzne možnosti, vzdy se mnou mluvili i o ceně atd.
Odvěrvená je, dneska zkusím zavolat na jinou veterinu, ale ja doufam že je to jen z hraní, litala kolem takové “ pyramidy” ve ktere jsou balonky snad 20min a takhle dýchala asi 5vterin
Jo, může to být kardiopmyopatie. A údajná informace o bezproblémovosti nepapírového kotete mi úplně relevantní nepřijde.
Mmch, ta zbytečná vyšetření veterinář používá místo křišťálové koule, je to totiž o dost přesnější.
@Jahru píše:
Jo, může to být kardiopmyopatie. A údajná informace o bezproblémovosti nepapírového kotete mi úplně relevantní nepřijde.
Mmch, ta zbytečná vyšetření veterinář používá místo křišťálové koule, je to totiž o dost přesnější.
Nikdo tady nemluvi o křistalové kouli ale když se mi něco nezdalo u starší kočky měli hloupé připomínky až by si ze mě dělali srandu kočce vzali krev udělali nejruznejsi vysetrení vyplázla jsem tam 4tisice aby mi rekli ze ji nic neni a jeste mi doporučovali dalsi vysetreni za 3,500tisice. Kočka je nastesti zdravá
Jedna nase kocka byla tak trochu magor - litala po domě, rotovala po zdech a nadšeně vriskala - no a pak sebou plácla a funela jak bernardyn s otevřenou tlamkou.
Byla proste přehrátá, ale jinak normálně zdravá.
@Dennyex píše:
Ahojky chtěla jsem se zeptat, máme doma 2 ragdollky jedna 3,5roku a druhá 3měsíce. Je u nás 5dnů a už se docela skamarádili, malá je plná elánu a hrozně hravá, ale všimla jsem si že když dovádí dýl pak dýchá pár vteřin s otevřenou tlamičkou jako pes kterému je vedro, nechci malovat čerty na zeď, ale u starší jsem si toho nevšimla když byla kotě.
Samozřejmě se zeptám jak půjdeme malou očkovat ale naše veterina je taková že nám nacpe vše jakékoliv vyšetření a já tam nechám spoustu peněz, ne že by mi nešlo o zdraví kotete ale veterinář to dělá zámerně aby jsme tam nechali co nejvíc, zkušenosti se starší kočkou.
Psala jsem panovi který nám jí prodával je bez papíru jako starší kočka a rodiče udajně netrpí na HCM-kardiomyopatii.. děkuji za odpovědi
mame nekolik kocek (papirove i zachranene), pri hre se normalne kotata zadychat muzou (dycha chvili po dovadeni tlamickou, brzy to ustane), tak i pri vysokem stresu (prepravka, cesta, premisteni dospele kocky do noveho prostredi, atd)
@Anonymní píše:
mame nekolik kocek (papirove i zachranene), pri hre se normalne kotata zadychat muzou (dycha chvili po dovadeni tlamickou, brzy to ustane), tak i pri vysokem stresu (prepravka, cesta, premisteni dospele kocky do noveho prostredi, atd)
Kotatko takhle vyvádí s takovou pyramidou 3patrovou kde jsou balonky, hrala si sní 20minut urcite a takhle dychala asi 5-10vterin pak už dobrý. Ale ne pokazde tohle jsem u ni viděla po 2
@Dennyex píše:
Odvěrvená je, dneska zkusím zavolat na jinou veterinu, ale ja doufam že je to jen z hraní, litala kolem takové “ pyramidy” ve ktere jsou balonky snad 20min a takhle dýchala asi 5vterin
Ja ted aktualne docaskuju par kotat od 4 týdnů vys a nezadychava se žádné, a ze radej slušně. Kocky se takhle chladit můžou stejne jako psi, takze musíš vedet sama, jestli opravdu ta namaha byla az tak velká, nebo se ti to nezdá a radsi to nechas zkontrolovat. Stejne ji před ockovanim bude doktor poslouchat. Každopádně na veterinu, kde neveris, ze s tebou jednaji rovne bych asi uz nejezdila, pokud neni jedina siroko daleko.
Tak naše norské lesní kočky to dělají běžně. Dvě jsou papírovky z řádně testovaných chovů. Jedna je také z chovatelské stanice, ale tam to testování trochu vázlo - takže ta je vyšetřená veterinářem (UZ srdce) a je v pořádku.
Když je chytí divoká a lítaj jak magoři, tak pak také takhle funí. Mají prostě pořádné kožichy a brzy se uhřejí. Pokud to kotě během chvilky přejde a jinak prospívá, tak bych v tom žádný problém neviděla.
@Villanelle koukala jsem na přiznaky
zrychlené nebo ztížené dýchání, dýchání s otevřenou tlamkou, letargie, intolerance zátěže, zvracení, úbytek chuti k jídlu
Spinka normalne s tlamičkou zavřenou papa pije, vše jak má byt, pokuď si normálně hraje tak se nechladí, tohle jsem u ní viděla dnes poprvé, trvalo to 5-10vterin a byla v pohodě, na jinou veterinu se snažim dovolat ale zatím marně
@azalia píše:
Tak naše norské lesní kočky to dělají běžně. Dvě jsou papírovky z řádně testovaných chovů. Jedna je také z chovatelské stanice, ale tam to testování trochu vázlo - takže ta je vyšetřená veterinářem (UZ srdce) a je v pořádku.
Když je chytí divoká a lítaj jak magoři, tak pak také takhle funí. Mají prostě pořádné kožichy a brzy se uhřejí. Pokud to kotě během chvilky přejde a jinak prospívá, tak bych v tom žádný problém neviděla.
Mě to zaskočilo u starší jsem to nikdy neviděla, na veterinu samozřejmě zajdeme, musíme malou naočkovat, ale jak pisu hrala si 20min a litala a dýchala takhle 5-10vteřin spinka se zabrenou tlamickou jí a pije normálně, tak se modlím ať je zdravá 🙏🏻. Mam to i natočené skoda ze video zde nelze vložit
Neviděla bych v tom problém. Hele my když si s nimi hrajeme a proháníme je nějakým mávátkem nebo laserem, tak to, že začnou takhle funět, tak je to pro nás známka, že mají dost. I děti učím, že když tohle vidí, tak chlupáčové potřebují odpočinek. A v létě nám ten největší a nejhuňatější kocour nevydrží běhat ani 5 minut a už funí.
Dokonce jsem viděla jeden díl Má pekelná kočka a tam ten Galaxy, nebo jak se jmenoval, cíleně učil majitele zlobivé kočky jí před spaním takhle ulítat, aby se v noci chovala slušně.
Pokud takhle funí chvilku a pak je zase normální, tak to není problém.
No máš kotě z množírny a pán ti lže. Můžeš čekat libovolné zdravotní komplikace a jo, bude tě to stát spoustu peněz.
A najdi si lepší veterinu.
A ne - malé kotě fakt nemá co funět, je tam celkem jasné podezření na problém se srdcem.
Pamatuji si, že nejstarší dcera takhle jednou uhnala toho největšího kocoura. Ta drnda ho honila mávátkem i po schodech. Měli jsme ho tenkrát asi 14 dní. On pak chudák lehnul, funěl, až se zalykal a lapal do dechu. Pak si i položil hlavu na zem a funěl, až se rosila podlaha. To mu vydrželo asi čtvrt hodiny.
Ty jo, já tenkrát měla nahnáno. Když si položil tu hlavu, tak jsem si řekla, že teď ho šmejkne a je po něm a jak to budu chovateli vysvětlovat.
Veteriny byly v tu dobu samozřejmě všude zavřené. Takže jsme ho oňuňávali a čekali, jestli se sebere. Dobrý to bylo a dcera dostala čočku, že takhle ho teda prohánět fakt nesmí. Jenže on byl malé kotě a ta koťata také neví, kdy přestat, prostě lítaj dokud je za čím a nezastaví se, i kdyby chcípnout měly. ![]()