Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
To záleží na konkrétním dítěti. Na některé dítě by to mohlo být mnoho na některé ne.
Vyzkoušej to a uvidíš.
U nás to děti zvládaly naprosto ok a u toho i tedy lítat po venku, aby mě někdo nenapadl, že jsem jim vzala dětství.
Ale družinu měli jen do druhé třídy, od třetí třídy u nás družina nebyla, čili byli doma brzo celkově (to tedy sami pár hodin).
U nás vlastně všichni děti od školky trénovali + od přípravky hráli i zápasy (závody). A zvládaly to i se školou naprosto ok. Ale mám akční děti.
Za hezkého počasí k tomu běhali po venku s kamarády, jezdili na kolech, stavěli bunkry, hráli si s praky, atd… Tenhle věk byl naprosto bomba. Ve druhé třídě ještě trénovali na domácí půdě, takže na trénink na kolech, pokud jsem je nevezla, pak rovnou na hřiště zase. Od té třetí třídy to chytilo ještě lepší grády, protože nebyla už ta družina a bylo více času. To kolikrát naflákaly úkoly a zmizeli ven ještě před tréninkem.
Takové to pěkné počasí v podstatě nebyli doma.
Příspěvek upraven 22.08.26 v 14:36
Atletika 2× týdně. Hasiči za děti 2× týdně ve druhé třídě + o víkendech závody, když byla sezóna. Hasiče už rozšířil. Tak teď je rozdíl v tom, že 2× týdně trénuje u nás, 2× týdně ho vezu jinde a trénuje za dorost. Vyprosili si ho, jestli jim půjde pomoct, že je jich málo v týmu. O víkendech závody.
To zalezi na diteti. Jeden syn mel 2 kroužky, druhy 3 a dcera žádný. Od kamosky dcera mela krouzek kazdy den. Ja jsem jako dite mela i dva krouzky denne, můj sourozenec zadny. Ja bych se asi bala toho plavání a nasledne sportovního krouzku. Děti byvaji po plavání mrtvý, družina jede volně, odpočívají. Mit pak jeste sport je asi moc. Ale to opět zalezi na diteti. ADHD syn by to zvládl bez problemu, druhy syn v den plavání nechtěl odpoledne ani na hriste…
Mně to přijde v pohodě. Syn ve druhé třídě fotbal 2× týdně a 1× týdně hasiči, o víkendech zápasy a závody. Plavání měli taky, ale už si nepamatuju, jestli to vycházelo společně s nějakým tréninkem, každopádně zvládal v pohodě, unavený nebyl. Měl k tomu ještě „odpočinkové“ kroužky ve škole v rámci odpolední družiny - čtenářský klub, dramaťák, sbor, flétna.
Dcera ma klávesy, do toho 3× týdně gymnastku o víkendu obyčejně závody.
Tak nějak už to jde od první třídy. Řeknu ti to úplně na rovinu, že děcko to zvládne a zvládá, ale mi rodiče toho máme plné kecky nejen finančně, ale i časově.
Plavání ve škole ani nepočítám, to je taky od první třídy a obyčejně chvíli místo tv, takže jako by bylo tv.
Chce to ale hodně organizovat čas aby se tam vešlo i učení a příprava do školy.
@Trojlístek Tak to pak hodně záleží na dítěti kolik škola vyžaduje přípravu na školu a jak dítě to má dané. Naše děti školou v první třídě netrávily hodiny. Jestli příprava a úkoly zabralo 30 minut tak to bylo hodně. Něco málo ještě logopedie a grafomotorika, ale škola sama o sobě v té první a druhé třídě byla naprosto brnkačka.
Opruz si byl k tomu sednou, to třeba za hezké počasí se jim nechtělo, protože chtěly běhat venku. Ale to by chtěly i bez kroužků. ![]()
Já jsem tedy vyzvedávala brzo v těch 15.00 hodin nejpozději a tak do večera toho prostoru bylo hafo. Naše děti nebyly spací, takže do 21.00 hodin času tuna.
Samozřejmě pak i záleží kolik prostoru mají rodiče.
Ono pokud někdo vyzvedne dítě v 16.30 hodin z družiny a letí 3× týdně na trénink a až pak konečně domů a dítě chodí spát ve 20.00 hodin bude toho času zase daleko méně.
Od třetí třídy nebyla družina, čili po škole a obědě domů a toho volna měli ještě víc.
Tím že do té družiny nechodil nikdo ze třídy, tak chodili většinou společně ven (opět hezké počasí) a nebo pak v zimě bobovat, bruslit na místní plácek co dělal jeden klub, atd…
Příspěvek upraven 22.08.26 v 15:15
Jsem pro kroužky. Je fuk, jaký bude a kolik jich bude. Co vidím ve škole, tak nejvíc problémoví jsou rebelové samorosti ulice, kteří nemají žádné organizované aktivity. Už od čtvrté třídy se řešila dvojka za chování (kouření ve škole na záchodě atd.). Kde je průšvih, tak jsou furt tahle stejná jména.
@Snopy123 píše: Více
Někdy býva a je příprava rychlá, z toho je pár dnů náročných.
Ano, v cca 15:30 vyzvedneme z družiny a pak se nezastavíme, jsme rádi, že jde spát v 21 hodin.
Naštěstí starší dcera už je o dost samostatnější, ale taky ještě občas potřebuje support.
Jsem rada, že se mohu urvat z prace v 15 hodin, ale často bych potřebovala zůstat dyl.
Prvňák bude mít 2× házenou ( chodí už rok, zari- červen) a 1× keramiku ve škole ( říjen-květen). Pokud to není každý den a třeba je každý jiný ( ne 4× sport, ale třeba sport a jazyky, hudba, výtvarka.,) tak mi to přijde schůdné.
My teda nebudeme nechávat ve škole dlouho, kromě dne s keramikou bude chodit domu mezi 13 a 14h.
Je to dítě od dítěte. Jedno dítě mělo skaut, keramiku, šachy, rybáře a dva sportovní kroužky - jeden od Sokola a druhý od školy. Nebyl problém.
Druhé dítě mělo florbal a skaut, měl ješte sportovky od Sokola a ty jsme po půl roce rušili, protože toho bylo moc. Denně byl do 16:00 ve družině a pak ještě 3× týdne kroužek třeba do 18:00, takže byl unavený.
@Zwetta píše: Více
Pokud by to mel takto, tak angličtinu bude mit online o víkendu. Tam co chodí se kryje s tréninkem a nic moc to není.
Starší syn měl ve druhé třídě 3× týdne trénink a víkendy ještě většinou nějaký zápas. Mladší jde do druhé teď, plánujeme trénink 2× do tydne, spíš ale z organizačních důvodů, že už se víc prostě nerozkrajim.
Ahoj, chci se zeptat kolik krouzku a jak často meli vasi druháci? Přemýšlíme o sportovním krouzku resp pripravce, ktera ma tréninky 2× tydne a 1× skauta. Rikam si jestli to neni moc. Navíc budou mit ted povinné plavání a na den, kdy budou mit plavání ve škole připadá pak odpoledne ten sportovní kroužek. Loni v první třídě mel 1× týdně plavání a 1× angličtinu. Zvládali jsme to v pohodě.