Kouličky ve varlátkách utíkají do třísel

2238
14.9.12 20:51

Kouličky ve varlátkách "utíkají" do třísel

Zdravim vas :mavam: a prosim o radu na nedavne 8m kontrole dr. trosku resila maleho koulicky (omlouvam se za vyraz ale ani nevim jak jinak to napsat :oops: ) jde o to, ze mu velmi casto „utikaji“ nahoru do trisel a nejdou vlastne ani nahmatat a ve varlatcich jsou velmi zridka hmatatelne (vlastne snad jen pri koupani jsou opravdu zretelne)…nikdy jsem toto tedy neresila, ale zda se, ze to dr. zneklidnuje a me tedy zacina taky. Ze ja blba se tehdy nezeptala co to muze pro maleho znamenat :zed: :?: :! a tudiz se ptam vas: Co z tohoto vyplyva? :(
 Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
14.9.12 20:58

Hledej syndrom mizejícího varlete.
Pro malého to může znamenat to, že pokud jsou kuličky vystavené příliš velkému teplu dutiny břišní, může to mít vliv na jejich pozdější funkci. V pytlíku jsou oddělené od těla a potřebují mít nižší teplotu, než je ta tělesná.
Mladší měl jedno varle nesestouplé, v Thomyerce to řeší už na roce života, že prý pak už může to teplo mít vliv právě na jejich pozdější funkčnost a mohou tam nastat nějaké patologické změny.
Vzhledem k tomu, že je máte sestouplé a jenom utíkají, tak kdyby se tak dělo nadále, tak by to asi znamenalo drobný chirurgický zákrok, kde by jim v tom asi nějakým stehem či něčím zkrátka zamezili.
My to teď máme tak, že obě varlata jsou v šourku, ale jsou obě hodně vysoko a bude záležet na tom, jak syn poroste, jestli se budou vytahovat ještě výš, teoreticky by musel ještě na reoperaci.
Neboj se, důležité je, že obě jsou sestouplé, je možné, že se v pytlíku pak už ustálí na stálo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
14.9.12 20:58

Varlátka jsou ty „kouličky“ a ten pytlík je šourek, jen pro upřesnění pojmů ;) Jinak se asi nejlépe zeptat dr., co z toho plyne. Možná to má ještě šanci se upravit samo a poroto to dr zatím neřeší, ale moc nechápu, proč ses nezeptala rovnou jí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1171
14.9.12 20:59

Tak nejdůležitější je, že má varlátka sestouplá v pytlíkovi, to je nejdůležitější ;) Tím tříselným kanálem můžou občas utíkat nahoru, tam to pro ně není uplně to nej prostředí, protože pro správný vývoj spermií musí být varlata v o 4 stupně nižší tělesné teplotě, proto jsou umístěna v šourku. Zatím bych v tom problém neviděla, ale určitě je potřeba to hlídat a sledovat.
Nejdůležitější je, že o tom dr. ví a bude to hlídat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
14.9.12 21:03

Ahoj, nevím jestli vysvětlím dost srozumitelně, ale kluci mají varlátka normálně v bříšku. před porodem sestupují do šourku a dětský lékař by měl na každé kontrole zkoušet jak jsou v tom šourku uložená, jestli volně nemohou cestovat-jestli je cestička zpět do příška uzavřená. Řeší se to proto, že 1,dlouhodobá vyšší teplota=v bříšku způsobuje neplodnost
2,varlátka se mohou při cestování uskřinout (podobné jako kýla)
3,pokud se to dlouhodobě neřeší, mají větší riziko vzniku rakoviny varlat, ale to se tuším týká až zanedbaných puber´táků. Řeší se to jednoduchouoperací- pokud varlátka nesestoupla-zůstala v bříšku, jednoduše se stáhnou a cestička se zašije.- snadné, rychlé, téměř bezbolestné.
Máš dobrou dětskou dr.,– dobře Vás hlídá. ;)
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
14.9.12 21:06

Jo a ještě dodám, že růstem mohou varlátka do šourku=pytlíku ještě sestoupnout a cestička tříselným kanálem se uzavřít sama, jen to chce hlídat a následně případně řašit chirirgicky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
14.9.12 21:10

Musí se to hlídat :) varlátko by v jeden moment mělo již být sestouplé a nikam nemizet, mylím že do 2.roku :think: jinak se dělá operace, varle se snese a tříselný kanál zúží. Můj muž měl nesestouplé jedno varle od narození, operaci mu dělali až v jeho 30ti letech a varle vyndali z dutiny břišní a kupodivu to na jeho plodnost vliv nemělo - viz naše děti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1563
14.9.12 21:20

Ahojky zakladatelko to samé má syn taky, dr. nás už poslala na genetické vyšetření a endokrinologii at maleho vyšetří a UTZ kde se kulky vůbec nachází, protože občas nejsou hmatatelné a pak jam malého přebaluju tak jsou kulky v pytlíku :D tak já nevím :D Ale syndorm mizejícího varlete mě rozesmál :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
14.9.12 21:25

@Pettule69 teď koukám, že google mizející varle skoro nezná - já o tom v podstatě četla jen v jednom článku na Rodině, tam to tak bylo označené :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1563
14.9.12 21:28

@Gladys Tež jsem to taky ted na googlu hledala a našlo mi to jen ten výraz co jsi tady napsala v diskuzi jinak téměř nic… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
14.9.12 21:29

@Gladys ale máš pravdu!!
Ono se to tak opravdu jmenuje. Já se to tak na pediatrii učila- byla to dokonce jedna z maturitních otázek. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
14.9.12 21:32

@Hanulínek ha, děkuji, já se pak vždycky zarazím, že šířím bludy :lol: Holt ani google neví všechno :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
14.9.12 21:43

Toto je ofoceno z mojí osobní učebnice pediatrie (snad se autor nebude zlobit ;) )
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
14.9.12 21:46

Jo a v textech maturitních otázek mám cestují=mizející varle- to pro @Gladys, aby byla v klidu. ;)
Jinak už se mi k ofocenému nevešlo- pokud selže konzervat. terapie, léčí se operačně- to jen aby byl text úplný. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
14.9.12 21:53

Jj je to mizející varle, do 2let je to běžné, ale úderem toho 2.roku se to většinou řeší operativně. Pak je již ohrožena budoucí plodnost.
Samozřejmě horší je, když mizejí obě varlátka, většinou je to ale jen jednostranně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí