Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím vás ![]()
Asi divný dotaz ale nějak se mi nedaří najít na něj odpověď.
Chtěla bych se zeptat zda by bylo možné chovat králíka který se běžně chová na maso, jako mazlíčka.
Chceme pořádného velkého mazlíka ale nevím jestli pro něj platí totéž jako pro zakrslíky.
Jakože krmivo a jiné potřeby.
Chtěli bychom ho chovat normálně doma, veliký výběh a potřebný prostor, pouštění po bytě, to je samozřejmost.
Ale co se týče jídla a chovu nemám zkušenost a nevím co potřebuje o proti zakrslému.
A hlavně jestli povahově se hodí na mazlika nebo radši ne.
Moc vám děkuji za odpovědi❤️️😛
To bych si pořídila v nějaké chovné stanici chovného králíka, šlechtěného, když ho chceš v bytě.
Tak jídlo bude mít stejné, u králíků je to hlavně o seně. Co se týče povahy, toť otázka
ale ono máš i klasické králíky šlechtěné, nejen na jídlo a naopak mazlíčci nejsou jen zakrslý ![]()
Máš nějaké zkušenosti s chovem králíků? Alespoň zakrslych. Jsou sice roztomilí, ale mít je doma není žádná sranda. I když jsou cviceni do klece, tak občas vytrousi bobek, okolo klece je spoustu bordelu, běžně kousou koberec, dřevo, kabely…
@Anonymní píše:
Máš nějaké zkušenosti s chovem králíků? Alespoň zakrslych. Jsou sice roztomilí, ale mít je doma není žádná sranda. I když jsou cviceni do klece, tak občas vytrousi bobek, okolo klece je spoustu bordelu, běžně kousou koberec, dřevo, kabely…
Ano, zakrslíka jsme měli krásných 12 let, byla to taková naše babička. ![]()
Ale rádi bychom velikého šmudlu, samozřejmě ale chci aby se měl dobře tak proto bych ráda věděla vaše zkušenosti ![]()
Kamaradka mela dva - Holandske kraliky. Krmila je stejne jako zakrslika ![]()
Pokud bych uvažovala o velkém králíku jako mazlovi, volila bych francouzského berana, jsou povahově skvělí, velmi klidní. Chová se spousta barev, i strakáči. Ideálně samce, možná kvůli zápachu kastrovat. Za chvilku by mohla být na prodej letošní mláďata ![]()
@Anettti píše:
Ano, zakrslíka jsme měli krásných 12 let, byla to taková naše babička.
Ale rádi bychom velikého šmudlu, samozřejmě ale chci aby se měl dobře tak proto bych ráda věděla vaše zkušenosti
Chodíme tady u nás na prodejní výstavu malých hospodářských zvířat a tam mají různé druhy králíků, i takové ty hodně chundelaté, co vypadají jako obří zakrslý králík:-). Tak to by třeba mohlo být, ne?
Sama mám králíka a není to žádný zakrslík, to říkám předem.
A pokud máte doma malé děti, tak bych králíka opravdu nedoporučovala, jsou to docela komplikovaná zvířátka, co mají ráda svůj klid a opravdu nejsou zvědaví na malé nenechavé ruce dětí, taky můžou zemřít z leknutí, u králíků není výjimkou ani epilepsie a jiné nemoci.
Každý králík je naprosto jiný 😃 ale většinou jsou ti,, masní” králíci více přítulní a větší pohodáři. Králíci jsou osobnosti a buď prostě budete mít štěstí a nebo ne, což je tak u každého zvíře. Záleží na povaze.
Ale dopředu upozorňuji, že hromada králíků jsou demoliční čety - vše koušou, na kabely se musí dát husí krky, značkují, bobkují, okusují i zdi, nábytek a podobně, což je normální, je to prostě pro ně přirozené.
Hlavně pokud nemáte dostatek času, tak králíka rozhodně ne, potřebuje být minimálně na 5-6 hodin denně puštěný a člověk se mu musí věnovat, jsou to společenská zvířata a na své páníčky jsou dost uplí
Sama mám králíka a není to žádný zakrslík, to říkám předem.
A pokud máte doma malé děti, tak bych králíka opravdu nedoporučovala, jsou to docela komplikovaná zvířátka, co mají ráda svůj klid a opravdu nejsou zvědaví na malé nenechavé ruce dětí, taky můžou zemřít z leknutí, u králíků není výjimkou ani epilepsie a jiné nemoci.
Každý králík je naprosto jiný 😃 ale většinou jsou ti,, masní” králíci více přítulní a větší pohodáři. Králíci jsou osobnosti a buď prostě budete mít štěstí a nebo ne, což je tak u každého zvíře. Záleží na povaze.
Ale dopředu upozorňuji, že hromada králíků jsou demoliční čety - vše koušou, na kabely se musí dát husí krky, značkují, bobkují, okusují i zdi, nábytek a podobně, což je normální, je to prostě pro ně přirozené.
Hlavně pokud nemáte dostatek času, tak králíka rozhodně ne, potřebuje být minimálně na 5-6 hodin denně puštěný a člověk se mu musí věnovat, jsou to společenská zvířata a na své páníčky jsou dost uplí
Také mám doma králíčka, sice zakrslého, ale trochu víc nám vyrostl
Větší plemena jsou prý super mazlíčci, pohodáři
Kamarádka má belgického obra a ten je naprostý úžasnák. Sama jsem si zpětně říkala, že bych teď dala přednost spíš většímu králíkovi. Člověk nemusí mít strach, že je zašlápne
Jinak se chovají úplně stejně jako zakrslýci. Krmí se stejně (seno, granule). Dají se také naučit na záchod, „vycvičit“,…záleží hodně na povaze konkrétního jedince
Ale to asi u všech zvířat. Já mám doma naprostého salámistu, ale znám i pár králíků, které mít doma člověk nechce
Jinak, co jsem vypozorovala, tak jsou klidnější samci. A je u nich u snazší kastrace v případě potřeby (značkování, atd.). ![]()