Vypláceli jste sourozence?

Anonymní
2.1.13 20:29

Vypláceli jste sourozence?

Ahoj všichni,

v prvé řadě se omlouvám že píši anonymně ale chodí sem rodina takže víte jak…
Nicméně jsme dva sourozenci, bratr má postavený vlastní dům a já bydlím v bytě. Naši zůstali v domě který před cca 20 lety postavili sami dva. Dům je hodně veliký, 2 generační, za pár let bych se domů zase ráda vrátila natrvalo. Jak to tak ale bývá je asi logické, že můj bratr po mě bude chtít nějaké peníze když už mi tak velký dům jednou zůstane. Já ale nabízím to, že se postarám o rodiče až bude potřeba. Měl jste to někdo taky tak? Jakou částkou jste druhé sourozence vypláceli?? Nebo jak se obvykle řeší daná situace…
Moc děkuji za odpovědi. :kytka: :mavam: ;)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4885
2.1.13 20:32

Nás čeká něco podobného, zatím nevím, ale kamarádka takhle vyplácela svoji sestru. Šla do vily 6+1 se zahradou a sestře dala 2 800 000.
Prodala svůj byt za 3 500 000 a ještě jí zbylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
2.1.13 20:38

Nevyplaceli jsme nikoho, záleží jak se rodina dohodne, pokud je dům např. darovaný tak se nikdo nevyplácí. To jak za života naloží rodiče s majetkem je jejich právo. Pokud máte dohodu, že dům zůstane a vyplatíš sourozence pak by bylo dobré toto dle mého někde sepsat a vypořádat, aby pak po smrti rodičů nenastaly komplikace. U nás zněla dohoda věcného břemene a postarání se a přesto by sedřeli strýčkové kůži, ale vše bylo ošetřeno darovací smlouvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47103
2.1.13 20:54

A rodiče se na to dívají jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
2.1.13 21:15

Zrovna předevčírem manžel vyšiloval, že bude muset za života vypořádat obě naše děti. Máme byt a manžel chalupu. No dělal z toho kovbojku, že sepíše závěť, pokud se děti nedohodnou na vyplacení poloviny toho druhého, který v bytě příp. zůstane a to z aktuální odhadní ceny při úmrtí posledního rodiče, potom do určitého data od úmrtí se byt musí prodat. Do penálu se zatím nechystám, jsme poměrně mladí 32 a 37 let :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.1.13 21:16

Pokud by ti rodiče dům darovali, patří jen tobě, dar nespadá do SJM (spol. jmění manželů) a oni neplatí ani žádnou darovací daň. V rámci dobrých vztahů a pokud by bratr požadoval peníze, udělá se odhad nemovitosti a měla by jsi dát bratrovi rovnou polovinu toho, na jakou částku dům ocení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9868
2.1.13 22:32

Moje mamka svymu brachovi svoji polovinu domu po rodicich darovala. takze ho jednou zdedi moje sestrenice a ja i moje sestra mame smulu. na druhou stranu mame v rodine velmi dobre vztahy a strejda se o ten barak a o stale zijici babicku stara, takze nas to nijak zvlast netrapi.

Muj manzel vyplacel svyho brachu z jejich rodneho domu, a podle me na tom bracha dost vydelal, krome penez, za kterysi zrenovovali maly domecek, ziskal i pozemek a lesy, no a my mame starej stolelj barak jako krava velkej, do kteryho jen tlacime penize a navrch jako bonus tady mame na doziti jejich rodice.

jako nic proti rodicum, ale rasi bych tu variantu, kterou dostal svagr :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
2.1.13 22:45
@Anonymní píše:
Jakou částkou jste druhé sourozence vypláceli?? Nebo jak se obvykle řeší daná situace…
Moc děkuji za odpovědi. :kytka: :mavam: ;)

Vyplacená částka záleží na hodnotě domu, na domluvě a na spoustě jiných okolností. Někteří rodiče na dítě, které s nimi bydlí dům třeba přepíšou a oni druhému sourozenci neplatí nic. Někdo si nechá udělat odhad domu a chce aby ten co mu dům zůstal vyplatil polovinu sourozenci. Někdo si nechá přepsat jen půlku domu a druhou část nechá sourozenci (to mi přijde dobré, na co Ti budou dvě bytové jednotky? Když už bych chtěla bydlet v dvougeneračním domě - což bych nikdy nechtěla :lol: tak bych chtěla jen půlku..) a stou ať si sourozenec dělá co chce :). Nebo se taky můžete domluvit na nějaké „symbolické“ částce.. nejvíce záleží na tom, jak si to budou přát rodiče, a jak si to představuje sourozenec..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
2.1.13 22:49

Nejlepší varianta pro zachování dobrých rodinných vztahů mi přijde, pokuď je to možné, prodej nemovitosti a rozdělení částky napůl (mezi všechny zúčastněné).
Vyplácení a vše okolo většinou v rodině nedělá dobrotu.

Příspěvek upraven 02.01.13 v 22:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.1.13 22:50

Tak tví rodiče mají dvě děti, to znamená, že by měli dostat stejným dílem a né že tobě dají barák a bratra os… protože si postavil svůj barák.
Je to celkem sprosté, my budeme mít tři děti a náš majetek dostanou rovným dílem, né že jeden dostane barák a dva si obližte prsty :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.13 22:50

U nás to bylo tak, že jsme si s manželem postavili domek vlastní a v baráku zůstal brácha.
Udělali jsme to tak, že jsme sepsali smlouvu, jako že nás brat vyplatil milionem a půl.
Nikdy by mě nenapadlo po bratrovi chtít peníze za to, že zůstane doma na baráku.
Jsem ráda, že tam zůstal, že je o dům postaráno a že se starat nemusím já. Naši si dům postavili sami a dost se na něm nadřeli, tak bych určitě nechtěla aby schátral nebo aby se můj rodný domov musel prodat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.1.13 22:58

U nás to bylo tak že jsme si opravili patro u manželových prarodičů a oni potom přepsaly celý barák na manžela protože bydlíme na vesnici, stejně sem nikdo bydlet nechtěl. Mělo to být tak že jsme měli vyplatit prarodičů děti-tedy strýce a manželovu maminku. Maminka se peněz vzdala a se strýcem jsme se domluvili na rozumné částce, že budeme splácet jak budeme mít peníze, po částech ani žádý časový omezení jsme neměli :potlesk:.Sepsali jsme to, všechno v pohodě a dům už je splacený :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
12936
3.1.13 16:46

Moji rodiče bydlí ve velkém domě postaveném prarodiči. O prarodiče se starají, protože druhý sourozenec bydlí daleko, je to přirozené. Zatím se jedná o dovážení do nemocnice, různé zařizování, které už je na starší lidi moc složité. V budoucnu to bude možná náročnější.
Dům je v tak drahé čtvrti a je tak velký, že i když celý život šetřili, tak nějaké vyplácení nepřichází v úvahu. Dům se bude muset prodat. Sourozenec má bydlení zajištěné.
Přesto by rodiče ani omylem nenapadlo, že za tuto péči o rodiče nebudou muset vyplácet. Musela bych být hodně za vodou(což sourozenec není), aby toto prošlo. Vztahy máme dobré, ale aby jeden splácel hypotéku a druhý pak přišel k domu za starání se o rodiče, které možná bude a možná taky nebude náročné, to je opravdu mimo.
Myslím si, že vzhledem k dobrým vztahům, budou mít naši třeba hodně dlouhou dobu na prodej domu, aby to bylo výhodné a bylo možné si pořídit vlastní bydlení.
Podotýkám, že do domu vrazili i dost peněz, ale to je přirozené, když tam bydlí, přece to nenechají chátrat proto, že to jednou nebude celé jejich. Když se o to budou starat, tak bude i lepší prodejní cena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
3.1.13 17:03

Mě se líbí, jak si případní dědicové majetek rozdělují ještě za života majitelů - rodičů. Jen málokomu dojde, že taky nemusí dostat nic. Rodiče můžou dům darovat komukoliv, prodat ho a dožít v něm, prohrát ho v kartách nebo automatech atd atd.

Nikdo nemá na ničí majetek právo - jen majitelé. Ostatní musí počkat, jestli na ně něco zbyde. A jestli rodiče dají majetek jednomu z dětí za opatrování nebo za cokoliv jiného, tak už s jim ho po smrti rodičů n i k d o nevezme. A někomu se možná bude zdát mimo, že jeden platí hypotéku a druhý dostane dům. Nikdy bych nepočítala stím, že něco zdědím a že bych měla co. Jestli bude, tak bude, jestli nebude, oběsit se nepůjdu a sourozenecké vztahy si ničit nebudu.

• Citovat
  • Upravit
5527
8.1.13 23:31

Nečetla jsem ostatní. Ale jak to bude u nás? Ať se do domu po rodičích přestěhuje kdokoli z nás tří sourozenců, určitě po něm nebudou ti zbylí dva nic chtít. Rodiče ctíme a vážíme si jich, tudiž ctíme i jejich rozhodnutí. Nevím, jak je to u vás, zakladatelko, ale pokud vztahy nejsou úplně OK, pak bych rodiče poprosila, aby situaci řešili, dokud jsou naživu. A pokud jsou vaše sourozenocké vztahy zatím OK, nedopusťte, aby je zničil jeden blbý barák po rodičích. Přeju hodně štěstí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí