Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám takovej dotaz, který se sem sice vůbec nehodí, ale třeba se najde někdo, kdo poradí.
Máte někdo zkušenosti s kotlem na uhlí? Myslim takovej s dávkovačem jak stačí přikládat cca jednou týdně. Manžel se pro něj rozhodl,tak bych chtěla vědět jaký jsou dřív, než do toho budeme investovat tisíce.
Děkuji za případné reakce
Nevím podrobnosti,ale my o něm hodně také uvažovali-nakonec ho nemáme z důvodu,že manžel je truhlář -máme dost odpadového dřeva a v tomto kotli dřevo ztopit nelze.Proto máme kotel kombinovaný.
Kdyby nebylo této zkutečnosti určitě bychom ho byli pořídili.
Radil nám to i topenář,který nám topení dělal-dlouholetý známý-sám ho má a všem doporučuje.
Díky za info, tak snad to bude dobrý. Docela jsi mě pobavila, můj manžel je taky truhlář
Ale momentálně to má jako vedlejšák, takže odřezků tolik nemáme.
My ho máme letos 6 let. Ale nedělej si iluze, jedenkrát za týden to nestačí
Teď když je ještě chladněji, max.jednou za dva dny, ale lepší je jednou denně tam zaběhnout a podívat se do násypky. My ho měli za 58000 i s prací, teď bude jistě mnohem dražší ![]()
Dneska pořizovat nový kotel na uhlí? No nevím, ale o ekologičnost Vám asi moc nejde, hlavně, že máte děti zdravé (pokud nejde o vysokoúčinný např. fluidní kotel s odprášením, to ale pro domkáře moc není). My máme kotel na pelety z pilin s podavačem, provozujem asi rok. Provoz prakticky bezobslužný, žádná škvára a pět kýblů popela za sezónu. Dostali jsme dotaci 50 tis., trvalo to sice skoro rok než to zadministrovali, ale prošlo to.
Teď jsou ceny uhlí a pelet srovnatelné, v nedaleké budoucnosti uhlí výrazně zdraží (o spotřební daň nebo eko poplatek.
Ahoj, my mame kotel na uhli, nedovedes si predstavit toho bordelu, nekvalitni uhli a navic eko dan, proto jsem se rozhodla predelat topeni na kotel na pelety, se statni dotaci uplne v pohode…
Holky díky, zkusim ještě s manželem probrat ty pelety.
A jak často se vybírá popel, když se topí uhlím?
Pro vysvětlení: my to teď máme tak, že máme v baráku přímotopy, ale používáme je jen nahoře, dole vytápíme krbem. Je to děsný každý ráno vybírat popel a zatápět ( v obýváku jsme v zimě mívali i 14 st.) a to nemluvim o tom,že když jsme se po víkendu vrátili domu tak tu bylo sotva 10 st. Plánujeme další mimčo a to by nám tu asi zmrzlo ![]()
Popela a škváry je podle kvality uhlí a účinnosti spalování. Teoreticky je nejméně zbytků z koksu, ale leckterý kotel to prostě nedá (všechny plechové a většina litiňáků taky) kvůli teplotě hoření (propálí se nebo popraská termoregulační vyzdívka-šamotky). My měli dříve kotel na černé uhlí (kvalitní ořech) a byla to hrůza, kýbl bordelu denně, prach všude, při zatápění to čudilo, komín se musel 2× za sezonu čistit…
A na hnědé uhlí rovnou zapomeňte, to je sebevražda. Plyn, dřevo, akumulačky (když máš místo na zásobník) nebo tepelné čerpadlo, nic jiného nemá budoucnost.
kláraK píše:
Holky díky, zkusim ještě s manželem probrat ty pelety.
A jak často se vybírá popel, když se topí uhlím?
Pro vysvětlení: my to teď máme tak, že máme v baráku přímotopy, ale používáme je jen nahoře, dole vytápíme krbem. Je to děsný každý ráno vybírat popel a zatápět ( v obýváku jsme v zimě mívali i 14 st.) a to nemluvim o tom,že když jsme se po víkendu vrátili domu tak tu bylo sotva 10 st. Plánujeme další mimčo a to by nám tu asi zmrzlo
Ahoj, nasi ho maji, tak kdyby te to jeste zajimalo, muzu se o vikendu poptat.
Meli to presne jako vy, maji starsi barak, oobr mistnosti (vila v pohranici po Nemcich), nejprve primotopy + krb v obyvaku, ale to absolutne nestacilo, meli jsme tam vzdy psi zimu, do skoly jsem se v zime oblikala nad tim primotopem, kde jsem si nahrivala veci ![]()
Nakonec tata rozvedl po baraku trubky a poridili tento kotel, priklada tam (v zime) tusim 1× za 3 dny, v obyvaku je termostat, kterym se to reguluje, nastavenou maji max teplotu asi 21 nebo 22 st. a pak se kotel/topeni vypne.
Ale cenu porizeni nevim, navazku uhli maji udelanou tak, ze na zahradu zajede nakladak a vzadu maji takovy baracek, kam to potom shazi, moc bordelu tam nemaji…
Co je hodne dulezity, ze v baraku je ted krasny teplo ![]()
ZelvaVeruna, kdyžtak se poptej jak jsou s tím rodiče spokojeni. Já už se tak těšim až bude v baráku všude teplo (i na chodbě), to je sen
Kotel by byl ve sklepě,tak když to bude trochu prášit a kouřit,tak to nebude tak moc vadit.
Původně jsme přemýšleli o plynu, ale manžel se najednou zamiloval do kotlů a nejspíš už s nim nehnu. Já bych brala ten plyn hned, ale při kotli prý ještě nakonec ušetříme.
a kde ho budete skladovat ? my jsme ho skladovali ve sklepě ,ale auto nám ho vysypalo před sklep tak jsme neběhli s lopatama a hurá do práce -jestli to budete mít podobně věř tomu ,že se manžel z lásky ke kotlu na uhlí rychle dostane.
Budeme ho skladovat taky ve sklepě. Viděla bych to tak, že nám ho auto složí někde před barákem nebo maximálně někde na dvorku a manžel naběhne s lopatou a kolečkem a bude házet do sklepa. Já už mu to včera říkala,jaká to bude dřina a odbyl mě s tím, že jednou za rok se to dá
u nás na jsme to sklízeli vždy min.3 manžel to vidí dost růžově sklidit 10metráků(nebo kolik toho budete brát )sám ,odvozit na kolečkách během jednoho dne ,nebo pár hodin ,protože se mu nad hlavou začnou stahovat mračna-to pak bude sakrovat
Musim přiznat,že manžel to fakt asi vidí moc růžově. Říkal, že u babičky skládali s bráchou 50 metráků 2 hodiny. Já jsem v životě uhlí neskládala,tak si to neumim moc představit.
Jinak pelety prý mít nemůžeme, protože potřebují být uskladněné v suchu a my máme ve sklepě vlhko.
tak si hlavně zařid at to nemusíš dělat s ním je to hnusná práce… .spíš do budoucna je to na prd ta ekologie a pak se tahat s uhlím ,třeba až vám bude o 20let víc no ale to už budete mít třeba i jinej kotel
No hlavně at tam máte teplo ,co nejdřív …,já to znám ,když si můj něco vymyslí -tak už mu to taky nikdo nevymluví ![]()