Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Tak za dva miliony toho dneska moc nekoupíš. Vzhledem k výši manželova platu na hypotéku nedosáhnete. Když koupíte investiční byt v nějaké nepříliš žádané lokalitě, tak ho budete těžko pronajímat nebo za pronájem moc nedostanete. Myslím si, že vzhledem k vaší současné situaci bych si investiční byt nepořizovala.
Tak hlavně za cca 1,7 m toho moc nekoupíš.
A když tak to bude někde v díře typu Chánov, takže nepronajmeš nebo za žalostně málo.
V téhle situaci bych si prachy nechala a hledala jiný způsob kam investovat.
Asi bych nejdřív poprosila manžela o snahu o vyšší výplatu, manžel má 50 tis čistého a já RD a ještě by se nám do nového domu hodily nějaké peníze navíc…potom bych o tom klidně uvažovala ![]()
No upřímně za tyhle peníze nic pořádného nekoupíš, koukala jsi okolní byty? Koupíš max v lokalitě kde nikdo bydlet nechce
Ahoj,
nepíšeš, v jaké lokalitě koupi zvažujete. Ale pokud nemáte problém vyjít, přijde mi i uvedená rezerva (pokud neplánujete nějaký vyšší výdaj) rozumná.
Určitě nedoporučuji byt 1kk, ideál na pronájem je 2kk, 2+1, velkou výhodou je balkon.
Pokud by se jednalo o byt, který je třeba před pronájmem rekonstruova, t počítejte s rezervou na platby nákladů během rekonstrukce, s tím, že cena bude vyšší než slibovaná a s tím, že nalezení dobrého nájemníka může měsíc, dva trvat.
Určitě si zjistěte jak je to s podmínkami nájmu či podnájmu (družstevní bytu) v daném společenství či družstvu.
Nájemníka si prověřte - zda nemá exekuci, zda neprochází insolvencí, zda jeho uváděná trvalá adresa není adresou městského či obecního úřadu. Ale tak daleko zatím nesjte, tak zpět k tématu ![]()
Určitě se podívejte na nabídku bytů k pronájmu v dané lokalitě. Zjistíte z toho kolik můžete požadovat a také, kolik volných bytů tam je. Veliká nabídka, která se nemění indikuje, že není po nájemním bydlení v lokalitě poptávka.
Dobré je vytipovat si město kde: není vysoká nezaměstnanost, jsou tam střední a ideálně i vysoké školy, má alespoň 20tis. obyvatel nebo je v dojezdové vzdálenosti do půl hodiny od větších sídel.
V dané lokalitě bych se prošel a přečetl si jména na zvoncích, prohlédl si, zda bych tam sám byl ochotný bydlet. Podíval bych se na mapu kriminality, vzdálenost obchodů, škol apod. Dobrá je blízkost nemocnice, tam se vždy najdou zaměstnanci, kteří chtějí bydlet blízko.
Výnos z nájemného (jak jej odhadnout jsem psal) by měl ročně odpovídat alespoň 5% pořizovací ceny nemovitosti.
Není to bez nervů, není to bez práce a starostí, ale pořád je to jeden z nejlepších způsobů, jak na delší dobu uložit peníze a získat měsíční příjem.
Co jsem zatím prolezla inzeráty, tak by se dala koupit 1+1 nebo 2+kk v paneláku v okresním městě. Bavím se o střední/severní Moravě/Slezsku. Opět na základě inzerátů bytů této velikosti k pronájmu by se dala cena pronájmu odhadnout na nějakých 7-8 tisíc měsíčně bez energií.
Zdá se mi to lepší, než když máme peníze na sporicich účtech se 4 procentním úrokem. Nevěřím tomu, že budou ceny nemovistosti klesat, takže i kdybychom ho měli v nejhorším zase prodat, tak neprodelame.
Takhle uvažuju, možná je to blbost.
Ahoj,
predne asi zalezi jak dobre ten byt nakoupite. Jestli cena nebude prestrelena a jestli trebas dokazete neco usmlouvat. Dalsi je, ze byt je dlouhodobejsi investice, takze hned penize kdyz budete potrebovat nedostanete, leda byste prodali pod cenou. Je treba si pripocitat taky naklady na koupi, tj provize realitce, poplatek kn, atd. A pocitat s tim ze musite byt vlastnit (ci tam bydlet) urcitou dobu, abyste byli osvobozeni od dan pri prodeji.
Najit slusneho a platiciho najemnika neni take lehke. A o byt se i tak je treba starat, sebere to urcity cas. Neni to jen o chozeni najmu na ucet ale i o vyuctovani, kontrole ci pripadnych revizi/oprav, atd.
A pak navratnost investice, tj najem. Protoze po zapocteni vsech nakladu na porizeni na byt, nakladu na zajisteni najemnika a pripadne vlastni prace. Tak se ti klidne muze stat ze budes mit taky navratnost tech 4% i z toho najmu bytu.
Samozrejme ceny nemovitosti proste stoupaji v case, takze i tam se da naakumulovat majetek. Kazdopadne doporucuji si projit nejakym zakladnim vzdelanim o pronajmu. Uvidis jestli budes mit kapacitu a chut se tomu venovat. Obcas to lidi pak nebavi, maji starosti s najemniky a chteji zit bez starosti. A hlavne zapomenou tu hodnotu sveho vlastnihoh volneho casu.
Ovsem nekoho to zase chytne a jede pak na tom. Takze zalezi na vas.
Šla jsem na reality na seznam, zdala 1 600000 a to si ymslím, že jsem hodná, protože ty přidané náklady na realitku a podobně budou větší a vyběhlo mi Dubí, Sokolov, Lítvínov, Chomutov a podobná místa.
Takže ne, za tuhle cenu ne.
Jinak obecně je 300 000 při Vašich nákladech asi ok, ale na byt na místě, které není bráno jako problematické, Vám ty úspory zrovna nestačí.
@Anonymní@JmenoNick píše: VícePod toto se jako zkusena a dlouhodoba investorka mohu jen podepsat!
A skutecna realita je nekdy fakt husta a bez manzela-vseumela, ktery kolikrat po praci se musel sebrat a jet jeste neco navecer opravovat do bytu - protoze jsme nemohli rychle sehnat opravare anebo byl nestydate drahy, si tohle podnikani neumim vubec predstavit.
@Premek_Orac píše: Více
My naopak vzdy kupovali jen 1kk a max 1+1, rikali jsme si na zacatku totiz, ze je jednodussi v pripade problemu s najemnikem z bytu dostat jednoho nez z tama pakovat zasidlenou rodinku - a tohle se nam vyplatilo a jsme radi za toto obezrwtne rozhodnuti tenkrat.
Ono je taky neco jineho davat po dobytku dohromady byt 30m2 anebo 60 m2, to je sakra rozdil, jak v mnozstvi prace, tak casu anebo financni.
Investiční byt je ekonomický nesmysl. Tedy za současných podmínek na trhu. Kupíte byt za 2 mega a jaké budete mít zhodnocení? V lepším případě 5%. Mít celou investici v nemovitosti také není optimální. Za mě rozložit investici na tři aktiva Příklad : 30% ptf nákup ETF S&P500, 30% ptf dluhopisy ( J&T, CSG ),30% ETF ( drahé kovy, komodity)
Díky všem za reakce, musím říct, že jsem teď ještě zmatenejsi, než když jsem dotaz psala - to je dobře, asi jsem to všechno viděla moc jednoduše.
Já ten byt beru spíš jako dlouhodobou investici a nepočítám s tím, že bychom ho potřebovali na rychlo prodat, to by se muselo něco hodně podělat.
Je asi pravda, že kdybychom se zajímali o investování a uměli v tom chodit, vyděláme si víc a za kratší dobu. Ale když koupíme být za 2 mega a za 5 let bude (teď jen plácnu) stát 2 a půl + by nám chodilo 7 tisíc měsíčně z nájmu… Prostě mi přijde bezpečnější mít tu investici v majetku, který na ceně neztrati. Nevím no, jsme s mužem oba takové konzervy a neradi se pouštíme do nějakých rizik, ale zase jsme v tomto směru velmi velmi nezkušení. Tak se teď bojím, aby to vůbec stálo za to. Pokud byste mi tu mohl někdo, kdo investiční byt máte, napsat aspoň stručně pro a proti, byla bych vám vděčná.
Já myslím, že se motají dohromady dvě věci:
Někdo si počítá návratnost jen z té 1), určuje tak i cenu nájmu atd., a někdo klidně nechá být prázdný a operuje jen s tou 2). Já osobně bych se zaměřila více na tu hodnotu bytu, a hledala stabilní dlouhodobé a dobře platící nájemníky i za cenu nižšího nájemného. Ve vedlejší bytovce se pronajímají dva byty na patře, jeden za 12tis. rodině už čtyři roky. Druhý za 17tis. partě dělníků, vystřídalo se jich tam už hodně. Starousedlíci jsou na majitele toho druhého naštvaní, pořád musí jezdit, vysvětlovat, platil už spoustu ztracených klíčů, upřímně mně by to za těch 60tis. ročně rozdílu nestálo. Raději bych to pronajala pod cenou a spekulovala jen s tou rostoucí cenou.
Koupili jsme chalupu za cca 1mil., dnes se obdobné prodávají v okolí za 3,5mil., kdybychom prodali, vychází to zisk 15-20tis. měsíčně, sami bychom to bez rizika a studování produktů podle mě takto nezhodnotili. Podle mě nějaký výkyv v ceně nemovitosti bude, ale dlouhodobě to půjde nahoru. My držíme i kvůli pozemku, podle manžela kdyz se něco podělá, budou mít výhodu ti, co můžou zrýt a pěstovat.
@zrcadlo Když se něco podělá tak moc, že budeš muset něco pěstovat, tak bude vcelku jedno, komu ten pozemek papírově patří.
Ahoj, zvažujeme s manželem koupi investičního bytu. Naše současná situace je taková, že bydlíme ve vlastním bytě (dědictví), a naše náklady na bydlení jsou tedy minimální. Já jsem na RD, ale peníze už nepobírám, nechala jsem si celou částku vyplatit co nejrychleji, ať se mi úročí na spořáku. Momentálně se snažíme o druhé dítě. Manžel v práci nevydělává zrovna nejvíc, má pod 30 čistého, ale vzhledem k naší nenáročnosti z toho v pohodě vyžijeme a ještě něco zbyde.
Máme našetřené cca 2 miliony. Určitě bych si chtěla ale nechat nějakou finanční rezervu, minimálně 300 tisíc, takže se bavíme o nějakém spíš menším bytě v okresním městě.
Prosím, kdo s tím máte zkušenost, šli byste do toho v naší situaci? Na co si dát třeba pozor a je 300k dostatečná finanční rezerva? Díky a prosím anonym, mám tu známé.