Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem, potrebuji poradit do ceho oblect mimco a taky sebe na krtiny? male bude pul roku a tak co a kde koupit. dekuji
Já byla na křtinách jednou. Malá měla bílé dupačky a bílý svetřík, nevím kolik jí tehdy bylo, ale byla maličká. Maminka měla černý kalhoty a bílou halenku a tatínek černý kalhoty a bílou košili, já jako kmotra měla letní šaty černý bez rukávu a přes to jsem si hodila růžovou blůzku, aby nevipadaly blbě holý ruce do kostela.
Miminko se obléká do něčeho bílého, máme takovou soupravičku s kožíškem zhruba asi na půlroční dítě ale nevím jestli už by ted na to nebyla zima. My to měli na jaro. Jinak rodiče normální společenské oblečení.
Nemusí být oblečeno v bílé, to druhé miminko co mělo společný křest s námi mělo na sobě růžové šatičky a vestičku myslím, že byla šedá
No tak nemusí být nutně bílé, může se křtít v podstatě v čemkoli, ale nejčastěji se dává bílé oblečení. Prostě hlavně aby to bylo hezké a slušné ![]()
My byli takhle. Malá měla bílé šatičky, bílé punčocháče a na ven ještě bílý svetřík, ale bylo to na podzim.
Štepánek byl tedy pokřtěn ještě maličký - bylo mu něco přes dva měsíce, ale v bílém nebyl. Měl bleděmodré oblečení ale zase byl v překrásné krajkové nakulmované peřince (ale to asi pro vás nebude
) Ta bílá barva symbolizuje nevinnost a tento symbolický význam na sebe přebírá křestní rouška, která je bílá. TAkže nutně bílé oblečení pro půlroční mimčo být nemusí.
Bylo to v prosinci na Mikuláše a byla zima jako v morně (-12 stupňů a i v kostele, kde se topí, byla zima).. Já měla pěkně džíny, černý kabát, šálu, manžel něco podobného, kmotři taktéž…
Foto z našeho křtu ![]()
My jsme křtili v listopadu. Holky byly společensky a teple oblečené. Chtěla jsem, aby měly něco bílého (dala jsem jim hezké bílé čepice) a ostatní oblečení (teplé šaty, punčocháče a kabátky) spíš světlé. Jedny šaty jsem dostala od kamarádky a zbytek jsem nakonec koupila nový (myslím v HM nebo Nextu). Jelikož se ještě nemohly ušpinit při běhání, tak jsme pak kabátky a ostatní využili na normální nošení. My s mužem a rodina jsme byli společensky (já sukni, svetr, kabát a muž oblek a kabát).
No mam taky nakulmovanou perinku dokonce dve, ale nevleze se ani do jedne… tak nevim jestli udelat zavinovacku z bile deky?? a mate nekdo nejaky odkaz kde koupit pro malou obleceni na krest at ji neni zima? no a ja si mam dat kozacky bez podpatku? a budu mit dlouhy cerny kabat pod kolena ale co na sebe? ach joo.
kazdopadne vam sem poslu fotky a pisnu jak to dopadlo… ale mam z toho strach
![]()
@Haňulík píše:
No tak nemusí být nutně bílé, může se křtít v podstatě v čemkoli, ale nejčastěji se dává bílé oblečení. Prostě hlavně aby to bylo hezké a slušné
taaak
@vendelinecek píše:
No mam taky nakulmovanou perinku dokonce dve, ale nevleze se ani do jedne… tak nevim jestli udelat zavinovacku z bile deky?? a mate nekdo nejaky odkaz kde koupit pro malou obleceni na krest at ji neni zima? no a ja si mam dat kozacky bez podpatku? a budu mit dlouhy cerny kabat pod kolena ale co na sebe? ach joo.
kazdopadne vam sem poslu fotky a pisnu jak to dopadlo… ale mam z toho strach![]()
je, nehrot to tolik. oblec se proste slusne. ne minisukni. bude asi zima.
neni zadny predepsany ubor ani pro mimino, to dostane rousku - ostatne ta rouska je symbolem toho krestniho ocisteni (driv to byl odev), takze pred krtem by dite vlastne ani bile byt nemelo.
Ja krtila v hnusnem tmavomodrem fusaku, jen jsou pak osklive fotky
hele nevim, jestli te orejpou pribuzni, ale lidi v kostele ani farar zarucene ne (ostatne prehnana ucta k sakralnim prostoram je prave vetsinou vlastni nevericim, verici jsou vic jako doma)
@Pudloslava
dekuji, snazim se byt v pohode. v mini nechodim ani normalne. ![]()
Tak křest by měl být především příjemná událost, kdy si rodina uvědomí, že má Pánu Bohu za co děkovat (za miminko) a taky svátek společenství, kdy nového člena přijme a ne nějaká stresující událost, kdy je hlavním předmětem zájmu to, co mám na sobě. Tak to zkus v tomto smyslu přehodnotit, ať si to můžeš také užít ![]()
Ahoj holkyjeste mam jednu otazku, hodi se do kostela kozacky na podpatku nebo radeji bez??? dekuji
@vendelinecek píše:
Ahoj holkyjeste mam jednu otazku, hodi se do kostela kozacky na podpatku nebo radeji bez??? dekuji
Hodí, je jedno v čem je člověk obutý ![]()