Které obory vám přijdou zbytečné?

Anonymní
2.11.22 11:56

Které obory vám přijdou zbytečné?

Jsem absolventkou humanitního oboru na filozofické fakultě, předtím jsem měla humanitní gympl, takže kolem sebe v 99% jen lidi, kteří tíhli k tomuto typu studia. Dnes po x letech si uvědomuju, jak bylo naše studium lehké. Prakticky spočívalo v načtení x spisů, knížek, sem tam nějaké seminárky, naučit se pár pouček nazpaměť (co řekl ten nebo onen o tom a onom), což bych si jako jakýkoli vzdělaný člověk mohla přečíst sama. Prakticky nás nikdo nevedl k nějaké činnosti - kromě toho, jak správně udělat citaci - což polovina stejně nezvládla, studenti nevěděli, jak a proč psát diplomky. Byla to zašívárna, která spočívala v tom, že většina lidí se přes semestr flákala, aby se pak o zkouškovém zavřela a cosi se naučila. Ego měli všichni až do nebes, protože oni jsou přece ti z fildy, ti chytří, elita národa, která bude ostatním říkat, jak žít a co si myslet (a to jsem nestudovala politologii). Dneska vím, že i absolventky střední zdrávky byly chytřejší než většina mých spolužáků dohromady…obor prostě naprosto k ničemu - pokud nepočítám papouškování názorů vyučujících. Se studenty technik, zdravotních fakult, ekonomek nebo i zemědělek jsme prostě příšerní a dnes si troufám říct, že polovina pseudo humatnitních oborů je zbytečná a jsou jen proto, aby byly a dřívější studenti=dnes vyučující měli práci.
Jaké obory jsou zbytečné podle vás?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18694
2.11.22 12:03
@Anonymní píše:
Jsem absolventkou humanitního oboru na filozofické fakultě, předtím jsem měla humanitní gympl, takže kolem sebe v 99% jen lidi, kteří tíhli k tomuto typu studia. Dnes po x letech si uvědomuju, jak bylo naše studium lehké. Prakticky spočívalo v načtení x spisů, knížek, sem tam nějaké seminárky, naučit se pár pouček nazpaměť (co řekl ten nebo onen o tom a onom), což bych si jako jakýkoli vzdělaný člověk mohla přečíst sama. Prakticky nás nikdo nevedl k nějaké činnosti - kromě toho, jak správně udělat citaci - což polovina stejně nezvládla, studenti nevěděli, jak a proč psát diplomky. Byla to zašívárna, která spočívala v tom, že většina lidí se přes semestr flákala, aby se pak o zkouškovém zavřela a cosi se naučila. Ego měli všichni až do nebes, protože oni jsou přece ti z fildy, ti chytří, elita národa, která bude ostatním říkat, jak žít a co si myslet (a to jsem nestudovala politologii). Dneska vím, že i absolventky střední zdrávky byly chytřejší než většina mých spolužáků dohromady…obor prostě naprosto k ničemu - pokud nepočítám papouškování názorů vyučujících. Se studenty technik, zdravotních fakult, ekonomek nebo i zemědělek jsme prostě příšerní a dnes si troufám říct, že polovina pseudo humatnitních oborů je zbytečná a jsou jen proto, aby byly a dřívější studenti=dnes vyučující měli práci.
Jaké obory jsou zbytečné podle vás?

Přesně jsi napsala co si myslím… víc netřeba. Za me je mnohem lepší mechanik zemědělské techniky než doktorát z fildy. Historie je hezká jako koníček, při dotazu co je jsoucno si klepu na čelo ještě teď a kdyby se někdo nesnažil vypadat důležite a psal ty zákony česky, tak se ty VS tohohle typu můžou zrušit úplně :lol: ale jako někdo, kdo byl v matematické třídě, chodil na olympiady z matiky a fyziky plus vystudoval VSCHT asi nejsem ten nejlepší vzorek :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
2.11.22 12:07

Asi nepůjdu úplně to jmenování oborů, ale je fakt, že ty humanitní jsou dost flákárna i na našich dvou nejlepších školách, a to tvrdím jako absolvent :)

Jak říká Matt Damon v Good Will Hunting, pro tohle vzdělání stačí přístup do veřejné knihovny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45722
2.11.22 12:17
@Anonymní píše:

Mam stejny nazor. Zajimalo by mne, jak se ti podarilo uplatnit? A spoluzakum, co delate.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
448
2.11.22 12:17
@Anonymní píše:

Humanitní obor jsem studovala a naprosto s tebou souhlasím. Co je z humanitních oborů ještě tak +- použitelné, tak je klinická psychologie, jinak je to v podstatě vše v reálu neuplatnitelný paskvil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
2.11.22 12:25

Žádný nehodnotím na zbytečný a nezbytečný. Nemám to ráda. Přijde mi to dost trapné kastování. Kdo je šikovný, průbojný. Tak se ve svém oboru prosadí, ať je ten obor jakýkoli. Nebo získané vědomosti zužitkuje jinak a jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
824
2.11.22 12:29

Studovala jsem humanitní. Nakonec jsem se uplatnila jako učitelka a to vůbec nepovažuji za zbytečné. Učím jeden z maturitních předmětů.

Příspěvek upraven 02.11.22 v 12:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
2.11.22 12:30

Ono to asi není o tom, že by byly humanitní obory k ničemu - všechny jsou super jako koníček, k samostudiu…
Spíš je otázka, zda se má společnost skládat na to, aby někdo zdarma vystudoval dejme tomu obor sdružená uměnovědná studia. Zda neexistuje pro ty peníze lepší využití.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.11.22 12:30
@Freya_H píše:
Humanitní obor jsem studovala a naprosto s tebou souhlasím. Co je z humanitních oborů ještě tak +- použitelné, tak je klinická psychologie, jinak je to v podstatě vše v reálu neuplatnitelný paskvil.

Ale není, je to o schopnostech a uplatnitelnosti lidí, jako nakonec u všeho. Jsem absolventem humanitního oboru a již několik let mám vlastní mediální agenturu, vzhledem k tomu, koho zastupujeme, velmi úspěšnou. A jsem si jistá, že bez svého vzdělání bych se v tomto oboru neuplatnila.
Výdělky v řádech pěti nul.

Anonym, info o financích.

• Citovat
  • Upravit
4164
2.11.22 12:35

Já bych neřekla zbytečné, spíš to nazývám hobby-obory, někoho to zajímá, tak to studuje, někomu se nechce ještě do práce, tak to studuje…, proč ne, jeho život, jeho čas. Horší je to pak s uplatněním, no. Ono pokud by se konečně zavedlo na vš školné, asi by si to dost lidí rozmyslelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Marcelkaaaaaaa
2.11.22 12:35

Gympl, lyceum a energetika :jazyk: :jazyk: :jazyk: :jazyk:

• Citovat
  • Upravit
45722
2.11.22 12:37
@Karamba2020 píše:
Já bych neřekla zbytečné, spíš to nazývám hobby-obory, někoho to zajímá, tak to studuje, někomu se nechce ještě do práce, tak to studuje…, proč ne, jeho život, jeho čas. Horší je to pak s uplatněním, no. Ono pokud by se konečně zavedlo na vš školné, asi by si to dost lidí rozmyslelo.

No presne znam jednu, co rika - studuju jen abych si prodlouzila mladi, jinak mne to nezajima. Studuje sociologii. Proc ne, ale at si to zaplati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4705
2.11.22 12:39

Uplatnění těchto oborů je možná veskrze k ničemu, ale mám pocit, že čím víc člověk studuje, učí se studovat, přemýšlet a vstřebávat informace, tím líp. Má rozhled, umí skládat souvislosti.
Nemusí pak mít vysokou školu života.
Mě ty obory zbytečné nepřijdou, byť je to jen rozšiřování zájmů, uměleckého cítění… něco to v člověku zanechá a teoreticky, takový člověk by se neměl nechat utáhnout pak na vařenou nudli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1817
2.11.22 12:40

Nemyslim, ze je problem v nejakych oborech, jako takovych. Ke kazdemu vymyslis realne vyuziti. Problem je pocet absolventu: dojde k obrimu previsu tech, co chteji vystudovat cokoli, nad temi, co tim oborem skutecne ziji a neco v te oblasti dokazou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
2.11.22 12:45
@Anonymní píše:
Se studenty technik, zdravotních fakult, ekonomek nebo i zemědělek jsme prostě příšerní a dnes si troufám říct, že polovina pseudo humatnitních oborů je zbytečná a jsou jen proto, aby byly a dřívější studenti=dnes vyučující měli práci.

ano, jistá část humanitních oborů je naprosto zbytečná

myslím že polovina ne, to jistě méně

ale gender studia a spol, a nejrůznější moderní pavědy typu „mediální studia“ by se klidně mohla převést pouze a jen na čistě placené studium, jen za vlastní a stát / společnost / by to nijak nepoznal a nikomu by to neublížilo…

příklad : " Komunikační studia jsou průnikem základních společenskovědních disciplín jako sociologie, politologie, psychologie nebo kulturologie, ale zároveň i tvůrčích disciplín z oblasti literatury, filmu, televize a nových médií. Přičemž média ve všech svých současných i minulých podobách (jako komunikační prostředek nebo nástroj) jsou středobodem těchto průsečíků. Analyzovat média (ať už vznik obsahů či jejich přenos či jejich percepci a vliv) znamená pronikat i do oblasti psychologie, veřejné i komerční sféry, politiky, soukromé sféry a intimity, proniknout mechanismy mediální logiky a působení mediálních, kulturních a kreativních průmyslů…"

např. toto studovat za peníze z daní – ne, jedině čistě za vlastní

:nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí