Vypláceli jste sourozence?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
451
7.4.14 15:56
@Lejaa píše:
závidím vám vztah se sestrami. Já mám dva hladové bratry a ty nějaké zadlužení za rekonstrukci nezajímá. Náš dům je na tom asi tak jako ten po vašich rodičích. Kdyby nezasáhl můj otec, bratři by si klidně a bez špatného svědomí nechali dát každý 1,5 mil. což by pro nás znamenalo hypo na 3 mil. a s rekonstrukcí bysme se mohli rozloučit.

To je mi líto. Ale znám kolem sebe spoustu lidí, co mají peníze až na prvním místě :-( V takovém případě by bylo asi ideální dům prodat a peníze rozdělit rovným dílem.. I když já bych asi také nechtěla, aby v mém „rodném“ domě bydleli cizí lidé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.14 11:46

DĚKUJI všem za reakce a jejich názory! Mám 4 sourozence, z toho 2 se vzdali nároku na vyrovnání úplně. Samozřejmě dům průběžné úpravy potřebuje - není zateplený, nemá vyměněná všechna okna. Moc si nedokážu představit jak bych dopředu předběžně finančně vyhodnotila kolik mě bude péče o oba rodiče stát. Je to opravdu náročné to dopředu vyhodnotit. Chtěla jsem vědět, jestli odpovědnost za dochování rodičů a k vyplacení 1,1 mil. sourozencům, když budu majitelkou domu, který by se teď aktuálně dal prodat za 4,5 mil., je v obecnosti fér nebo ne. Chtěla jsem slyšet názory nezaujatých osob.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.4.14 11:50
Děkuji za obsáhlý komentář. Nedokážu si ale právěže představit jak dopředu spočítat náklady na péči o rodiče. Jinak plně souhlasím, neděsíte mě, vidím to realisticky.
@LadyLada píše:
Vypadá to, že jsi už usnula. Předpokládám tedy, že se jedná o 2 sourozence, tedy bez ohledu na danou situaci byste každý měl nárok na třetinu, tj. 1,5 mil. k dnešnímu dni. Sourozenci by se tedy vzdali k dnešnímu dni cca 70 % svého nároku, tj. vzdali by se něco kolem milionu každý.
Nějaký odhad nákladů na péči o rodiče se dá lehce spočítat. Je třeba ale zodpovědět si na několik dalších otázek:
  • Je v odhadu již zohledněna vaše rekonstrukce? Dělali jste i střechu či jiné rekonstrukce, které se vztahují k celému domu, popř. máte nějaké další takové v brzké době v plánu? Pokud byte něco takového plánovali, či do budoucna museli udělat a hradit ze svých peněz, zaplatíte to i za sourozence, kteří by se měli na takových opravách rovněž podílet, neboť to je domov rodičů. Takže i tyto nutné či plánované opravy jsou v ekvivalentním poměru nákladem k započtení.
  • Ono starat se o dva rodiče je obrovský závazek. Počítáš s variantou, že bys kvůli tomu i nepracovala? Čili tvůj případný výdělek, kterého se vzdáš, je tzv. náklad obětované příležitosti, tj. do výpočtu celkových nákladů musíš započítat tvoji případně ušlou mzdu, klidně dej průměrný výdělek + nějaký koeficient, o který se může plat do budoucna zvyšovat (např. o % inflace)
  • Pokud bys péči sama nezvládala a bylo by nutné rodiče umístit do nějakého institucionálního zařízení, která se doplácí (a čím dál více), budete mít na to případně peníze? Je nutné všechny případné náklady počítat dvakrát. Jedná se o dva rodiče.
  • Kolik let je rodičům?
  • Jaké jsou současné nebo předpokládané důchody rodičů?
  • Jsou již nyní nemocní, jaké sumy hradí za léky? atd…

Hoď si to do excelovské tabulky a vypočítej si několik varinat na 10, 15, 20, 30… let. Vylezou ti nějaká čísla a uvidíš sama. Uděláš si alespoň nějakou obecnou představu.

Osobně si nemyslím, že je to nějaké terno. Nesete velké riziko, že nebudete schopni finančně plnit nabrané závazky (vůči bance, vůči rodičům) a můžete se dostat do situace, kdy bude nutné dům prodat a vzniklé závazky (u)hradit. Je proto nutné posoudit také likviditu (prodejnost) domu i za pár let. Tuhle skutečnost (riziko) byste v nákladech měli rovněž zohlednit. Dále je třeba zohlednit psychický nápor, který budete jednou podstupovat, až rodičům začnou ubývat síly a bude skutečně třeba se o ně starat a řešit jejich péči. Nastat může všelicos. Nechci tě strašit, jenom aby sis uvědomila, že zatímco ty (a tvoje rodina) budeš psychicky sedřená (pravděpodobně i fyzicky), tví sourozenci a jejich rodiny budou tohoto zcela ušetřeni, budou v klídku a pohodičce.

Na závěr musím říct, že schvaluji tvoji snahu se se sourozenci vyrovnat. Pořádek dělá přátele a vyhnete se tak budoucím sporům a tahanicím o dům. Jistě mají nárok na nějaký podíl, jehož velikost závisí na vašich očekávaných budoucích nákladech a rizicích.
  • Citovat
  • Upravit
1120
18.12.16 08:26

Zdědit starý dům a někoho vyplácet to bych opravdu nechtěla, to bych raději byla ta vyplácená, nicméně mám v sobě natolik slušnosti že jsem se toho vzdala. Staré domy jsou danajským darem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.18 11:42

Souhlas

Naprosto souhlasím.Pozůstalé děti či potomci by se měli o všechno dělit napůl rovným dílem.Mohlo by taky nastat,že se to jednomu z nich nebude líbit a KDOVÍCO udělá tomu druhému.Tohle se již několikrát stalo a stane,a věřte,že náš národ je mstivej hodně.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.8.18 20:57

Vyrovnání mezi sourozenci
Ahoj, mám dotaz, počítám už dva dny, až mi z toho jde hlava kolem. Třeba jste někdo řešil podobnou situaci, tak mi poradíte.
Moji rodiče měli byt a RD po prarodičích. Před pěti lety, když jsme s manželem kupovali dům, scházely nám peníze, a proto rodiče byt (v té době poněkud nevýhodně) prodali a dali nám 500 tis.
Moje sestra nyní přišla s tím, že by chtěla RD po prarodičích a že mě vyplatí. Rodiče souhlasí s tím, že jí dům darují a my ať se dohodneme mezi sebou, abychom žádná nebyla tratná. Dům má odhadní cenu 2 miliony. Jak to spočítat? Kolik mi má sestra dát? Myslela jsem, že od hodnoty domu odečteme 500 tisíc i pro sestru (neboť já jsem již předtím stejnou částku dostala) a zbytek vydělíme napůl, tedy od sestry dostanu 750 tisíc. Sestra tvrdí, že kvůli tomu, že byt se prodal nevýhodně, mělo by se od částky, kterou mi má vyplatit, odečíst ne 500 tisíc, ale procentuálně stejná částka, která by se z bytu získala, kdyby se prodal dnes. Tj. třeba 800 tisíc. Řešil jste někdo stejnou situaci, kdy někdo už něco dostal dříve? Ráda bych, aby se to vyřešilo spravedlivě pro obě, ale fakt už nevím.

• Citovat
  • Upravit
5084
21.8.18 06:47
@Anonymní píše:
Ahoj, mám dotaz, počítám už dva dny, až mi z toho jde hlava kolem. Třeba jste někdo řešil podobnou situaci, tak mi poradíte.
Moji rodiče měli byt a RD po prarodičích. Před pěti lety, když jsme s manželem kupovali dům, scházely nám peníze, a proto rodiče byt (v té době poněkud nevýhodně) prodali a dali nám 500 tis.
Moje sestra nyní přišla s tím, že by chtěla RD po prarodičích a že mě vyplatí. Rodiče souhlasí s tím, že jí dům darují a my ať se dohodneme mezi sebou, abychom žádná nebyla tratná. Dům má odhadní cenu 2 miliony. Jak to spočítat? Kolik mi má sestra dát? Myslela jsem, že od hodnoty domu odečteme 500 tisíc i pro sestru (neboť já jsem již předtím stejnou částku dostala) a zbytek vydělíme napůl, tedy od sestry dostanu 750 tisíc. Sestra tvrdí, že kvůli tomu, že byt se prodal nevýhodně, mělo by se od částky, kterou mi má vyplatit, odečíst ne 500 tisíc, ale procentuálně stejná částka, která by se z bytu získala, kdyby se prodal dnes. Tj. třeba 800 tisíc. Řešil jste někdo stejnou situaci, kdy někdo už něco dostal dříve? Ráda bych, aby se to vyřešilo spravedlivě pro obě, ale fakt už nevím.

Chtít tady radu je podle mne nanic. Prostě se musíte dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.18 07:05
@Anonymní píše:
Moje sestra nyní přišla s tím, že by chtěla RD po prarodičích a že mě vyplatí. Rodiče souhlasí s tím, že jí dům darují a my ať se dohodneme mezi sebou, abychom žádná nebyla tratná. Dům má odhadní cenu 2 miliony. Jak to spočítat? Kolik mi má sestra dát? Myslela jsem, že od hodnoty domu odečteme 500 tisíc i pro sestru (neboť já jsem již předtím stejnou částku dostala) a zbytek vydělíme napůl, tedy od sestry dostanu 750 tisíc. Sestra tvrdí, že kvůli tomu, že byt se prodal nevýhodně, mělo by se od částky, kterou mi má vyplatit, odečíst ne 500 tisíc, ale procentuálně stejná částka, která by se z bytu získala, kdyby se prodal dnes. Tj. třeba 800 tisíc. Řešil jste někdo stejnou situaci, kdy někdo už něco dostal dříve? Ráda bych, aby se to vyřešilo spravedlivě pro obě, ale fakt už nevím.

To, co navrhuje, je blbost.
Vydělila bych cenu napůl napřed a poté odečetla těch 500 tisíc.
Ale abych byla upřímná, ten dům má vážně hodnotu pouze 2 miliony? To musí být skoro zboř? Řešíme v rodině situaci s vyplacením, i když nikdo nic předem nedostal, dům má odhadní hodnotu 8 mil., ale tržní je přes deset.
Nakonec se to bude muset řešit prodejem celé nemovitosti.

• Citovat
  • Upravit
5084
21.8.18 07:19
@Anonymní píše:
To, co navrhuje, je blbost.
Vydělila bych cenu napůl napřed a poté odečetla těch 500 tisíc.

A když s tím sestra nebude souhlasit, tak co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.18 07:29
@Luboš P píše:
A když s tím sestra nebude souhlasit, tak co?

Tak nic, chce to sestra ne ona.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.8.18 12:00

Jde mi hlavně o to, jestli odečítat částku, kterou jsme skutečně dostali před pěti lety, tedy 500 tis, nebo tu hodnotu, kterou by jsme z bytu domu dostali dnes. Tj. aby sestra nebyla tratná tím, že byt se prodal pod cenou. Kdyby se totiž prodával dnes, jeho hodnota by byla o třetinu vyšší.

Hodnota domu je zhruba kolem 2 milionů - je to starší domeček, i když v zachovalé stavu, tak na malém městě Domky se tu tak pohybují.

• Citovat
  • Upravit
5084
21.8.18 12:31

Tak jednoduše: vy jste dostali 0,5 mil Kč, sestra dostane domek za 2,0 mil. Kč, tj. dohromady 2,5 mil. Kč. Tedy každý by měl dostat 1,25 mil. Kč, takže sestra by vám měla vyplatit 0,75 mil. Kč. Ovšem tyto počty jsou na nic, když se nedohodnete. Dá se namítat, že domek má hodnotu nižší, že hodnota peněz je díky inflaci jiná atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.8.18 20:21

Vyplatit sourozence či švagrovou

Raději bych vyplatil rodinu švagrové,protože její synátoři jsou mafiáni a jak už se nejednou zmínili,tak pokud nedostanou polovic ze všeho,tak nebude mít nikdo nic.Proto je na řadě tato spravedlnost a vyplatím ji.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.9.21 23:50

Dobrý večer. Prosím o oživení diskuze a zachování anonymity. Děkuji. Můj dotaz je: 3 sourozenci jsou dědicové domu, sourozenec A v domě žije a dům bude přepsán na něj a zbylé 2- B a C sourozence z domu vyplatí. Dům má cenu 3 miliony. Kolik dostanou peněz vyplácení sourozenci B a C? Dostanou každý 1,5 milionu nebo pouze milion a třetí milion z ceny zůstane sourozenci A, který v domě zůstane bydlet a bude jej vlastnit? Děkuji za objasnění

• Citovat
  • Upravit
9148
3.9.21 23:53

Sourozenec B a C dostanou po milionu a ano, tretina tzn milion je sourozence A. Ve finale mu to bude patrit cele, kdyz vyplati ty dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí