Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
kláraK píše:
Musim přiznat,že manžel to fakt asi vidí moc růžově. Říkal, že u babičky skládali s bráchou 50 metráků 2 hodiny. Já jsem v životě uhlí neskládala,tak si to neumim moc představit.
Jinak pelety prý mít nemůžeme, protože potřebují být uskladněné v suchu a my máme ve sklepě vlhko.
Zlatý voči! 5 tun uhlí ve dvou za dvě hoďky, ha ha ha! To by stihli tak jedině odlopatovat z valníku rovnou oknem do sklepa chlapíci. Ale kdo chce kam…
Jo a pelety se dodávají buď v igelitových pytlech po 15 kg nebo po tuně v big bazích (takový obrovský umělohmotný pytel s ušima), nemají stát přímo ve vodě, ale stačí v obalech na paletě (my taky nemáme suchý sklep, ono sklepy většinou bývají vlhké). Do zásobníku se vejde tak asi ta tuna, zásobník se dá zavřít a vydrží to na několik týdnů (u nás i přes měsíc).
Už jsem s manželem domluvená, že to skládat nebudu a souhlasil s tím. Já jsem totiž stále pro plyn, ale s kotlem jsem souhlasila pod podmínkou,že nebudu dřít uhlí a stím manžel souhlasil (ach jo, co bych dala za plyn
)
S těma peletama mu to zase řeknu, ale nevim proč, má furt svojí pravdu a připadá mi,že nechce o jiný variantě než o uhlí ani přemýšlet.
Ještě to budeme muset asi důkladně prodebatovat, sice nevim jestli mi to bude platný, ale aspoň to vyzkoušim ![]()
My máme úplně nový kotel na uhlí, topíme s ním od prosince 2009 a absolutně si ho nemůžeme vynachválit. Pokud bys chtěla podrobnější info, řeknu manželovi, napsal by se nějaké technické info.
Jinak za mě.
Co se týče ekologičnosti, tak spalování v těchto kotlích už má tak nízké emise (nevím jestli to pojmenovávám přesně), že se na ně nedostanou ani moderní kotle na biomasu. Z ekolog. hlediska, vadí hlavně to, že uhlí není obnovitelní zdroj, to ekologům vadí.
Ekonomické hledisko je také super: v těchto kotlích se spaluje to nejlevnější, vlastně zbytkové uhlí. Dává se do nich ořech dvojka
to si pamatuju.
My od toho prosince protopili cca 14 000,–(teď asi 10 dní už uhlí došlo, další jsme neobjednávali a topím je v obýváku krbem) a to máme úplně magabyt, navíc nedodělaný, takže pořád máme velké ztráty. Absolutně jsme nešetřili, vytápěli jsme úplně všechno, celý byt(160m2), chodby, pod bytem technickou místnost a šatnu. Všude tak na 23st.C.
Mám porovnání s plynem. Bydlela jsem dřív na privátě, kde jsme topili plynem a pokud topíš pořád, plynoměr se točí takovým tempem, že se ti z toho bude dělat šoufl. Známý protopili v RD 40.000 za sezónu, mají také velký barák. A pokud budeš šetřit, teplo se vůbec nedrží, okamžitě byla všude zima a pak trvá dost dlouho než místnosti zas vytopíš. Navíc, můžu sama potvrdit, 23st.C s plynem není jako 23st.C uhlím nebo dřevem. Z plynu je jakoby studené teplo.
Obsluha. Když bylo -20st.C uhlí vydrželo tak max. 1,5dne. Při menších mrazech tak 2-4dny max. Ale nemůžu říct přesně, manžel to nikdy nevydržel a chodil přikládat po trochách denně.
Popela je relativně málo, popelník vydržel na týden.
Jo a tak 1×týdně manžel kotel vypnul a čistil to, kde probíhá spalování, ale říkal, že je to jednoduchý, že bych to zvládla taky. Během doby, kdy se kotel čistil, v bytě teplota vůbec neklesla.
Skladování uhlí my máme vychytaný. Máme veliký objekt, jen malá část je byt. Vozili nám uhlí v multikáře a tou zajeli až ke kotli a uhlí vysypali hned vedle. Takže nám odpadlo to přesouvání uhlí, což je asi největší vopruz.
Nelaa, díky za podrobné postřehy
Snad ještě jen jakou máte značku kotle a kolik má wattů. My bysme taky chtěli vytápět celý barák (chodby, koupelny, dole, nahoře),ale přesně na metry nevim. Ještě to chcem jet omrknout do Litoměřic na výstavu, tam by ty kotle měli mít, uvažujeme o kotli Ekoefekt.
Nelaa a BaraF napasaly to podstatné, nemám už moc co dodávat. Snad jen jednu drobnost: ví tvůj manžel, že vlhké uhlí má sklon k samovznícení??? Teda ono to bývá spíš takové doutnání, ale rozhodně to není pro bezpečnost domácnosti dobré. Takže ve vlhkém sklepě bych to uhlí neskladoval. Většinou sice chytne uhelný prach, ale opravdu drobné kousky uhlí by mohly taky…
Juraa, to by mě teda nenapadlo,že má vlhký uhlí tendence ke vznícení, to jsem snad ještě ani nikde neslyšela. Manželovi to řeknu a uvidíme. Moc jinou možnost, než skladovat to ve sklepě nemáme. Když jsme se bavili o peletách,tak jsme zas řešili kudy dostanem pytle s peletama do sklepa. Sice nevim jak jsou velký, ale okýnka i dveře mi na to přijdou úzký.
Tohle byla příčina spousty důlních neštěstí, hlavně na Ostravsku a Kladensku. Myslím to tak, že kdyby vám během sklízení do uhlí napšelo (ale muselo by pršet opravdu hodně), tak tento problém může vzniknout… To stejné by hrozilo, kdyby se vám do sklepa začala tlačit spodní voda. Prostě uhlí má být tam, kde se dá dobře větrat.
Ahoj Nelaa, omlouvám se, ale řeším stejný problém jako kolegyně. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi můžeš napsat značku a typ kotle, který máte?
Díky Veronika
Ahoj maminky (a nejen;) )! Nikdo se už nevyjadřuje k tomuto tématu, ale problém je stále aktuální
. Řešíme s partnerem stejný problém - chceme koupit nový kotel, bydlíme na Ostravsku, kousek od Polska. Co polské kotle? Prý levnější při stejné kvalitě. Je to tak?
Věrka
A hoj ten problem mám taky jsou určitě lacinějsi ale každy mi to rozmlouva je pravda co jsem koupil pol. stalo za h…a to bydlím 5km od hranic už tam vubec nejezdím ale kotel me furt láka
No já to slyšela právě naopak, kamarádi jsou spokojení, nemůžu ale potvrdit z vlastní zkušenosti (polský kotel nemám).
Dobry vecer, chtela sem se zeptat, zda nemate nekdo zkusenost, mam automaticky kotel na uhli a ted koukam ze mi to hlasi chybu nizka teplota, a v popelnik neshořele uhli, na taliri tez, jak kdyby se snek zblaznil a furt prikladal, nevite cim by to mohlo byt?
@Zlobísek:)) píše:
Dobry vecer, chtela sem se zeptat, zda nemate nekdo zkusenost, mam automaticky kotel na uhli a ted koukam ze mi to hlasi chybu nizka teplota, a v popelnik neshořele uhli, na taliri tez, jak kdyby se snek zblaznil a furt prikladal, nevite cim by to mohlo byt?
Značka kotle? Buď se ti zbláznila řídící jednotka nabo to máš prostě špatně nastavené (doba přikládání x prodleva).
@Fofrník píše:
Značka kotle? Buď se ti zbláznila řídící jednotka nabo to máš prostě špatně nastavené (doba přikládání x prodleva).
To je vše naprogramovane, jak mi to udělali, značka benekov
@terinka4444 ja sem prisla ke kotli a uz byl sam vypnut.