Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
Chodíme se synem 1× týdne na kroužek hrátky s dětmi. Jsou tam děti podobně staré cca od 15m do 20m…vždycky zezacatku zpíváme písničky a hrajeme na hudební nástroje a pak jdeme do tělocvičny na opičí dráhu…všechny děti nadšeně lezou a moje dítě to vyloženě nesnáší a vždy tu dráhu obejde nebo obleze. Dřív na ni aspoň trosku lezl, teď vůbec. Proste nechce. Poslední dobou se i dost vzteká. Mělo to některé Vaše dítě podobně?
Třeba je to brzo na kroužek a musí dozrát? Nebo hold nebude pohybový nadšenec.
Když jsem chodila s dětmi do mateřského centra, vždy se v každé skupině našlo dítě, které nechtělo dělat nabízené aktivity a nespolupracovalo. Prostě pozorovalo nebo šlo s maminkou do vedlejší místnosti s kuličkovým bazénem.
Vůbec bych to nehrotila. Kroužky v tomto věku mají jediný význam, abys Ty netrpěla sociální izolací. Pro dítě zase tak velký přínos nemají a už vůbec nemusí být předzvěstí, jak se bude dítě později v kolektivu chovat ![]()
Vypomáhala jsem v dětské skupině s podobně starými dětmi. Je to zase něco jiného, když jsou děti bez maminek, ale taky ne každé se zapojovalo do nabízených aktivit.
Že by z miminka začínalo být batole, které má svojí hlavu?
Zvykej si, bude hůř. Každé dítě má něco, co ho baví a něco, co ne, stejně jako dospělí. Nemá cenu ho nutit dělat něco, co nechce
Měli jsme na ŠVP chlapečka, který nesnášel kostýmy. Jakože opravdu až na hranici paniky, když měl být karneval. Měl to odmalička a má do dnešního dne, už je v pubertě ![]()
Jen málo dětí baví veškeré aktivity. Pokud ho něco vyloženě sejří, tak to prostě vynechte. Ono to za pár týdnů nebo měsíců může být zase všechno jinak ![]()
Holky dekuju za názory. Jen mě znepokojovalo, ze ostatní děti a to vesměs všechny tu opici dráhu mají rády a syn se šprajcne a hotovo. Na druhou stranu, já také neměla rada pohybové aktivity tohoto druhu ![]()
@ElaZahir píše:
Holky dekuju za názory. Jen mě znepokojovalo, ze ostatní děti a to vesměs všechny tu opici dráhu mají rády a syn se šprajcne a hotovo. Na druhou stranu, já také neměla rada pohybové aktivity tohoto druhu
Buď ráda, že máš dítě po sobě, já naprostý líný nesportovec vyfasovala sportovního nadšence
![]()
Mám dvě dcery, s oběma jsem chodila do Sokola na cvičení od 6měsíců. Ta starší to milovala, dodnes je sportovně nadaná, akční a chce dělat všechno. Druhá dcera to ráda neměla, skončily jsme brzy a radši si maluje, tvoří.. ![]()
Každé dítě je jiné ![]()
Nenut ho!
Moje nejstarsi zase vzdy z aktivit zdrhla a sla vylezt na nejvyssi bod telocvicny…
Kazde dite je jine.
@lucynka25 píše:
Mám dvě dcery, s oběma jsem chodila do Sokola na cvičení od 6měsíců. Ta starší to milovala, dodnes je sportovně nadaná, akční a chce dělat všechno. Druhá dcera to ráda neměla, skončily jsme brzy a radši si maluje, tvoří..
Každé dítě je jiné
Presne tak, u nas je jedno dite zamerene na pohyb odmala a druhe line odmala ![]()
Jojo moje dcera odmítá od cca 1,5 roku veškeré řízené aktivity jako opičí dráhy, kurz plavání,… vyzkoušela jsem s ní toho hodně a nakonec našla zálibu v tancování a vůbec ji nedělá problém naučit se choreografie
jsou ji teď 3,5 roku.
Takže nevzdávej to. Určitě si syn najde svoji aktivitu, která ho bude bavit ![]()
Chodili jsme na pohybový kroužek, když bylo synovi 21 měsíců. A on zase nesnášel všechny aktivity, které se dělali společně. Jako chození v kruhu za ruce a zpívání apod.
Teď jsou mu tři roky a kontaktní s cizími lidmi/dětmi pořád není. Třeba tvé dítko zase nebude pohybový nadšenec, ale budou ho bavit jiné věci.
Stejně jako dospělé-každého baví něco jiného, nejsme všichni dle jednoho mustru. Těžko se tomu divit u dětí ![]()
Z toho bych si hlavu nedělala…taky chodíme na kroužek nejmladší je tam moje dítě 21měsíců nejstarší 2,5 roku. A málokdy se stane, že všichni dělají danou aktivitu. Třeba tu opičí dráhu, buď se zaseknou na jedný překážce a dál nejdou nebo je to vůbec nezajímá a dělají si co chtějí. Holka někdy spolupracuje je nadšená, litá a někdy chce jen koukat, chodit semnou za ruku a nebo kňourá a nic ji tam nebaví.