Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
přišlo nám vyúčtování za plyn a byla to celkem pálka, navíc pořád vyhrožují, že plyn nebude, Ukrajina se nedohodne s Ruskem, no znáte to. To nás vedlo k tomu, že zvažujeme, že si do bytu pořídíme krbová kamna.
Chci se zeptat, jestli s nimi máte nějaké zkušenosti a jaká máte doporučení pro koupi a instalaci.
A ještě, jestli tu nemáte někdo manžela kominíka nebo někoho věci znalého:
můžu ty kamna napojit na vyvložkovaný komín, do kterého vede i plynový kotel? Nebo do komína, do kterého vedou kamna z patra nad námi?
Díky moc,
Halka
Halko kominík nejsem ani můj manžel ale kamna na tuhá paliva (tj dřevo, uhlí..) nikdy nesmíš dát do stejného komínu do kterého vede plynový kotel. Do komína do kterého vedou kamna z patra nad ním to lze pokud má komín dostatečný průměr, ale musíš mít obě místa vybavené komínovými klapkami (když se netopí tak zavírat - aby ti to nechytlo špatný tah a čoud ti nešel do místnosti…
Nejsem sice kominík, ale podle mě to do jednoho komína zapojit nelze. My máme tři průduchy. Jeden na tuhá paliva ze sklepa, druhý na plyn a třetí na krbová kamna. Komín stačí jeden, ale musí mít více průduchů.
Nás taky poslední vyúčtování plynu donutilo vrátit se zpět k topení uhlím. Ta cena je oproti plynu opravdu poloviční a ještě mám k tomu cvičení - dvoje schody několikrát denně ![]()
Díky. Já jsem si to myslela, ale mate mě sousedka, která to má nějak divně. Ona je schopná udělat všechno a my pak kvůli ní vyhoříme nebo vyletíme do vzduchu.
Budu muset zavolat kominíka, aby mi řekl, které ty průduchy máme vyvložkované a kam jdou ta její kamna.
Halka
Sati píše:
Nejsem sice kominík, ale podle mě to do jednoho komína zapojit nelze. My máme tři průduchy. Jeden na tuhá paliva ze sklepa, druhý na plyn a třetí na krbová kamna. Komín stačí jeden, ale musí mít více průduchů.
Nás taky poslední vyúčtování plynu donutilo vrátit se zpět k topení uhlím. Ta cena je oproti plynu opravdu poloviční a ještě mám k tomu cvičení - dvoje schody několikrát denně
lze, normy nevyhrabu platit za to nehodlám, ale snad toto postačí.
http://jiho.ceskestavby.cz/…ky-5280.html#…
odstavec 1.5
No každopádně bych si pozvala místní kominickou firmu - stejně ti pak asi budou realizovat zapojení a kolaudaci a oni ti přesně řeknou co a jak máš udělat aby ti to pak mohli schválit.
No my máme taky dva komíny (jeden, ale se dvěma „stoupačkama“). Jeden na plyn a druhý na krbová kamna, ale to je tak vše co o tom vím…
Sati píše:
No každopádně bych si pozvala místní kominickou firmu - stejně ti pak asi budou realizovat zapojení a kolaudaci a oni ti přesně řeknou co a jak máš udělat aby ti to pak mohli schválit.
My jsme si zapojeni delali sami a nikdo nic nekolaudoval… A u rodicu zrovna tak…
My máme krbovky od Jotulu - jsou sice trochu dražší, ale vrátí se to na spotřebě, my spotřebujem v RD 4 kubíky dřeva, protože ta kamna jsou litinová a strašně dlouho drží teplo. Oproti tomu naši sousedi mají taková ta plechová, tak 8 kubíků a to máme ty domky stejné.
Jinak odtahy musí být odděleně (máme kotel na vodu a na vaření). Pozvala bych si na to firmu, máš jistotu, že to umějí a ještě záruku. Navíc dnes na netu je spousta firem, který uvádějí i svoje reference.
Nejlepší je mít pro kotel vlastní komín a pro kamna vlastní komín, jinak opravdu ty klapky a raději netopit oběma zároveň, kamna by pak neměly žádný tah..
@dusicka.. píše:
My jsme si zapojeni delali sami a nikdo nic nekolaudoval… A u rodicu zrovna tak…
ahoj jenom se chci zeptat, jestli jste s kamny bez revize neměli nějaké problémy? my bydlíme nově v dřevostavbě a kvůli nákladům jsme chtěli krbová kamna. firma, co nám stavěla domek, udělala i komín (a dodá nám revizi). krbová kamna nám dovezli z eshopu. a teď máme veliký problém se zapojením. nejde o to, že bychom to nezvládli, ale raději bychom revizi (kvůli případným reklamacím a tak). jenže eshop kamna nepřipojuje a nikdo jiný nám nechce připojit a zrevidovat kamna s komínem od jiných (přestože známých) firem.
neřešily jste, holky, někdo podobný problém? nebo nemáte kontakt na nějakého kamnáře, co by byl ochoten udělat nám revizi? ideálně středočeský kraj, klidně si ho ale dovezeme ![]()
@oveenka kominik. Nam delal revizi pripojeni kominik, co dela kazdorocne revizi kominu
@xjuklickova a bez problému? nemáš na něj, prosím kontakt? ještě to zkoušíme řešit s prodejcem (give.cz), teď mi to odmítli další kamnáři..
@oveenka já na něj kontakt mám, ale pochybuju, že pojede od nás k vám. zadej si kominíky, v okolí a zavolej jim, že potřebuješ zkouknout připojení krbovek, jestli by byl tak hodný, není to žádná věda, určitě najdeš někoho, kdo to pro vás udělá.
@xjuklickova děkuju, právě že na tom nic není, jenom se nikdo nechce zaručit. vydyndala jsem nějaké kontakty na kominíky i na prodejci, tak snad někdo bude ochotný přijít. jinak budeme muset kamna vrátit a koupit je jinde, kde nám je i připojí, což je teda šílená opičárna ![]()