Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, dnes pri skúmaní mojej tehotenskej prukazky som si všimla že mám tam 3 TP, vedela som od voch podľa MS 30.12. zo spravy z 1. screeningoveho vyšetrenia mám termín 25.12podľa UTZ no a ten tretí ktorému nerozumien je z Genettu, kde som bola približne v 20tt, tu mi však doktor napísal že plod je mladší ako podľa MS a TP stanovil na 11.01.2013 podľa BDP? to ani neviem čo to BDP je? holky máte s tým skúsenosť, ktorý by mohol byť ten presnejší? díky Vám moc
![]()
BPD je velikost hlavičky miminka (vzdálenost temenních kostí?) a později po tom NT ultrazvuku už se termínem nehýbe, jen to znamená, že mimčo má třeba menší hlavičku/nohu/cokoli, později už roste každé mimčo jinak…
Nejpřesnější bývá ten termín podle ultrazvuku ve 12-13tt. Plus mínus 14 dní ovšem ![]()
všechny výpočty jsou orientační a mimino se narodí, až uzná za vhodné ![]()
Příspěvek upraven 09.12.12 v 13:02
@marus26 brala bych jako správný ten dle utz v prvním trimestru, po prvním trimestru už se miminko začne vyvíjet různě, podle genetických předpokladů od rodičů, takže už může být menší, větší, s termínem by se už nemělo laborovat.
To BDP, není to náhodou BPD? To by měl být nějaký rozměr na hlavě, už přesně nevím jaký, tady jsem googlila a našla seznam všech zkratek, tak tam to je
http://www.naseporodnice.cz/…-zkratky.php
Taky myslím že 25.12. Bude správně. Já jich taky měla několik. Muj dr. Vycházel z utz kolem 32tt
ještě že jsem neprenasela, to by byl masakr, protože přesný termin který by i podle oplodnění odpovídal byl 30.9. I na genetice ve 12.tt a malej se narodil o pět dní dříve a v tom 32tt mi řekli termín až 7.10.
Aha takže podľa hlavičky..no my sme tak trochu krpci..pred týždňom sme mali okolo 2200g
ale už sa to pekne rozbehlo za týždeň som 1,5 hore
tak asi to doženieme..ďakujem Vám tak budemdufať že to naše sluníčko to stihne do konca roka 2012.. ![]()
Určitě je nejpřestnější ten první větší ultrazvuk kolem 11-12tt, já ho mám dokonce shodný s datem poslední MS ![]()
Řídila bych se termínem z 12.tt přijde mi nejpřesnější.
Ale já u dcery měla termín 1.8 a 19.8 a dcera se narodila po vyvolání 26.8.
Takže pak ať se v tom někdo vyzná…
Termín podle MS a podle NT se ti téměř shoduje tak to neřeš. sice se říká že podle NT je nejpřesnější, ale já jsem důkazem, že to tak není vždycky. podle PM jsem byla na NT 12+6, ale podle UTZ jsem byla už 15+4 nakonec jsem si uhádala termín podle PM ten byl 26.1. (což jsem měla být už 42+5 dle UTZ) a 26.1. jsem začala rodit. prcek po porodu neměl známky přenášení ![]()
Řiď se ultrazvukem ve. týdnu, ten je nepřesnější. My věděli přesně datum oplodnění a úplně přesně se shodoval odhad s ultrazvukem. Termín porodu jsem měla na 11.2., ale malá už v tu dobu měla 12 dní. Porstě mimčo si rozhodne samo kdy vyleze
.
Dík holky aspoň ste ma ukľudnili
lebo ten posledný termín 13.1. sa mi teda vobec nepáči
to je daleko…ja myslím že to zvládneme v prvom termíne ![]()