Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Hoďka do Prahy bude za chvilku z Karlových Varů. V takovém okruhu už se dají sehnat nemovitosti za normálnější peníze.
U. Nás ve městě jsou dva domy kolem 6m, 3+kk.
Jestli máte limit hodina od Prahy, tak se opravdu nemusíte zaměřovat jen na předražený středočeský kraj. Třeba z libereckého kraje jsi v Praze taky za hodinu apod.
@Kelsey píše: Více
Tyhle dopisy dostáváme taky už několik roků. Stejně jako všichni naši sousedi - starousedlíci. A to jak na stavební pozemky, tak i na původně ornou půdu. Jsme 20 km jak od Hradce Králové, tak od Pardubic.
A nově chodí nabídky na odkup podílu na nemovitosti, který jsem zdědila po smrti manžela.
Ono to není o moc lepší ani v JMK, taky jsme teď sháněli, větší novější byt 4kk v Brně bez šance a pokud tak 12-20mil. Totéž novostavby do 20km 12+ příplatky mimo standardy, dokončení interiéru a zahrady jsi minimálně za 14mil. Ale nějakým štěstím jsme ulovili rok starý, s krásným novým interiérem i téměř hotovou zahradou. Ale do 10 jsme se stejně nevešli a to je to vesnice.
Podle mě nemovitosti půjdou spíš nahoru, protože jakmile začínají klesat hypo, tak trh s nemovitostmi obvykle jde nahoru kvůli větší poptávce. To by zase musela nastat nějaká krizová situace a i tak by nemovitosti spíš stagnovali, než šli dolů. ![]()
Nepůjdou. ČNB jasně řekla, že nebude snižovat úroveň. Jinak by okamžitě stoupla inflace a to není ted v ekonomicky špatném stavu státního rozpočtu dobrý nápad. I tak je inflace vysoká a zase poroste. Naopak, teď pujdou ceny nemovitostí nahoru.
Ano, je o s cenami hrozné, bydlím teď na vesnici a kolem nás se stavějí domy 6 - 10 milionů. Hodnota mého městského bytu se zdvojnásobila.
Pokud nějaké peníze máte, já bych ale být vámi do starého baráku nešla. Vždycky se tam vyskytne něco, co vás nemile finančně i prakticky rozhodí. To radši menší nový dům - děcka s vámi stejně v dospělosti nebudou chtít bydlet.
A ne, nemyslím si, že se někdy v budoucnosti ceny bydlení sníží. Nikdy se to tak neodehrálo.
@Babička 67 píše: Více
Moji mladí teď koupili v Praze za necelých 7, ale je to k rekonstrukci. Předtím za 4 poblíž centra u metra, ale menší (2+1, 60 m2) a starší.
Potomek chce pro mě časem koupit jednopokoják na dožití
, ale za chvíli to tam bude díky kupní síle a zájmu cizinců marné.
A na jeden byt i 30 zájemců.
To máš pravdu. Před pár lety jsme uvažovali o investičním 1+1 bytě za milion, pak jsme trošku sedli na zem - nejsme žádní milionáři a dítě studovalo, tak jsme to riziko odložili (měla jsem čerstvě koupený třípokoják, na který bych dnes už taky nedosáhla), ale dnes toho litujeme, protože už je to pro „normálně pracující“ v podstatě nedostupné.
Známí letos dostavěli nový dům na klíč, vyšel je na 7 míčů. Stavba trvala necelý rok. Měli s tím teda trochu starostí, ale myslím, že to za to stálo. Dle mě lepší, než kupovat hotový. Pozemek, ale měli svůj. Kdyby kupovali parcelu, vyjde je to daleko dráž. A to jsme na Vysočině. Střední Čechy budou dražší. Buď budete muset slevit na požadavcích nebo přidat na penězích. Co nějaký pěkný, prostorný byt s terasou nebo předzahrádkou?
@LiduNe píše: Více
Byt s předzahrádkou taky není za hubičku…
Ve středočeském kraji? No tady to ani omylem dolů nepůjde. My koupili starý dům před 10 lety za 2,5. Cca mega jme do něj investovali a teď ho máme nově od pojišťovny dle tabulek naceněný na 7 ![]()
Pokud bys chtěla něco levnějšího, musíš do okrajových částí čr.
@Cimada píše: Více
Přesně tak. Pro normálně vydělávající je to bez šance. U nás jsou oba (dcera i zeť) už přes 30, takže se chtěli posunout z malých a přesto drahých podnájmů do jistoty.. Oba před 7 lety v Praze začínali po studiích ( jako právnička ve státní správě a on jako správce sítě za za tabulkových 25 t. hrubého). Oba jsou z východních Čech a v Praze chtějí zůstat. Což nechápu. Já tam studovala a nikdy si nezvykla.
Takže nehrozí, že bych se stěhovala k nim. Jen mě mrzí, že jim nemůžeme víc pomoct. Jen tedy tím stavebním spořením za pár set tisíc
Sami jsme totiž rekonstruovali za 2 miliony rodný dům mě maminky a teď ještě budeme vyplácet díl z domu po mém zemřelém manželovi,( synovi z 1. manželství,)
A teprve po Covidu mně dostudovali 2 nejmladší synové, což byla taky pořádná zátěž. Prostě se to sešlo a teď z důchodu jsem ráda, že vyjdu. I když teď už mám jen to jedno přání: zdraví pro mě a vnoučata. Ta už mám od starších 2 dcer a teď tedy je řada na nejmladší 🫄.
@Babička 67 píše: Více
Vidíš, moje kamarádka se po x letech v Praze vrátila do Holic, domů..