Koupit ten dům nebo ne?

Anonymní
22.8.12 08:38

Koupit ten dům nebo ne?

Ahoj, ráda bych se vás zeptala na názor. Stojím totiž před rozhodnutím, zda kývnout na nabídku koupě domu nebo ne. Je to rozestavěný baráček na vesnici, je krásný, okolí je také krásné. Něco takového, co jsme s mužem vždycky chtěli. Jeho koupě nám ale spolkne veškeré peníze a pak si budeme muset vzít půjčku na dostavbu. Nikdy jsem nebyla zadlužená a mám z toho hrozný strach. Je pravdou, že momentální bydlení nestojí za nic - pronájem panelákového bytu na nehezkém místě. Stejně se budeme muset časem přestěhovat. A o domku na vsi oba sníme.
Co mám dělat? Mám do toho jít?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10048
22.8.12 08:41

Pokud je to dobrá nabídka, tak takový se neodmítaj, vetšinou už znovu nepřijdou, jděte do toho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
22.8.12 08:45

Pujcka na bydleni mi prijde jako jedina smysluplna…ted taky platite najem, ne? Takze misto do ciziho budete splacet to vlastni a jestli mate nejakou castku na barak, tak tim lip.

jen bych si nechala barak zkouknout nejakym odbornikem, casto tam bejva vic prace nez se zda - majitel asi vi, proc se ho zbavuje. Aby to pak nespolklo daleko vic penez nez jste cekali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
22.8.12 08:49

Pokud je to váš vysněný dům, tak proč ne. Zadlužený je dnes skoro každý. Jen je potřeba zvážit, jestli máte či plánujete děti, zda splácení hypotéky nebude třeba na úkor potřeb dětí. My máme bydlení sice v paneláku, ale pěkný, celkem prostorný byt po rekonstrukci. Než jsme měli dítě, tak jsme byli max. spokojeni. Teď si ale říkám, zda by domeček se zahrádkou nebyl přeci jen lepší. Ovšem představa, že budem přes dvacet let splácet bydlení a kvůli tomu dítě nevezmem třeba k moři, mě děsí. Chce to zvážit pro a proti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
22.8.12 08:51

@suik Barák spolkne vždy víc peněz než člověk čeká :) A investice do domu, pokud si ho nechcete nechat dát spadnou na hlavu, je nekonečná 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
22.8.12 08:52

@JayLee A kde bydlíte?
V případě zakladatelky je to pokud je dům v dobrém stavu docela rozumné, byť se na čas zadluží…Taky nemám ráda dluhy, ale než bydlet někde kde se mi nelíbí s vyhlídkou toho, že se stejně budu stěhovat, tak proč nevyužít, že se mi něco líbí..než pak hledat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
22.8.12 08:58

@JayLee Pokud vám peníze spadli do klína, tak je logické, že jste se nemuseli zadlužit :roll: Ne však každému stojí za zadkem rodiče, a jinou možnost, než splácení hypoték a leasingů prostě nemá! 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
22.8.12 08:59
@Anonymní píše:
Ahoj, ráda bych se vás zeptala na názor. Stojím totiž před rozhodnutím, zda kývnout na nabídku koupě domu nebo ne. Je to rozestavěný baráček na vesnici, je krásný, okolí je také krásné. Něco takového, co jsme s mužem vždycky chtěli. Jeho koupě nám ale spolkne veškeré peníze a pak si budeme muset vzít půjčku na dostavbu. Nikdy jsem nebyla zadlužená a mám z toho hrozný strach. Je pravdou, že momentální bydlení nestojí za nic - pronájem panelákového bytu na nehezkém místě. Stejně se budeme muset časem přestěhovat. A o domku na vsi oba sníme.
Co mám dělat? Mám do toho jít?
šla bych do toho, pokud je cena přiměřená a dalo by se už teď bydlet alespoň v jedné ve dvou místnostech
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
22.8.12 09:00

No, já bych se hlavně zajímala, proč to ten dotyčný prodává, protože prodej rozestavěného domu je vždy podezřelý… ale pokud by se prokázalo, že je ok, tak je otázka, zda rozumně utáhnete dostavbu, jednak to žere peníze a hlavně dokud to člověk nedostane do alespoň trochu obyvatelného stavu, tak to znamená placení nájmu ještě někde jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
22.8.12 09:01

Ja v tom nevidim problem, naopak! prece lepsi budovat domecek a postupne zvelebovat, nez cely zivot bydlet tam kde nejste spokojeni a davat penize do ciziho:-).potreba je sehnat dobreho poradce, co udela vse pro to, aby jste meli vyhodny uver!!!radim jit do toho, nebo mrknout dal po jinem bydleni co vas uspokoji a splni vas sen!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
22.8.12 09:01

Lepší platit hypotékua mít vlastní dům, než cpát peníze do nájmu, kde není tvoje nic. Takže platíš peníze, ale nic nemáš. Takhle budeš mít dům. Šla bych to toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
22.8.12 09:04
@Gizel píše:
@JayLee Pokud vám peníze spadli do klína, tak je logické, že jste se nemuseli zadlužit :roll: Ne však každému stojí za zadkem rodiče, a jinou možnost, než splácení hypoték a leasingů prostě nemá! 8o

Přesně tak, ne každý má „sponzory“ v podobě dědictví či daru. Zadlužit se na bydlení je pro většinu lidí jediná možnost, jak bydlet ve vlastním.
Neuznávám spotřebitelské úvěry na TV, pračku atd, ale hypotéka je něco jiného.
Samozřejmě se ale musí uvažit, kolik můžu splácet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
22.8.12 09:04

Casto rozestavene domky prodavaji lidi co neumi pocitat a dojdou penize na stavbu, nebo rozpad vztahu, zmena bydliste,odcestovani.da se rict, ze jsou to rozestavby za velmi slusny peniz, protoze majitel se jich potrebuje vzdat rychle.ale taky doporuciji pozvat si odbornika a stavate na prohlidku a prostudovani vykresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
22.8.12 09:06

Taky jsme do toho šli… Hypotéku máme hodně vysokou, ale když chce člověk bydlet a nemá to štěstí, že dědí, dostává od rodičů atd, tak mu stejně nic jiného nezůstane… Existuje pojištění proti neschopnosti splácet, do toho se oplatí investovat právě proto, co bylo zmíněno - člověk nikdy neví :) Ale nevidím jediný důvod proč do toho nejít - pokud máte zajištěný příjem, jste zdraví a chcete :palec: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
22.8.12 09:06
@j.a.n.i1 píše:
No, já bych se hlavně zajímala, proč to ten dotyčný prodává, protože prodej rozestavěného domu je vždy podezřelý… ale pokud by se prokázalo, že je ok, tak je otázka, zda rozumně utáhnete dostavbu, jednak to žere peníze a hlavně dokud to člověk nedostane do alespoň trochu obyvatelného stavu, tak to znamená placení nájmu ještě někde jinde.

Toho bych se až tak nebála… máme v okolí spoustu dvojic, kteří začali stavět a pak se jednoduše rozešli a ani jeden neměl na vyplacení toho druhého.
Třeba můj brácha takhle musel prodat krásnou skoro novostavbu nedávno - rozvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí