Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky prosim ,potrebuji poradit,nas barak rekonstruujem,tak bydlime prozatim u zname…
cistila jsem jeji novou vanu cisticem do koupelny,ale jak je na strane kulaty ovladac spuntu(otaci se doleva ci doprava a tim zavira-otevira nerez spunt dole) tak vznikly tmave mapy na nerezu,takze asi v cistici bylo neco co povrch nesnesl…
jde vymenit ten kulaty ovladac a nebo je soucast vany?prosim poradte…pokud by to slo vymenit,tak bych skodu napravila…ale at vim jestli nekdo nemel podobnou zkusenost ![]()
Ahojky, manža tvrdí že jo!
Prej si to máš prohlídnout, je to na imbusový klíč a vyměnit to jde. ![]()
Vana je plechový výlisek s otvorem dole - případně to celé z laminátu… Takže to ovládání určitě vyměnit jde. Teď je otázka, čím je to kolečko připevněné k hřídelce, na které se otáčí. Jsou dva běžné způsoby - buď zapuštěným šroubkem bez hlavičky, říká se mu „červík“ - nebo je na hřídelku normálně naražené, pohybem kolmo na stěnu vany. V tom případěbývá na hřídelce vytvořené podélné rýhování - lidově „tisícihran“.
V obou případech je dobré se napřed podívat z boku, jestli tam náhodou není vidět ten „červík“ - po jeho vyšroubování by se mělo dát kolečko volně stáhnout dolů. Pokud nikde nic nevyčnívá, tak zkusit uchopit a za použití trochu větší síly stáhnout z hřídelky dolů.
Jura007 píše:
Pokud nikde nic nevyčnívá, tak zkusit uchopit a za použití trochu větší síly stáhnout z hřídelky dolů.
Trochu větší síly, ty jo to číst nějaký destruktivní typ…
(např. moje tchýně), tak urve celou vanu.
Nevím, jestli se to dá vyměnit, ale rozhodně bych nejdříve vyzkoušela čistič na nerez. Já měla od Tescomy a byl úplně super, všechny matné mapy vyčistil. Lahvička asi za 2 stovky a vydržela snad půl roku ![]()
dekujiii,ja cistila cisticem ted na narez a nic…proste jak je nerez stribrny,tak tam jsou mapy a cary cerne,po uschnuti jsou svetlejsi za mokra tmavsi,ale je to jasny na povrchu…
jako na funkci to nema vliv,ale je to esteticky problem,kdyby to bylo u me doma,tak zamrzi,ale mavnu nad tim rukou,ale je to u zname,ma tu vse nove-novostavba…mela to pro dceru co se sem po prazdninach bude stahovat,tak bych to rada dala do poradku…
Juro,diky,ja pockam s tim tehnickym postupem radsi na pritele,ja bych jeste neco pokazila a uz by me asi jeblo
Radu ty máš málo starostí co, že si ještě přiděláváš
Jinak nevím čím to čistit,to samé doma čistím také prostředkem na koupelny a v pohodě,asi záleží jaký to je materiál ![]()
tak já si myslim, že by to mělo jít vyměnit, chtělo by to sehnat nějakýho instalatéra, aby na to mrknul a případně rovnou vyměnil…jinak my všechny tyhle věci čistíme Pulirapidem a super (blejská se pak všechno jak nový)
Když už by se to muselo vyměnit tak bych ještě předtím zkusila ocet. Nejdříve ředěný vodou, kdyby to nezabralo tak na hadřík hodně teplý neředěný. Doma bych tam nalila vařící z konvice, ale u známých bych si to netroufla.
Ocet mnohdy pomůže tam kde ani čistič na nerez ne. Prý je ještě dobrá na toto coca cola, ale to osobně odzkoušené nemám.
holky diky,nakonec se t teda bude menit,jeste zkusim ten ocet,ale nevim,jestli to ma cenu,kdyz je zniceny ten povrch,ale zkusim,kdyz to jde na vymenu,tak uz to asi nemuze byt horsi…
Davdan píše:Jura007 píše:Trochu větší síly, ty jo to číst nějaký destruktivní typ…
Pokud nikde nic nevyčnívá, tak zkusit uchopit a za použití trochu větší síly stáhnout z hřídelky dolů.(např. moje tchýně), tak urve celou vanu.
RadanaH píše:
jako na funkci to nema vliv…
Juro,diky,ja pockam s tim tehnickym postupem radsi na pritele,ja bych jeste neco pokazila a uz by me asi jeblo
Počkej, na funkci to nemá vliv.. To myslíš jako na funkci živočicháře?
![]()
tak nakonec se zkusi na reklamaci(neverim ,ze by klapla),ale zkusit se muze a jinak vymena,pry to jde bez problemu…
jinak dekuji za rady,ja jsem horka hlava,tak jsem vcera trosku hystercila
,ale dneska vim,e zbytecne,ale ja uz jina nebudu ![]()