Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky,
ráda bych Vás požádala o Vaše zkušenosti s týdenními kontrolami na konci těhu.
Já chodím od 37.tt ke svému gynekologovi a prohlídka probíha pouze tak, že otestujeme papírkem moč a jdu na ozvy. V ordinaci jsem pak jen asi minutku, kdy se koukne jen na výstup z ozev a pak mi do průkazky, aniž by mne jakkoliv jinak prohlédl, zapíše hodnoty 1 nebo 2 k: Naléhající části, diletace hrdla, zkrácení čípku, konsistence a směr čípku
To opravdu pozná z toho výstupu nebo mne prostě na kontrolách „šidí“???
Taky jsem se chtěla zeptat, jak odčerpat zadrženou vodu v těle, máte nějaký recept?
Moc děkuji za vaše rady!
Je to normální. Stav čípku už na konci před porodem není důležitý, stejně se to mění ze dne na den a ono už ani nějak není co kontrolovat a prohlížet. Já chodila do porodnice, otestovali vždy moc, změřili tlak, udělali ozvy a hotovo konec. Prohlíželi mě až v termínu porodu a po termínu. Ale stav čípku samozřejmě nepozná bez toho, aby se podíval, takže v tomhle směru tě opravdu „šidí“, ale ony hodnoty už nejsou opravdu důležité.
Vody se zbavíš po porodu, musíš to vydržet. Já byla oteklá hodně, nohy jsem měla jak slon, neobula jsem žádné boty krom širokých crocsů. Po porodu jsem začala splaskávat a dneska jsem už zase „normální“. ![]()
Toto je normální kontrola, nic víc není důležitější než moč a monitor
Možná ještě pohmat přes bříško..
Ale nějaký UTZ nebo vnitřní prohlídka, to je zbytečné, UTZ není třeba pokud mimčo není nějak extra velké nebo maminka nějak extra malá.. a vnitřní kontrola by nebyla směrodatná, když se nález může změnit z minuty na minutu.. ![]()
Taky jsem chodila pak do porodnice a to samé. Moč, tlak, váha, ozvy, prohmatání břicha a konec. Akorát jednou se mě doktor zeptal, jestli chci vnitřní prohlídku. A to kouknul i na ultrazvuk, ale asi na dvě vteřiny:-) Ono už je vlastně uděláno, hotovo, může se kdykoli porodit, tak proč megakontroly.
Ahojky, jak pisou holky je to normalni prohlidka, taky jsem to tak měla..ke konci by ti měl ještě udělat ultrazvuk na odhad vahy, at se vi jak je mimco velike, ja to bohužel už nestihla, porodila jsem o 10 dnu driv ![]()