Koupě bytu do OV

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5527
8.1.13 23:25

Já si myslím, že pokud je člověk laik, tak čteí smlouvy třeba i 100× dokola nestačí. Chce to právníka, který všechno překontroluje. To se pak člověk nestačí divit, co všechno je možné. Bohužel. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
8.1.13 23:29
@lulje píše:
Já si myslím, že pokud je člověk laik, tak čteí smlouvy třeba i 100× dokola nestačí. Chce to právníka, který všechno překontroluje. To se pak člověk nestačí divit, co všechno je možné. Bohužel. :nevim:

Jo, to je pravda, s tím musím souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
9.1.13 08:25

A nahlédni do katastru nemovitostí (normálně na internetu) na tu konkrétní bytovou jednotku, jestli na ní není nějaký omezení..

• Citovat
  • Upravit
4092
9.1.13 09:30
@lulje píše:
Pořád daň platí prodávající a kupující je ručitelem. Jen se ta daň zvýšila ze tří na 4%. ALe daň platí PRODÁVAJÍCÍ.
Jinak já jsem kupovala byt ani ne před měsícem, tak se, zakladatelko, ptej. Pokud to půjde přes realitku, ještě neznamená, že se nemůže nic stát. Jsou i realitky, které se chovají jako naprostí amatéři. Pro jistotu si zaplať právníka, který ti ověří všechny smlouvy před jejich podpisem. Pro jistotu i smlouvu s realitkou je na místě před jejím podpisem ověřit!!! Ověř si i advokátní kancelář, kam půjdou peníze do úschovy. Je dobré vědět, na kolik je pojištěná a o koho se jedná!
A k těm penězům do fondu oprav: Každý ti sem napíše jinou sumu, protože každý barák je na tom fyzicky jinak. Někdo má opravené stupačky, fasádu, okna atd. už dávno hotové a dluh za opravy je splacen, tudíž bude fond oprav minimální. Někdo má čerstvě po rekontrukci a pak bude platit třeba 3000/měsíc po dobu 15 let a pak se sníží na minimum… Někoho rekonstrukce čekají, tudíž na tom s fondem budou asi taky vysoko. Je dobré si zjistit, jak je na tom dům, ve kterém je ten tvůj byt…
A podívat se na katastr je základ!!!

jee super podkud máš tak čerstvé info tak bych se možná v průběhu procesu na tebe obrátila i o radu pokud něco bude. Pokud by ti to nevadilo tak i přes SZ. Přece jen nechci někomu naletět díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
9.1.13 09:50

Ještě jsem se chtěla zeptat jak je to s koupí družstevního bytu? Na to hypoteka nejde, že? To se musí financovat jen nějak vlastními prostředky nebo pujčkou? nebo jak? díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
9.1.13 13:19

@mikky Klidně se zeptej. CO budu vědět, s tím poradím ;) O družstevních bytech nic nevím. Kupovala jsem byt v OV.
Před chvílí jsem přišla z katastru a smlouvu se zápisem mám ještě teplou :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.1.13 14:28
@mikky píše:
Ještě jsem se chtěla zeptat jak je to s koupí družstevního bytu? Na to hypoteka nejde, že? To se musí financovat jen nějak vlastními prostředky nebo pujčkou? nebo jak? díky :)

Stavební spořitelna České spořitelny (jinak řečeno „Buřinka“) nabízí na svých stránkách hypotéku na nákup družstevního bytu, ale už na první pohled je tam jedna podmínka - byt musíš do 12 měsíců získat od OV (následný převod). Takže je potřeba si zjistit, jestli bude převod možný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
9.1.13 14:37

@mikky my kupovali DB vloni. Pokud bys toho chtěla vědět víc, písni SZ.
Na byťáku jsme si vyběhali převod do osobního vlastnictví, ale trvalo to téměř půl roku.
Byt jsme kupovali na hypotéku, toho půl roku nám ručili mí rodiče svým RD (takžee jsme platili odhadce na RD), po převodu do OS jsme si převedli ručení tím bytem (opět jsme platili odhadce, tentokrát na byt, cca 4tis, + 4tis bance za povolení změnu hypotéky)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
9.1.13 16:20
@lulje píše:
@mikky Klidně se zeptej. CO budu vědět, s tím poradím ;) O družstevních bytech nic nevím. Kupovala jsem byt v OV.
Před chvílí jsem přišla z katastru a smlouvu se zápisem mám ještě teplou :dance:

gratuluju :palec: taky bych kupovala do OV

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
253
9.1.13 18:38

Určitě bych chtěla dát právníkovi přečíst smlouvu ještě před podpisem rezervační smlouvy (pokud ji teda realitka chce a to většinou chce), dobrý právník by měl vychytat všechny nedostatky, trvala bych na tom, že 4% daň z převodu nemovitosti bych rovnou poslala na účet finančního úřadu, pak taky ty termíny předání a konkrétní stav bytu při předání, jak se budou řešit přepisy elekřiny, plynu… K samotnému bytu - určitě bych se zašla na něj podívat v různé denní doby (jak jde slunce, jaký je tam hluk, jak je místo k parkování…). Mě se například stalo, když jsme hledali byt, že jsme se byli podívat dopoledne, to bylo tichoučko, prázdné parkoviště, ale k večeru se mezi domy scházeli puberťáci a dělali kravál :evil: ale parkovat se dalo i večer :) No je toho docela hodně, určitě bych nespěchala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
9.1.13 21:53
@kiera píše:
Určitě bych chtěla dát právníkovi přečíst smlouvu ještě před podpisem rezervační smlouvy (pokud ji teda realitka chce a to většinou chce), dobrý právník by měl vychytat všechny nedostatky, trvala bych na tom, že 4% daň z převodu nemovitosti bych rovnou poslala na účet finančního úřadu…

Ta daň se platí většinou tak, že kupující pošle celkovou sumu na účet advokáta, u kterého je potřeba mít taky smlouvu o úschově (je dobré vědět, jestli bude zřizovat zvláštní účet, nebo jestli má jeden univerzální atd…podle toho řešit, kdo za vdení účtu bude platit, jak to je s úroky atd…). Advokát z této sumy uvolní peníze na daň z převodu a prodávající dostane zbytek - tedy celkovou sumu mínus 4%. Nemůže tak dojít k tomu, že by hrozilo, že daň nezaplatí, tudíž odpadne kupujícímu další starost.
Jinak nepodepisovat nic bez vlastního právníka. Realitkám bych v tomto nevěřila. Takže i rezervační smlouvu určitě nechat zkontrolovat!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí