Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@rejžička píše:
@hanapospis Takže když jsi na kraji a nevyhřívají tě sousedi, platíš víc, je to tak? A od roku 2014 budeš platit ještě víc.
V podstate jo… My mame sousedy jen nad nama uplne stejny byt. Jinak jsme rohovy prizemi byt. Pulka bytu je chladnejsi jak ta druha… Ale ta umisteni je zohledneno tema koeficientama a pak se to rozpocitava na procenta 60:40. Aspon u nas to tak je
@hanapospis píše:
V podstate jo… My mame sousedy jen nad nama uplne stejny byt. Jinak jsme rohovy prizemi byt. Pulka bytu je chladnejsi jak ta druha… Ale ta umisteni je zohledneno tema koeficientama a pak se to rozpocitava na procenta 60:40. Aspon u nas to tak je
Počkej, ale já pořád nechápu - díky těm koeficientům platíš víc nebo míň?
@rejžička píše:
@hanapospis Podle své spotřeby - máte měřáky na každý byt extra? My právě ne, takže se rozpočítává úplně všechny a popravdě až doteď jsem si myslela, že jenom podle metrů.
Jj my mame vlastni meraky.. Na ohrev vody a topeni. Nas vytapi dalkove teplo z teplarny.
Mame spolecny merak pro cely dum a pak kazdy byt ma vlastni.
Treba tchanovci maji v panelaku spolecny merak ale maji meraky na kazdem radiatoru v byte a pak se jim to nejak prepocitava. Ale jak to nevim ![]()
@rejžička : No, budou platit víc, protože se sníží ta složka ceny, kterou tvoří rozpočítaná spotřeba a zvýší ta, kterou tvoří skutečně spotřebované teplo.
@rejžička píše:
Zalezi jaky ten koeficient mas. Byt uprostred se sousedy nahore, dole I po stranach maji treba koeficient 1.2 a byt v rohu nebo bez sousedu ma Treba koeficient 0.8…
Takze pri spotrebeza 10tis. Ten uprostres zaplati 12tis a ten na kraji 8 tis…
Aspon tak je to u nas.
@rejžička píše:
Platí míň, než kdyby měli všechny byty ten koeficient stejný. Nebo se vůbec nezohledňoval.
@Bábrdl píše:
@rejžička : No, budou platit víc, protože se sníží ta složka ceny, kterou tvoří rozpočítaná spotřeba a zvýší ta, kterou tvoří skutečně spotřebované teplo.
To jo ale pokud je poloha zonlwdnena koeficientem tak se mi tech 70:30 zda spravedlivejsi nez jak je to ted 60:40..protoze kdyz bude nekdy bezhlave topic na 26C tak to pak zaplati vsichni ostatni a to ne v male castce ![]()
@hanapospis píše:
Zalezi jaky ten koeficient mas. Byt uprostred se sousedy nahore, dole I po stranach maji treba koeficient 1.2 a byt v rohu nebo bez sousedu ma Treba koeficient 0.8…
Takze pri spotrebeza 10tis. Ten uprostres zaplati 12tis a ten na kraji 8 tis…
Aspon tak je to u nas.
Takže pokud jsi na kraji a nevyhřívají tě sousedi, máš nižší koeficient a platíš tak míň, je to tak?
Jsem asi tupá, pořád mi to nějak mozek nebere.. ![]()
@rejžička píše:
Takže pokud jsi na kraji a nevyhřívají tě sousedi, máš nižší koeficient a platíš tak míň, je to tak?
Jsem asi tupá, pořád mi to nějak mozek nebere..
Jj tak by to melo byt…
Nevim presne jake rozsahy ty koeficienty maji. Minimum je myslim 0.6 a Nejsem si jista zda presahuje 1.0. Ten muj je Jen priklad jak to asi funguje… Cim mensi koeficient tim platis min.
Příspěvek upraven 27.12.12 v 13:41
@hanapospis píše:
To jo ale pokud je poloha zonlwdnena koeficientem tak se mi tech 70:30 zda spravedlivejsi nez jak je to ted 60:40..protoze kdyz bude nekdy bezhlave topic na 26C tak to pak zaplati vsichni ostatni a to ne v male castce
Eeee??? Já nic nehodnotila, jen jsem psala, jak to bude.
btw: taky mi ten nový způsob připadá spravedlivější.
@rejžička píše:
Zaplatí míň než by zaplatila, kdyby ty koeficienty nebyly (a její soused obklopený byty zas víc), ale i tak může zaplatit za topení celkem víc než on. Ten koeficient tu výslednou sumu jen částečně ovlivní.
@rejžička píše:
Vem si dva byty - jeden je krajní bez sousedů a druhý je v obležení bytů. Obě rodiny chtějí mít doma stejně teplo, tedy vytápí na 21 stupňu. Logicky ten krajní protopí víc, aby stejné teploty dosáhl.
Proto se určují koeficienty, aby ve výsledku oba dva byty platili za topení „nejlépe“ stejně, i když ten krajní byt fakticky spotřebuje víc, ale výsledné teplo má stejné jako ten druhý byt.
Jestli je to spravedlivé nebo ne, je na jinou diskuzi, toto je prostě v současnosti fakt.
@El-Brno píše:
Vem si dva byty - jeden je krajní bez sousedů a druhý je v obležení bytů. Obě rodiny chtějí mít doma stejně teplo, tedy vytápí na 21 stupňu. Logicky ten krajní protopí víc, aby stejné teploty dosáhl.
Proto se určují koeficienty, aby ve výsledku oba dva byty platili za topení „nejlépe“ stejně, i když ten krajní byt fakticky spotřebuje víc, ale výsledné teplo má stejné jako ten druhý byt.
Jestli je to spravedlivé nebo ne, je na jinou diskuzi, toto je prostě v současnosti fakt.
Hezky vysvětleno, děkuju ti! ![]()
Ono to počítání účtů za teplo je fakt složité. |Taky si na to lidi často stěžují.
@Bábrdl píše: ¨Jasně, že za sluníčko neplatím. Ale jen proto, že je světová strana zohledněna ve vyúčtování. Kdyby tomu tak nebylo, tak bych defakto platila za sluníčko. Proto je spravedlivé, když jsou zohledněny různé polohy bytu. Jinak i sluneční teplo ubírá dílky na měřáku na topení. Proto je to zohledněné, jen nevím kolik.
No, to teplo musí někdo vyrobit. Za teplo způsobené sluníčkem neplatíš.
A platit víc nemusíš, platíš prostě tolik, kolik spotřebuješNebo teď to tak nějak bude (stále je tam určitý spolupodíl zohledňující, kdyby tam někdo třeba měl prázdný byt, tak taky něco zaplatí).
@Bábrdl píše:
Ale ona má pravdu, nějak se to při vyúčtování zohledńuje.
(Taky mi to nepřipadá úplně fér…)