Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mela jsem predstavu, ze koupim nejakou krasnou drevenou kuchynku (samozrejme!), jenze ted je mi jasne, ze obe deti bude vic fascinovat takova, ktera neco „umi“ a to jsou spis ty plastove. Jenze, co jsem nasla, tak ty co maji zvuky a nejake svetylko treba, tak vypadaji desne. Nasla jsem jednu uchazejici od Smoby, ale stejne to neni, co jsem si predstavovala…Casto misto knofliku jsou jen nalepky atd.
Kdyby tak mela par funkcnich knofliku, nejake zvuky, otviraci dvirka, svetlo, to by byl ideal. jo a aby nebyla ruzova ![]()
PS: nejak se mi nepovedlo obnovit diskuzi, tak zakladam novou, sorry, vim ze jich je tu dost.
Mame drevenou, k tomu nejake nadobicko a drevene krajeci ovoce na suche zipy a deti jsou spokojene
Pripadne muzes neco sviticiho nebo pipaciho koupit zvlast (konvici, mikrovlnku…) ![]()
Do plastove kuchynky bych nesla, videla jsem jich dost a fakt me zadna neuchvatila ![]()
A nebo IKEA kuchynku, vypada uzasne a ma i svetelne diody: http://www.ikea.com/…s/S49874533/ ![]()
Taky bych plastovou nekupovala, připadá mi to všechno pak hrozně lehké a nestabilní, navíc nic nevydrží. Za mě také dřevěná
. Některé věci se dají i dodělat ![]()
Udělala bych to jak píše @Aliik . Buď bych koupila nebo vyrobila dřevěnou kuchyňku a doplňky, jako konvici, mikrovlnku, atd. přikoupila zvlášť s nějakými funkcemi. ![]()
My měli plastovou Smoby a byla
.K ní doplňky s Ikei. Mě se moc dřevěnou za ty peníze kupovat nechtělo-chtěli jsme ji pro syna. Kdyby ho to brzo přešlo. A ta Smoby byla vyšší, barevná, pevná a vyhrál se s ní parádně.
Kamarádka má holku a tu nebavila kuchyňka žádná. ![]()
Měli jsme tuto.
http://www.babyveci.cz/…dio-oranzova
Hry na jako nejsou pro děti do 5 až 6 let vhodné, takto staré děti potřebují realitu. Nevím, kolik je dětem od zakladatelky.
My mame drevenou presne tuhle: http://www.funkids.cz/…evena-90050/ - a prave byla temer za cenu plastove a v cene drevene prislusenstvi (talire, pribory, hrnec, panvicka…) i sada krajeciho ovoce
Kupovala jsem ji take kolem 1600 se vsim vsudy ![]()
@Aliik píše:
A nebo IKEA kuchynku, vypada uzasne a ma i svetelne diody: http://www.ikea.com/…s/S49874533/
vidis, to jsem si nevsimla, ze ta ikeacka aspon nejakou funkci ma. tak ji znova zvazim ![]()
@lovesmile
my prave mame uz nejakou dobu kavovar a oba prcky hrozne bavi, hlavne proto, ze to „huci“, kdyz se zmackne knoflik. takze jsem si prave rikala, ze kuchynka by taky mela neco umet. ale je fakt, ze tu drevenou muzu dovybavit.
@mgdln píše:
Hry na jako nejsou pro děti do 5 až 6 let vhodné, takto staré děti potřebují realitu. Nevím, kolik je dětem od zakladatelky.
deti maji skoro 3r a 1,5r. a ne ze by si hrali na kuchare, ale kavovar je bavi hodne, stejne tak krajeni drevene zeleniny, michani v hrncich atd.
proc to neni vhodne?
@Ali-Ali píše:
deti maji skoro 3r a 1,5r. a ne ze by si hrali na kuchare, ale kavovar je bavi hodne, stejne tak krajeni drevene zeleniny, michani v hrncich atd.
proc to neni vhodne?
Je to z hlediska psychologického vývoje - pro děti jsou dospělí jako „bozi“ a do 6ti let nám věří všechno, mateme je tím, že jako jíme pískovou zmrzlinu, jako popíjíme kafíčko a jako něco vaříme. Dáváme dítěti špatnou představu o světě, dítě do 6ti let potřebuje mít okolo sebe realitu, až po 5-6 roce věku začne rozvíjet svojí představivost a bude si hrát na „jako“ samo. Je mnohem lepší přizvat dítě ke skutečnému vaření, je sice pravda, že to bude trvat déle a pak si zauklízíme, ale dostává tím obraz o realitě. Můžeme mu dávat lehké úkoly (oloupat okurky, mrkev,…), které zvládne a zabaví se tím během našeho vaření (pak je nutné to co vytvořil již neopravovat a spolu s ním to zakomponovat do jídla, které si pak celá rodina naservírujeme). Navíc při těchto činnostech bude dítě trénovat jemnou motoriku, pak bude mít pocit z dobře odvedené práce a zvýší se mu reálné sebevědomí (zde pozor na to, dítě by mělo uspět - takže lehkou činnost co víme, že dovede) a bude si celkově jistější, protože se dokáže samo obsloužit.
Nejsem psycholog, ale již jsem se s tímto názorem setkala několikrát. Vychází to z respektující výchovy. A Montessori pedagogika tohoto přístupu také využívá.
Je to na vašem uvážení.
My to doma takto praktikujeme. A je to docela dobré, Věk dětí zcela stejný. 3leťačka oloupe okurku, nakrájí ji, oloupe mandle, nandá požadovaný počet lžic cukru, jogurtu, přidává do bábovky mouku, mléko,… míchá těsto, hněte knédle,… apod.
A toho nepořádku není zas tolik. Malou jako kuchyňku nemáme. Také nemluvíme za plyšáky atd.
@mgdln
ja samozrejme svym zpusobem chapu ten princip, co myslis. jenze v tom vidim nekolik hacku - pustit do skutecne kuchyne batole a zaroven cerstve odrostle batole je silenost, mensi chce vsechno, co ma vetsi, vetsi klidne vyleze nahoru na linku a nejradeji by krajel nejvetsim nozem, obcas neco rozbijou, coz je normalni, ale sbirat strepy a u toho drzet dve deti, at je nesbiraji taky je mimo me sily
![]()
za druhe - starsi chodi do mini skolicky a jednou tydne deti delaji skutecne testo vlastnima rukama a pak se to pece, dalsi den to maji na svacinu. nas maly se ani po nekolika tydnech neodhodlal na testo nebo mouku sahnout (nechtel sahat ani na plastelinu), takze tolik o stretu s realitou ![]()
a pak, oni nejake plastove nadobicko dostali od babicek. sypou si do nej treba skutecny cukr (presypavaji cukrenku), pak z toho starsi krmi sveho medu, pritom nikdy mu to nikdo nepredvadel, ja na tyhle veci taky nejsem a ve skolce plysaky nemaji. proste si to tak prebral sam.
a nejsem zadny odbornik an Montessori, ale jejich hracky jsou taky casto „nahradou reality“, byt vzdaleneji.
ja temhle vecem nechavam spis volny prubeh, kupuju veci, co me zaujmou a pak je na detech, co zaujme je. nijak je do urciteho stylu hrani nemotivuju a uz ted vidim, ze i mezi nimi je rozdil, kazdy ma trochu jiny pristup. jestli z kuchynky bude nakonec treba policka na knizky nebo garaz pro auta je mi celkem jedno ![]()
@Ali-Ali Šak jasně
, hlavně nic nehrotit. Nám to doma funguje i s těma dvěma. Jen kdybych měla volit kuchyňku, tak taky nějakou dřevěnou a doplnit co budeš pak chtít.
Ahoj, mějte se hezky a ať se prckům daří. ![]()