Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Přeji všem hezkým večer,
chci se zeptat na radu. Bydlím s manželem už 8 let u rodičů ve dvougeneračním domě a postupně jsme si svoje patro zrekonstruovali. Můj tatínek chtěl celý dům napsat na nás s manželem, protože jinak všichni sourozenci nějak bydlí. Nicméně jsme se domluvili na tom, že to není úplně férové a svým sourozencům jsem nabídla, že se s nimi finančně vyronám. Odhad nemovistosti vyšel okolo 4,5 milionu, nakonec bych byla jedinou majitelkou domu, o oba rodiče bych byla povinna se postarat a vyplatit sourozence, kteří se majetku nevzdali, požadují předběžně částku 1,1 mil. dohr. Jak jste řešili podobnou situaci třeba vy? Příjde vám takové vyrovnání v pořádku? Samozřejmě mám strach z toho, že postarat se o 2 rodiče může a nemusí být hodně náročné a v podstatě k tomu hypotéka milion. Jsem mimo mísu nebo je to takhle fér? Díky za vaše názory.
mám to podobně, akorát jsou to rodiče mojeho manžela, a jsou to pěkné be…e, takže se radši odstěhujem ![]()
Příspěvek upraven 07.04.14 v 08:06
U nás to bylo tak… za bratra naši zaplatili za 13 let cca 1,3 mil na dluzích dotování atp, ještě ze něj budou 2 roky splácet úvěr po 5tis.. já jsem na to konto dostala darem před 4 lety barák, ve kterém žijí rodiče, vzala jsem si hypo a nastavila půlštok… bratr už nedostane nic holt peníze si vybral a v poslední době vybral našim i zlato
bez jejich vědomí…takže je si ce uražený až za hrob, ale má smůlu… holt u nás dobré vztahy nejsou a nebudou díky tomu jak se chová
@Lejaa no to sice ne, ale určitě to nezačne tak, že budou potřebovat pomoct 24/7. Prostě mi přijde šílený nad tím takhle dopředu přemýšlet ve stylu kdo má barák se stará a platí případnou péči.
@květ_bezu píše:
@Lejaa no to sice ne, ale určitě to nezačne tak, že budou potřebovat pomoct 24/7. Prostě mi přijde šílený nad tím takhle dopředu přemýšlet ve stylu kdo má barák se stará a platí případnou péči.
Tobě to možná přijde šílený, ale kdo má starší rodiče tak chápe. Nejde o to je „živit“, ale poskytnout klasickou pomoc s věcmi, které už třeba od určitého věku zvládat nebudou. Jako je mytí oken a blablabla… tisíc věcí.
A upřímně už vidím své bratry a jejich ženy, jak jsou nažhavený a jedou našim okopat zahrádku.
@lulje píše:
Nečetla jsem ostatní. Ale jak to bude u nás? Ať se do domu po rodičích přestěhuje kdokoli z nás tří sourozenců, určitě po něm nebudou ti zbylí dva nic chtít. Rodiče ctíme a vážíme si jich, tudiž ctíme i jejich rozhodnutí. Nevím, jak je to u vás, zakladatelko, ale pokud vztahy nejsou úplně OK, pak bych rodiče poprosila, aby situaci řešili, dokud jsou naživu. A pokud jsou vaše sourozenocké vztahy zatím OK, nedopusťte, aby je zničil jeden blbý barák po rodičích. Přeju hodně štěstí!
Přesně tak. My jsme tři sestry, které by se vždycky normálně domluvily. Bohužel né všichni tři naši chlapi jsou stejného mínění, takže aby jednou v budoucnu nevznikl problém, který by naši rodinu rozdělil, napsali naši rodiče dvougenerační dům (podotýkám přes 50 let starý) mojí sestře, která tam s nimi se svojí rodinou bydlí a která mě a druhé sestře dle dohody vyplatila 300tis. Dům potřebuje nemalou investici na rekonstrukci (střecha, okna, zateplení, topení), takže se sestra s manželem zadluží stejně tak, jako my co splácíme hypotéku na náš domeček. Pokud by se vyplácení řešilo třetinami s odhadu, bylo by to absolutně nereálné. Dům stojí ve městě a poslední odhad (po smrti babičky) jen pozemku se zahradními stavbami byl 1,5mil. plus dvougenerační dům 2mil. No, kde by na to a na rekonstrukci sestra vzala.. Navíc je v darovací smlouvě věcné břemeno - naši rodiče, takže jsme rádi, že o ně bude v budoucnu moc dobře a láskyplně postaráno, protože my bydlíme 100km daleko. Před nedávnem se pustili do rekonstrukce a když to tak sleduji, myslím, že zlatě je postavit si z gruntu nový dům.. A co si budeme povídat, i když jsou vztahy v naší rodině výborné, nikdo mi nevymluví názor že staří s mladými by prostě bydlet neměli.. ![]()
@Lejaa tak právě s mytím oken, zahrádkou, týdením nákupem, odvezením k doktorovi a čímkovi podobným nevidím problém. Ale každý to má jinak, mě by hanba fackovala, nechat vše na ségře a navíc, taky chci rodiče vídat a že jim u toho pomůžu? Tím líp, aspoň jim vrátím jejich péči.
@reliska píše:
Přesně tak. My jsme tři sestry, které by se vždycky normálně domluvily. Bohužel né všichni tři naši chlapi jsou stejného mínění, takže aby jednou v budoucnu nevznikl problém, který by naši rodinu rozdělil, napsali naši rodiče dvougenerační dům (podotýkám přes 50 let starý) mojí sestře, která tam s nimi se svojí rodinou bydlí a která mě a druhé sestře dle dohody vyplatila 300tis. Dům potřebuje nemalou investici na rekonstrukci (střecha, okna, zateplení, topení), takže se sestra s manželem zadluží stejně tak, jako my co splácíme hypotéku na náš domeček. Pokud by se vyplácení řešilo třetinami s odhadu, bylo by to absolutně nereálné. Dům stojí ve městě a poslední odhad (po smrti babičky) jen pozemku se zahradními stavbami byl 1,5mil. plus dvougenerační dům 2mil. No, kde by na to a na rekonstrukci sestra vzala.. Navíc je v darovací smlouvě věcné břemeno - naši rodiče, takže jsme rádi, že o ně bude v budoucnu moc dobře a láskyplně postaráno, protože my bydlíme 100km daleko. Před nedávnem se pustili do rekonstrukce a když to tak sleduji, myslím, že zlatě je postavit si z gruntu nový dům.. A co si budeme povídat, i když jsou vztahy v naší rodině výborné, nikdo mi nevymluví názor že staří s mladými by prostě bydlet neměli..
závidím vám vztah se sestrami. Já mám dva hladové bratry a ty nějaké zadlužení za rekonstrukci nezajímá. Náš dům je na tom asi tak jako ten po vašich rodičích. Kdyby nezasáhl můj otec, bratři by si klidně a bez špatného svědomí nechali dát každý 1,5 mil. což by pro nás znamenalo hypo na 3 mil. a s rekonstrukcí bysme se mohli rozloučit.
@květ_bezu píše:
@Lejaa tak právě s mytím oken, zahrádkou, týdením nákupem, odvezením k doktorovi a čímkovi podobným nevidím problém. Ale každý to má jinak, mě by hanba fackovala, nechat vše na ségře a navíc, taky chci rodiče vídat a že jim u toho pomůžu? Tím líp, aspoň jim vrátím jejich péči.
Však já ti to neberu, jen jde o tom, že když někdo bydlí 50 km nebo 100 km daleko, tak asi těžko bude rodičům vozit nákupy.
@květ_bezu píše:
Také ale musíš zohlednit, jak už tu někdo psal, partnery. Ne každý partner to vidí stejně jako ty, tj. jako dítě svých rodičů.
Navíc je rozdíl udělat něco jednou týdně a pro svůj dobrý pocit a tím, být neustále s rodiči a každodenně se starat. Zejména pak, když se dostaví skutečná nemohoucnost.
@květ_bezu píše:
Mě vyplácela ségra, mamka to zpočítala úplně šíleně, takže sem dostala mnohem míň, ale nějak to neřeším. takže je to na dohodě. Ale určitě vemte odhadní cenu před úpravami. Pak ještě záleží, zda budete vyplácet z odhadní ceny, nebo z ceny obvyklé - ta je mnohem nížší a kdybyste dům prodali, tak si v podstatě podělíte tuto částku, takže mi přijde fér to počítat z této. Pro zajímavost, přítel třeba nedostal nic a jeho brácha celý dům a nikdo žádné vyplácení neřešil ani řešit nebude. Akorát nechápu to starání se o rodiče. Pro mě to, že v baráku nejsem, neznamená, že se o ně nebudu starat, až bude třeba. Jestli to tak někdo má, tak je v mých očích fakt pí…
Myslim, ze jsi to ponekud obratila - jde spis o to, ze kdo s rodici bydli, nese vetsinou hlavni cast toho „starani se“ - proste z praktickeho hlediska to dava vetsi smysl. Moje teta (mamky segra) takhle pecuje o babicku, zije s ni v byte, oba sourozenci se sveho podilu vzdali, teta byt zdedi…mamka nebydli ani moc daleko, samozrejme tam pravidelne chodi, babicku „pohlida,“ kdyz je potreba (ma uz trochu stareckou demenci) atd, ale proste toho logicky dela mene, nez teta, ktera s ni sdili jeden byt. Vsem to tak nejak pripada logicke a fer ![]()
U nas v rodine se stryc staral posledni rok o baabicku, pece byla narocna, on to taky nikdy nezapomnel zminit. Pri cele jeho peci si babicka zlomila nohu v krcku, nasledovala klasicka procedura- operace' nemocnice, a priserna LDN, kde nakonec zemrela na zapal plic. Za to dostal byt po babicce. Oba jeho sourozenci se toho bytu vzdali, jako za tu peci. Ted si stryc jeste stezuje, ze bude muset byt renovovat. Nejlepe, kdyby mu na to nasi pujcili, a to jim jeste visi hodne penez uz asi deset let. Podotykam, ze babicka za sveho zivota do strejce nasypala hodne penez…ale dohodli se holt tak a tak to je. Me to treba prijde postavene na hlavu. Babicka byla dost dlouho pri sile a pomahala strycovi s detma a financne, tak by mi prislo logicke, ze se postaral…ale on si frajer za to proste vzal byt. Byt je na docela dobre adrese v sirsim centru Prahy.
Anonymní myslím, že sourozenci nechtějí moc u nás to bude složitější, my jsme s manželem postavili a barák jeho rodičů by měl dostat švagr, jenže ten se nestará o nic a o nikoho, takže zatím tam veškeré větší opravy a investice platíme my a švagrovi nejspíš spadne do klína barák ![]()
@Anonymní píše:
Anonymní myslím, že sourozenci nechtějí moc u nás to bude složitější, my jsme s manželem postavili a barák jeho rodičů by měl dostat švagr, jenže ten se nestará o nic a o nikoho, takže zatím tam veškeré větší opravy a investice platíme my a švagrovi nejspíš spadne do klína barák
A tchanovci to nevidi? Zase nejaka spravedlnost by mela existovat…
@jaaaaaana píše:
A tchanovci to nevidi? Zase nejaka spravedlnost by mela existovat…
vadí mu to, jenže švagr se choval normálně dokud nezjisti, že dostane barák pak otočil, tchán řekl, že to bude řešit, jenže nic nepoví takže se ukáže časem zatím nezbývá než v podstatě platit provoz dvou baráků ![]()