Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Může mi prosím někdo poradit hezkou knížku kde by byly krátké pohádky pro malé děti? co by se dalo číst před spaním.
syn miluje mašinky auta, značky, semafory… ale snesl by i o zvířatech atd..Jsou mu 2 a rád poslouchá když mu čteme, takže by jsme to rádi zařadili večer před spaním… jen nějak nevím co všude jsou dlouhé kapitoly ![]()
Ahoj.My máme Rozmarýnka, tam jsou krátké pohádky a mezitím i říkadla. Ale teď se u nás čtou Děti z Bullerbinu, páč to vyžaduje starší a mladší poslouchá taky.
U nás jsou v oblibě Dinosauří pohádky na dobrou noc.Jsou to max. pětiminutovky. Ale je to knížka z roku 95, tak nevím jestli bude k sehnání ![]()
Koukala jsem v knize ještě na klasické pohádky na dobrou noc, byl to formát malého sešitu a jedna pohádka s obrázkem na dvojstranu, ale nemůžu najít odkaz.
V knihkupectvích se toho dá určitě najít. Nebo v knihovnách. Stačí prolistovat, tedy mě tohle baví, hledat, co by se líbílo. A do knihovny beru už malou s sebou taky, je z knížek hotová:-) Ale pohádky ji moc neberou, spíš básničky, obrázky.
Ahoj, tak my cteme nasi dvoulete uz dlouho, babicciny pohadky'. Jsou kratke a je tam napr. Budulinek, Cervena Karkulka, Smolicek, Koblizek
a spousta dalsich, kratkych pohadek
![]()
No v knihkupectvích je to dost peklo, mají toho strašně moc
Asi po půl hodině jsme s prodavačem něco vybrali, ale nemůžu říct jak se to jmenuje - je to u dcery v pokoji
Ale až se vzbudí, napíšu.
Ahoj holky, vtěrknu se s dotazem, prosím vás, neznáte nějakou hračku, která vykládá pohádky? nějaký plyšák? Nejlépe ve dvou jazycích, ale není podmínka, děkuji ![]()
L. N. Tolstoj - „Dětem“. Pohádky jsou nejdřív na dva řádky, postupně se prodlužují. Hlavně bajky a o dětech. Viděla jsem na nějaké chatě, koupila na aukru. Ve třech letech furt chce ty půlstránkové.
Ahoj, my frčíme už od mimina Dvakrát sedm pohádek od Hrubína - http://knihy.abz.cz/…sedm-pohadek je to básničkový a klasika - Budulínek, Karkulka, Otesánek. Karkulku jsem mu řikala od úplnýho mimina před spaním jako rituálek, od dvou let pak čteme spolu a všechny. Nejoblíbenější je O vlkovi /rozumej Karkulka
/ Ty novodobý přeložený pohádky jsou opravdu stylisticky úplně debilní, to mi rve uši ![]()
Čteme, nejen před spaním, pohádky z těchto dvou knížek. Syn, 2,5r, má na výběr i jiné pohádkové knížky, ale pravidelně sahá po následujících.
@Bára Taky od mimina čteme Dvakrát sedm pohádek a malá je miluje, u nás vede Dědek řepu zasadil… ![]()
Teď ještě čteme z pohádkové knížky z Librexu (je to nějaká jejich edice) a jsou tam klas. pohádky. Nejsou úplně nejkratší, ale ty které jsou o zvířátkách (O třech medvědech, Kocour v botách, O ošklivém káčatku…), tak ty dvouleťačka vydrží poslouchat celé a knížku mi nosí několikrát denně s tím, že chce číst o prasátkách. ![]()
My trochu bojujeme s tím, že takové ty klasické pohádky nebo básničky bývají pro dvouleťáka dost nesrozumitelná, objevují se pojmy nebo činnosti které mám problém objasnit, nebo když mu vysvětluju, že nemusí ve školce plakat, že si pro něj přijdu, a pak se vytasím s pohádkou co začíná,,tatínek odvedl děti do lesa a nechal je tam"
jasně, Červená Karlulka je taky drámo a všichni jsme to přežili, ale radši bych začala něčím srozumitelnějším. I takové mašince už se dneska z komínku jen tak nekouří. Takže na ně určitě řada dojde, ale asi až mu budou jasné základní pojmy a vztahy.
Top je u nás O zvědavém štěňátku, rád si prohlíží i sám a už to zná skoro nazpaměť, takže čtu a on mě doplňuje.
Tak ty klasické se jmenujou Povídej pohádku (vydal Librex) a nově vymyšlené jsou Pohádky před spaním od Zuzany Pospíšilové. Ale my zatím moc nečteme, protože světlo by malou moc neuspalo - položíme do postýlky, zpíváme ukolébavku a pak on usne (nebo taky ne
).