Bydlení v posledním patře

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
83
27.12.12 00:21

bydlení v posledním patře

Zdravím lidičky:-)Mám dotaz ohledně bydlení v posledním patře, spíše placení za topnou sezonu. Přestěhovali vytápěli, tak si musíme normálně pouštět topení. Tak už trhnu hrůzou z toho, kolík budeme doplácet. Zaslechla jsem, že podle zákona mám slevu na nevytápěcí plochu(lépe řečeno že na té zdí, které mi nevytápějí sousedi, mám nějaké to procento slevu)Tak se chci zeptat jestli náhodou někdo neví jak to funguje a podle kterého zákona mám právo pořádat o úlevu. Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně :) Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
27.12.12 00:29

No tak my normálně pouštíme topení zhruba od rijna do dubna, nějak nerozumím dotazu..

• Citovat
  • Upravit
36556
27.12.12 00:32

To už máš ve vyúčtování započítáno, tuším

Jde o nějaký koeficient, můžeš se na to zeptat firmy, která ti to počítá.

http://www.portalsvj.cz/…eloveho-domu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
27.12.12 06:54

@kolik tak já tě podpořím a naprosto souhlasím. nedávno jsme se přestěhovali, do krajního bytu a je výrazně znát rozdíl mezi teplotou v bytě. ale tak nějak jsme s tím počítali a prostě topíme, ačkoliv bysme v minulém bytě topit nepotřebovali. podle mě by měl každý platit takovou částku, která co nejvíc odpovídá reálné spotřebě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
27.12.12 07:58

Platby za teplo se změní. Ti, co šetří, už nebudou dotovat sousedy
23. prosince 2012 11:44
Lidé žijící v bytech napojených na společnou kotelnu či teplárnu budou moci ovlivnit až sedmdesát procent částky, kterou za dodávky tepla platí. Nový způsob výpočtu bude spravedlivější pro ty, co topí méně. Novelu vyhlášky, která by měla ovlivnit výdaje stovek tisíc domácností, připravuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Vyhláška se změní poprvé od roku 2001, a to v lednu 2014. Upravuje rozúčtování tepla v bytových domech zásobovaných teplárnou nebo teplem ze společné kotelny a měla by přinést větší spravedlnost do současného modelu, kdy lidé v platbě za teplo doplácejí často i za ostatní.

Podle současného modelu se čtyřicet až padesát procent útraty rozpočítává podle podlahové plochy, zbytek podle skutečné spotřeby každého bytu.

Ten, kdo to s topením příliš nepřehání, tak do určité míry dotuje obyvatele, kteří si libují ve vyhřáté domácnosti. Tato nespravedlnost se zmírní: podle novely vyhlášky by se měl podíl spotřební složky zvýšit až na sedmdesát procent.

Současně by se měla změnit ta část vyhlášky, která řeší rozdíly v nákladech na vytápění připadající na jeden metr čtvereční započitatelné podlahové plochy.

„Úplnou spravedlnost v rozúčtování nelze zajistit, ale toto jsou kroky k větší spravedlnosti, aby ti, kdo topí přespříliš, nežili na úkor jiných, nebo naopak,“ uvedl Josef Darebný z odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj. Aby se více zohledňovala skutečná spotřeba, je podle něj i požadavek Evropské unie.

Každý byt dostane vlastní energetický štítek
Autoři vyhlášky uvažují tak, že nezáleží pouze na tom, jak moc lidé ve skutečnosti topí, ale i na umístění bytu v domě. Lidé bydlící například v posledním patře musí obvykle na dosažení stejné teploty topit více než lidé uprostřed domu.

I cena bytu už v poslední době závisí více na tom, na jakou světovou stranu je orientovaný nebo zda je to byt v prostředních patrech vyhřívaný sousedy, či naopak krajní byt. „Poloha bytu uvnitř domu je určitě jeden z faktorů při rozhodování o nákupu. Není to však hlavní požadavek, více se řeší třeba lokalita,“ připomíná Pavel Hála ze společnosti Patria Reality.

Jak se počítá cena tepla
Podle dosavadního vzorce je účet za teplo v bytě tvořen ze dvou položek: 50 až 60 procent ve vyúčtování tvoří skutečná spotřeba bytu, 40 až 50 procent podíl ze spotřeby všech bytů v domě přepočítaný na metry čtvereční.

Do budoucna se počítá s tím, že každý byt bude mít energetický štítek ukazující spotřebu. Na základě toho bude možné posoudit, zda bude nutné vynaložit větší, či menší náklady na energii.

Už dnes jsou mezi domy velké rozdíly v tom, do jaké míry například velmi topící byt vytápí jiný byt, kde se téměř netopí. Podle Romana Šubrta z Energy Consulting by zejména u novějších domů měly už být stěny mezi byty lépe izolovány. „Normy se v tomto ohledu zpřísnily, ale projektanti to vždy nedodržují,“ upozorňuje Šubrt.

Novostavby obvykle disponují i lepším způsobem měření pomocí kalorimetrů, které počítají skutečnou spotřebu. Většině obyvatel napojených na teplárny počítají spotřebu poměrová měřidla, stále navíc existují i bytové domy, které měřidla nemají vůbec a spotřeba se rozpočítává jen podle podlahové plochy. Takový systém však vůbec nemotivuje k úsporám za teplo.

Vzorec není jednoduchý a plodí spory
Rozúčtování tepla patří každoročně mezi nejčastější důvody stížností majitelů bytů či nájemníků. „Vzorec výpočtu není jednoduchý, a tak je někdy složitější lidem vysvětlit, jak se k ceně dospělo,“ potvrzuje Petr Maryško ze společnosti Lada Martimex, která se věnuje správě nemovitostí.

Novela měla původně platit už od konce června příštího roku. Nakonec se však termín posune kvůli chystanému zákonu o službách až na začátek roku 2014, kdy současně vstoupí v platnost i nový občanský zákoník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
343
27.12.12 08:06

Bydlime v poslednim patre a opravdu nevidim jediny duvod proc po nekom chtit penize za to ze me nevytapi sousedi. Proste to tak je mimo jiny byt je rohovej a pod nama je uz rok prazdny byt.
Proste to tak je. Zase nemame zaslapany schody a nezvoni na nas kazdy hej nebo pockej ze chce pustit do baraku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.12 08:37

Tak to taky nechapu.Ja netopim vubec, proste mam rada v byte chledneji a cerstvej vzduch, to mne ted taky muzou sousedi napadat, ze jim nevytapim byt?! To je blbost.

• Citovat
  • Upravit
11565
27.12.12 08:42

Obvykle to ma majitel/druzstvo/spolecenstvi vlastniku nejak stanoveny. Zeptej se na to.

Mne to zase celkem logicky prijde, ze se ty platby za topeni trochu zohledni (a to nebydlim v poslednim patre). Druha vec je, jestli maji mit meraky vahu 50 nebo 70 procent - to se klonim k tomu vyssimu koeficientu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
27.12.12 08:43

@karolina_a_betuska souhlasím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
27.12.12 09:20

Bydlíme v posledním patře, nikdy jsem o tom neslyšela a nikdy by mě nenapadlo, že za to máme mít slevu. To je jako, kdyby ten, co bydlí v přízemí nebo patře, chtěl slevu na to, že nepoužívá výtah…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15811
27.12.12 09:25

@micelinka ale někde je že ti v prvním patře nebo přízemí za výtah neplatí…záleží jak to má ono družstvo ve stanovách popsáno - ale spíš by jí mohl chtít ten co bydlí v přízemí například na to že pod ním se netopí, to je to stejné jako ten když bydlí nahoře že z vrchu není vytápěný - jediné řešení je zateplit střechu a zateplit sklepy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
27.12.12 09:32

Tak o tom jsem nikdy nepřemýšlela, bydleli jsme taky dlouho v bytě, ale ve čtyřbytovce, tam byl každý horní nebo spodní a každý krajní. Ale šokovalo mě, když jsem od některých lidí, co bydlí ve velkých panelácích, slyšela, že třeba vůbec netopí, nechají se vytápět od sousedů. :roll: Jojo, není nad to bydlet ve svým a nemít tyhle problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8071
27.12.12 09:33
@Anonymní píše:
Tak to taky nechapu.Ja netopim vubec, proste mam rada v byte chledneji a cerstvej vzduch, to mne ted taky muzou sousedi napadat, ze jim nevytapim byt?! To je blbost.

Pokud netopíš vůbec, necháváš se vytápět od sousedů. Kdyby tomu tak nebylo, v bytě ti mrzne. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
27.12.12 09:43
@Cuarentena píše:
Pokud netopíš vůbec, necháváš se vytápět od sousedů. Kdyby tomu tak nebylo, v bytě ti mrzne. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Upřímně, no a? To je prostě výhoda bydlení v bytě. To má jako topit s otevřeným oknem, aby „protopila“… Když někomu vyhovuje nižší teplota, prostě bude mít v bytě nižší teplotu.

Já jsem třeba v ložnici nikdy netopila, a netopím tam ani teď - v baráku :nevim: Prostě mi vyhovuje na spaní chladno, klidně 17 stupňů. Nevím, proč bych se měla škvařit ve vedru. Ať si každý topí, kolik mu vyhovuje.

Taky by mi přišlo logické platit tolik, kolik skutečně protopíš. Možná s tou malou spoluúčastí, jako je to v té nové vyhlášce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Renčí2
27.12.12 09:47
@Anonymní píše:

No ty jim sice nevytápíš byt, zato ho ale sousedi vytápí tobě!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max